2 December 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Stabilirea pensiei pentru limită de vârstă și stagiul de cotizare 

Loading
Cetăţeanul şi legea Stabilirea pensiei pentru limită de vârstă și stagiul de cotizare 
Stabilirea pensiei pentru limită de vârstă și stagiul de cotizare 
diez.md

Cum se calculează stagiul de cotizare la stabilirea pensiei pentru limită de vârstă? Cum se include în stagiul de cotizare munca prestată în alte țări?

Simion Călugăreanu, Sângerei

 

 

Ana MOLDOVANU

consilier superior

în Departamentul protecție social-economică al CNSM

 

 

În conformitate cu prevederile Legii nr. 156/1998 privind siste­mul public de pensii și ale Hotărâ­rii Guvernului nr. 165/2017 pentru aprobarea Regulamentului privind modalitatea de calculare a pensiilor și modalitatea de confirmare a sta­giului de cotizare pentru stabilirea pensiilor, realizarea stagiului de co­tizare reprezintă o condiție necesară în vederea stabilirii pensiei pentru limită de vârstă, a pensiei anticipate pentru limită de vârstă, a pensiei de dizabilitate și a pensiei de urmaș.

Stagiul de cotizare pentru stabi­lirea pensiei include perioade con­tributive şi perioade necontributive.

Perioadele contributive includ activitățile la desfășurarea cărora persoana este supusă asigurărilor sociale.

Perioadele necontributive se con­sideră perioadele în care persoana nu este supusă asigurărilor sociale, dar, în temeiul legii, se includ în sta­giul de cotizare.

În stagiul de cotizare se includ perioadele de activitate pe bază de contract individual de muncă sau activitate de muncă individuală, perioada activității în propriile gos­podării țărănești (de fermier), mem­brilor acestora, indiferent de carac­terul şi durata activității, cu condiția achitării contribuțiilor de asigurări sociale pentru aceste perioade.

Perioadele  necontributive ale asiguratului asimilate stagiului de cotizare sunt:

  1. perioada de îndeplinire a ser­viciului militar în termen sau cu ter­men redus;
  2. perioada de îndeplinire a ser­viciului militar în bază de contract sau a altui serviciu asimilat acestuia, dacă nu este posibilă stabilirea pen­siei în condițiile Legii asigurării cu pensii a militarilor şi a persoanelor din corpul de comandă şi din tru­pele organelor afacerilor interne nr. 1544/1993;
  3. perioada de îngrijire a unui copil până la vârsta de trei ani de către unul dintre părinți sau de că­tre tutore, în caz de deces al ambi­lor părinți;
  4. perioada în care asiguratul a beneficiat de îndemnizație pentru incapacitate temporară de mun­că, de ajutor de șomaj, de alocație pentru integrare sau reintegrare profesională;
  5. perioada de îngrijire a unui copil cu dizabilitate severă sub vâr­sta de 18 ani de către unul dintre părinți, tutore, curator până la an­gajarea în funcția de asistent perso­nal, inclusiv:
    • de la 1 ianuarie 1999 până la 1 ianuarie 2008 – perioada de îngrijire a unui copil invalid cu gradul de se­veritate I până la vârsta de 16 ani;
    • de la 1 ianuarie 2008 până la 1 ianuarie 2013 – perioada de îngrijire a unui copil invalid cu gradul de se­veritate I până la vârsta de 18 ani;
    • de la 1 ianuarie 2013 – perioa­da de îngrijire a unui copil cu diza­bilitate severă sub vârsta de 18 ani;
  6. perioada de rezidențiat (in­ternatura și secundariatul clinic) în învățământul postuniversitar obli­gatoriu;
  7. perioadele de activitate ne­contributive în funcția de judecător și procuror de până la 31 decembrie 2005;
  8. perioadele de până la 1 ianu­arie 1999:
    • activitatea în calitate de mem­bru de colhoz, indiferent de carac­terul şi de durata programului de muncă. La calcularea vechimii în muncă în colhoz din perioada pos­terioară anului 1965, în cazul în care membrul de colhoz, nemotivat, nu a îndeplinit minimul stabilit, se ia în calcul perioada de prestare efectivă a activităţii;
    • activitatea de creaţie a mem­brilor uniunilor de creaţie confir­mată de către secretariatele consi­liilor de administraţie ale uniunilor respective;
    • activitatea în calitate de slujitor şi lucrător al cultelor, începând cu 1 aprilie 1992;
    • îngrijirea unui invalid de gradul I, a unui copil invalid sub vârsta de 16 ani sau a unei persoane care a depășit vârsta de 75 de ani;
    • studiul în instituţiile de învăţă­mânt superior de zi;
    • participarea la acțiunile de lup­tă pentru apărarea integrității teri­toriale și a independenței Repub-licii Moldova în perioada 2 martie – 13 august 1992, care se include în stagiul de cotizare în mărime triplă.

Perioadele asimilate stagiului de cotizare prevăzute la punctele 1), 4), 6), 8) nu pot însuma în total mai mult de opt ani.

Perioadele asimilate stagiului de cotizare prevăzute la punctele 1), 4), 6), 8) nu pot însuma în total mai mult de opt ani.

Pentru perioadele specificate la pct. 1) și 6) la determinarea venitului mediu lunar asigurat începând cu 1 ianuarie 1999 se ia în considerare salariul minim lunar pe țară la data calculării pensiei (actualmente, 5000 de lei).

Pentru perioadele specificate la pct. 2), 3), 5) și 7), la determinarea venitului mediu lunar asigurat începând cu 1 ianuarie 1999 se ia în considerare salariul mediu lunar pe țară la data calculării pensiei (12354,7 lei pentru anul 2023).

Stagiul de cotizare se exprimă în ani şi se calculează prin însumarea lunilor pentru care s-au plătit contribuții şi împărțirea acestor sume la 12.
În cazul în care suma anuală a contribuțiilor achitate este mai mică decât suma anuală a contribuțiilor calculate din salariul minim lunar pe țară stabilit de legislație, stagiul de cotizare se calculează proporțional cu suma achitată.

Persoanelor angajate în sectorul agrar în baza contractului individual de muncă, perioada de activitate cu caracter sezonier li se include în stagiul de cotizare, considerându-se un an de cotizare (calendaristic), cu condiţia ca suma anuală a contribuţiilor să nu fie mai mică decât suma anuală a contribuţiilor calculate din salariul minim pe ţară stabilit de legislaţie. În cazul în care suma anuală a contribuţiilor achitate este mai mică decât suma anuală a contribuţiilor calculate din salariul minim pe ţară stabilit de legislaţie, stagiul de cotizare se calculează proporţional cu suma achitată.

Pentru persoanele care au desfăşurat activităţi în străinătate şi au fost supuse asigurărilor sociale în aceste state, perioada de lucru peste hotare li se include în stagiul de cotizare, dacă aceasta este prevăzut în acordurile încheiate între Republica Moldova şi aceste ţări sau în convențiile internaționale.

Munca prestată pe teritoriul fostei URSS până la 1 ianuarie 1992 se echivalează cu munca prestată în Republica Moldova. Munca prestată după 1 ianuarie 1992 se include în stagiul de cotizare dacă au fost achitate contribuții de asigurări sociale.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand