3 iulie 2024
Chisinau
Social

Standard ocupațional nou inclus în Clasificatorul ocupațiilor din Moldova

Loading
Social Standard ocupațional nou inclus în Clasificatorul ocupațiilor din Moldova
Standard ocupațional nou inclus în Clasificatorul ocupațiilor din Moldova
agora.md

În Monitorul Oficial din 5 februarie curent a fost publicat Ordinul Minis­terului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale nr. 31 din 25 ianuarie 2021 cu privire la aprobarea standardului ocupațional „Îngrijitor la domici­liu”. Potrivit documentului, mese­ria face parte din categoria celor ce denotă o cerere în creștere, luând în considerare îmbătrânirea populației și politicile de prestare a îngrijirilor pe bază comunitară, la domiciliul beneficiarului, a costurilor din ce în ce mai prohibitive pentru îngrijirile în servicii rezidențiale.

Investiția în meseria dată pe termen lung reprezintă o oportunitate economi­că și un domeniu prioritar pentru crearea de locuri de muncă și sprijin social pentru familii. Concomitent, profesia presupune perioade reduse de formare profesională, costuri aferente acestei pregătiri, precum și gama de servicii medico-sociale combi­nate prestate de o singură persoană.

Ocupația de îngrijitor la domiciliu se practică în domeniul serviciilor de îngrijire socio-medicale la domiciliu oferit de către prestatori de servicii sociale și medicale, indiferent de tipul de proprietate şi forma juridică de organizare. Îngrijitorul la domi­ciliu este persoana instruită, care deține abilități specifice și competenţe profesi­onale de îngrijire pentru acordarea unor servicii preventive, curative, de reabilitare și paliative sub monitorizarea/coordona­rea lucrătorilor medicali.

 

Moldovence, îngrijitoare în Italia

Cea mai mare parte din moldovencele care lucrează în Italia sunt îngrijitoare la domiciliu, numite „badante” și menajere. Pe 1 octombrie 2020, a intrat în vigoare un nou Contract colectiv de muncă la ni­vel naţional în Italia, care a adus schimbări benefice.

Printre principalele modificări aduse de noul contract colectiv de muncă din Italia se numără şi introducerea a patru niveluri de salarizare pentru badante şi menajere, în funcţie de pregătire și de atribuţii.

De asemenea, noul contract face dis­tincţia între menajeră şi asistent de familie, iar salariul unei asistente familiale sau al unei bone a crescut cu 100 -116 euro, în funcţie de munca prestată, dacă se ocupă de persoane invalide sau de minori.

 

Ocupații „ciudate” în registru

Dar să revenim la nomenclatorul pro­fesiilor din Republica Moldova. Pe lângă profesiile tradiționale, cum ar fi ingineri, medici sau actori, în Clasificator se regă­sesc și unele care la prima vedere par a fi cel puțin inedite, chiar ciudate pentru cetățeanul de rând.

Astfel, pe lângă meseria de „vopsitor”, Clasificatorul o include și pe cea de „fre­cător de vopsele”. În același document poate fi găsită și meseria de „împleti­tor din panglică  împletită”. Nu este însă foarte clar ce prevede exact această me­serie.

Și meseria de „ghicitoare” este inclusă în Clasificatorul ocupațiilor din Republica Moldova, împreună cu cea de „parașutist încercător”. O altă meserie sau profesie mai puțin obișnuită, care de asemenea fi­gurează în Clasificator, este cea de „mari­nar pe uscat”. Nu se știe exact ce înseamnă acest termen și care ar putea fi fișa postu­lui unui „marinar pe uscat”. Același docu­ment prevede meseria de „gospodar”, nu însă și pe cea de gospodină.

Clasificatorul ocupațiilor în Republica Moldova a fost aprobat prin ordinul Mi­nisterului Muncii, Protecției Sociale și Fa­miliei din 3 martie 2014.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand