
Foto: legestart.ro
Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în ajutorul cititorului nostru care caută răspunsuri la întrebări de ordin juridic. Continuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprinderi, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. | |
La întrebările primite la redacţie va răspunde şeful Departamentului juridic al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Ion PREGUZA. | |
![]() |
Linia fierbinte la tel. 022-23-76-39 |
Luni şi joi de la 14.00-16.00. |
Stabilirea sporurilor pentru munca prestată în condiții nefavorabile
|
Care este modalitatea de evaluare a condițiilor de muncă și ce documente reglementează acest proces?
Zinaida Popa, Bălți |
Guvernul Republicii Moldova, prin Hotărârea nr. 1335 din 10.10.2002, a aprobat Regulamentul cu privire la evaluarea condițiilor de lucru la locurile de muncă și modul de aplicare a listelor ramurale de lucrări pentru care pot fi stabilite sporuri de compensare pentru munca prestată în condiții nefavorabile (Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr. 146-148 din 31.10.2002).
Potrivit acestui Regulament, starea reală a condiţiilor de lucru se evaluează nemijlocit la locurile de muncă, la care se îndeplinesc lucrări prevăzute în listele ramurale de lucrări cu condiţii grele şi nocive, precum şi deosebit de grele şi deosebit de nocive, pentru care stabilesc sporuri de compensare. Evaluarea stării reale a condiţiilor de lucru se efectuează în baza datelor atestării locurilor de muncă sau a măsurărilor instrumentale speciale ale nivelurilor factorilor mediului de producţie, care se reflectă în fişa condiţiilor de lucru la locul de muncă.
Atestarea locurilor de muncă se efectuează de către o comisie numită de angajator, constituită din cel puţin trei persoane, care reprezintă angajatorul şi salariaţii şi care au pregătire în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.
Regulamentul respectiv se aplică la stabilirea cuantumului sporurilor de compensare pentru munca prestată în condiții nefavorabile de către toate întreprinderile, organizațiile, instituțiile din sectorul real și sectorul bugetar, indiferent de tipul de proprietate și forma lor organizațional-juridică.
Legea sindicatelor, aplicată în toate unitățile
|
Conducătorul unităţii la care lucrez susţine că întreprinderea noastră nu cade sub incidența Legii sindicatelor. Mă interesează care unități se încadrează în prevederile acestei legi?
Constantin Lupu, Chișinău |
Sub incidența Legii sindicatelor, potrivit art. 3 al acesteia, se află toate întreprinderile, instituțiile și organizațiile, indiferent de forma juridică de organizare și de tipul de proprietate, de apartenența departamentală sau ramurală. Legea sindicatelor este aplicată și în unitățile militare, organele afacerilor interne, însă ținându-se cont de particularitățile stabilite de actele legislative care determină statutul lor juridic.