5 iulie 2024
Chisinau
Без рубрики

Standardele europene ar trebui implementate, nu doar discutate

Loading
Без рубрики Standardele europene ar trebui implementate, nu doar discutate
Standardele europene ar trebui implementate, nu doar discutate

 

 

budza-tapiola

Foto: vocea.md

Săptămâna trecută, la Institutul Muncii a avut loc o întrevede-re a reprezentanților sin­dicatelor din Moldova cu Pirkka Tapiola, şeful de­legaţiei UE la Chişinău, în cadrul căreia s-a făcut un schimb de opinii despre situația din țară sub diferi­te aspecte, despre integra­rea europeană, investiții etc. Într-un cuvânt, s-a pus țara la cale.

 

Oleg Budza, preşedinte­le Confederației Naționale a Sindicatelor din Mol­dova, a menționat, în dis­cursul său, că sindicatele sunt interesate de vectorul european, dar nu trebu­ie să ne limităm doar la discuții, ci să implemen­tăm standardele UE la noi, să avem investiții europe­ne în Moldova. „Dacă vom crea locuri de muncă cu salarii decente, tineretul nu va pleca din țară, atunci R. Moldova va fi atrac­tivă din punct de vedere investițional. Contactăm cu colegii noștri din țările europene și cunoaștem măsurile luate de ei atunci când au aderat la UE”, a subliniat liderul CNSM.

El a adăugat că sindi­catele se pregătesc intens în domeniul programelor speciale cu privire la Acor­dul de Asociere. „Este un lucru enorm. Am avut o întrunire cu reprezentanții consiliilor interramurale şi m-am convins că cele mai importante subiecte care îi preocupă pe sindicaliștii din Moldova sunt nivelul de trai, salariile, locurile de muncă, atragerea inves-tițiilor europene, garanțiile sociale, drepturile, tribu­nalele muncii, securitatea muncii, convențiile OIM etc.”, a relevat Oleg Budza.

 

g_cnsm

Le recomandăm sindicatelor să fie active, pentru că problemele sociale sunt foarte importante

 

În context, Pirkka Tapiola le-a recomandat sindicatelor să fie active, fiindcă problemele so­ciale sunt foarte importante.

Oficialul european a adăugat că rolul sindicatelor este extrem de important, în special acum, când urmează să se formeze noul guvern şi să fie implemen­tat Acordul de Asociere cu UE. „Atunci când există probleme economice, sociale, toți trebuie să-și conjuge eforturile pentru a le rezolva, sindicatelor revenin­du-le rolul primordial în apăra­rea intereselor salariaților”.

Fiind întrebat ce părere are despre noua coaliție, Pirkka Ta­piola a răspuns că așteaptă înves­tirea noului guvern. El și-a ex­primat speranța că noul guvern va promova reformele vitale, iar sindicatele constituie factorul cheie în soluționarea probleme­lor sociale. „Am văzut că a fost ales speakerul, organele de con­ducere ale parlamentului, mai departe urmează să vedem cum va fi guvernul. O altă problemă o constituie raioanele din stânga Nistrului. M-am întors recent de la Tiraspol, aștept de la guvern o politică transparentă, generoasă, spre binele societății, al întregii populații”, a menționat Pirkka Tapiola.

Oficialul european a vorbit, în cadrul întrevederii de la Institu­tul Muncii, despre principalele probleme ce trebuie soluționate neîntârziat: salarii, locuri de muncă, investiţii din ţările eu­ropene. Dar şi despre unele dificultăți pe care le întâmpi­nă acum sindicatele. Ținând cont de contextul politic în care ne aflăm, Pirkka Tapiola a menționat că Executivul trebuie să implementeze cât mai multe reforme şi să construiască ceva pentru societate. „Nu ar fi corect ca un ambasador să comenteze situația politică, un guvern mi­noritar sau majoritar, dar sper că și celelalte forțe politice din parlament vor susține guvernul în soluționarea problemelor vi­tale pentru popor. Pentru noi, cel mai important este cum va activa viitorul Guvern, care vor fi reformele. Am vorbit foarte mult despre aceea că sunt trei priori­tăţi ale UE, şi anume: reforma în justiţie, lupta cu corupţia, dar şi mai mult aşteptăm reforme în sistemul financiar-bancar”, a menționat șeful delegației UE la Chișinău.

Dumitru Ivanov, preşedintele Sindicatului Educaţiei și Științei, a recunoscut că „orice reformă de la noi, dacă va fi începută sau continuată, fără o bună remu­nerare, nu va avea finalitate. În Franța de exemplu, cel mai mic salariu din educație e de 5000 de euro. La noi au început acum reformele, dar multe lucruri nu sunt clare, există chestiuni ce trebuiesc concretizate, ca să nu aibă oamenii de suferit”.

Alți reprezentanți ai sindi­catelor de ramură au adus la cunoștință faptul că astăzi se fac tot mai frecvent încercări de a intimida mişcarea sindicală, de a o trece pe linie moartă. La reuniune s-a mai vorbit despre problemele sociale și despre mă­surile pe care ar urma să le între­prindă sindicatele, împreună cu partenerii lor sociali, guvernul și patronatele.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand