19 November 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Stabilirea zilei sau a săptămânii de muncă parţială. Refuzul de a acorda concediul de odihnă

Loading
Cetăţeanul şi legea Stabilirea zilei sau a săptămânii de muncă parţială. Refuzul de a acorda concediul de odihnă
Stabilirea zilei sau a săptămânii de muncă parţială. Refuzul de a acorda concediul de odihnă
paris-life.info

Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în aju­torul cititorului nostru care caută răspun­suri la întrebări de ordin juridic. Conti­nuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprin­deri, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. Linia fierbinte la tel.: 0 22 23 76 39 (luni şi joi de la 14.00-16.00).

Ion PREGUZA

expert

în Departamentul juridic al CNSM

 

Stabilirea zilei sau a săptămânii de muncă parţială

 

Am un copil bolnav și aș dori să lucrez doar câte o jumă­tate de zi, adică numai câte patru ore. Ce spune legea în asemenea caz?

Valentina Istrati, Fălești

 

În cazul dumneavoastră este vorba despre stabilirea unui pro­gram de lucru cu timp de muncă parţial sau despre munca pe fracțiune de normă. Legislația prevede în acest sens reglementări care vin în protejarea intereselor salariaților, inclusiv a celor care îngrijesc de un membru bolnav al familiei.

Astfel, la cererea femeii gravide, a salariatului care are copii în vârstă de până la 10 ani sau copii cu dizabilități (inclusiv aflaţi sub tutela sa) ori a salariatului care îngrijeşte un membru al familiei bol­nav, în conformitate cu certificatul medical, angajatorul este obligat, potrivit art. 97 din Codul muncii, să le stabilească ziua sau săptămâ­na de muncă parţială.

Mai mult decât atât, activitatea în condiţiile timpului de muncă parţial nu implică limitarea drepturilor salariatului privind calcularea vechimii în muncă, a stagiului de cotizare (cu excepţiile prevăzute de lege), privind durata concediului de odihnă anual sau limitarea altor drepturi de muncă.

 

Refuzul de a acorda concediul de odihnă

 

Din motive familiale, am solicitat să mi se acorde concediu de odihnă anual în luna mai, deși el este programat pentru septembrie. Am primit refuz din partea angajatorului, pe motiv că solicitarea concediului nu corespunde programă­rii. Este în drept angajatorul să refuze acordarea concediu­lui în cazul în care am indicat motivul?

Maria Fistican, Orhei

 

Potrivit art. 116, alin. (2) din Codul muncii, la programarea conce­diilor de odihnă anuale se ţine cont atât de dorinţa salariaţilor, cât şi de necesitatea asigurării bunei funcţionări a unităţii.

Alin. 5 al aceluiași articol prevede că programarea concediilor de odihnă anuale este obligatorie atât pentru angajator, cât şi pentru salariat.

Ca excepție de la cele menționate, Codul muncii prevede că sa­lariaţilor în vârstă de până la 18 ani, părinţilor care au doi şi mai mulţi copii în vârstă de până la 16 ani sau un copil (sau mai mulți)  cu dizabilităţi şi părinţilor singuri care au un copil (sau mai mulți) în vârstă de până la 16 ani, concediile de odihnă anuale li se acordă în perioada de vară sau, în baza unei cereri scrise, în orice altă pe­rioadă a anului.

Astfel, în cazul în care dumneavoastră vă încadrați în una din aceste situații, angajatorul nu este în drept sau, cu alte cuvinte, nu are nici un temei legal de a vă refuza acordarea concediului de odihnă anual în perioada solicitată.

 

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand