3 iulie 2024
Chisinau
Без рубрики

Spitalele din provincie resimt o lipsă acută de medici şi echipament modern

Loading
Без рубрики Spitalele din provincie resimt o lipsă acută de medici şi echipament modern
Spitalele din provincie resimt o lipsă acută de medici şi echipament modern

medici-ocnita

 

Salarii mici, utilaj învechit şi insuficiență de personal medical în instituţie. Acestea sunt principalele probleme cu care se confruntă Spitalul Raional Oc­niţa, care are peste 200 de angajaţi. Medicii sunt nemulţumiţi de reformele pe care le implementează Ministerul Sănătăţii în ceea ce priveşte salarizarea şi nu sunt de acord cu iniţiativa de a crea pe teritoriul ţării spitale regionale, pentru că vor avea de suferit, în primul rând, pacienţii grav bolnavi. 

 

În ultimii zece ani, nici un medic nu s-a angajat la Spitalul Raional Ocniţa Alexandru Şargu, preşedinte al comi­tetului sindical din cadrul Spitalului Ra­ional Ocniţa, a atenţionat asupra faptului că angajații spitalului nu beneficiază de adaos la salariu pentru indicatori de per­formanţă, pentru că în bugetul instituţiei medicale nu sunt destui bani.

„Noua formulă de calculare a salarii­lor pentru medici şi asistente medicale a stârnit nemulţumirea mai multor angajaţi din domeniu. Dacă asistentele medicale şi medicii care vin de pe băncile univer­sităţii au avut de câştigat, cei cu vechime în muncă au de pierdut. Specialişti de la Ministerul Sănătăţii au venit cu iniţiativa de a crea în ţară spitale regionale, dar fără a avea o infrastructură bine dezvoltată, drumuri bune. Dacă spitalul regional va fi la Edineţ, unde va fi mai uşor să trans­portăm o femeie care trebuie să nască sau un pacient  grav bolnav, iarna, cu drumuri rele, care nu s-au reparat de ani de zile: la un spital raional, care este mai aproape, sau la unul regional? Regionalizarea ar fi eficientă în ţările în care satele sunt de­parte unul de altul. Dar nu e cazul de a implementa regionalizarea şi în Republica Moldova, unde un sat se află la o distanţă de doar cinci kilometri unul de altul. Toto­dată, în sate au rămas în special persoane de vârsta a treia, lor le va fi greu să se de­plaseze la un spital regional. Iniţiativa de a crea departamente de urgenţă este pentru a transfera pacienţii la alte spitale, după ce aceştia se vor afla 24 de ore în astfel de secţii. Acelaşi scop îl are, probabil, şi intro­ducerea tratamentului pe etape”, a opinat Alexandru Şargu.

Sursa citată a menţionat că deși bene­ficiază din partea statului de 

indemnizaţii unice în primii trei ani de activitate şi le-au fost majorate şi salariile, tinerii specialişti nu se grăbesc să lucreze în raioane.

„Medicii şi asistentele medicale sunt atraşi mai mult de capitală sau de muni­cipiul Bălţi, unde li se achită şi retribuţii lunare mai mari. Totodată, mulţi dintre ei migrează, deoarece peste hotare li se propun salarii mai mari. Pentru că spitalul duce lipsă de medici, pacienţii sunt nevoiţi să stea în lista de așteptare. În ultimii zece ani, nici un medic nu a venit să lucreze la Spitalul Raional Ocniţa. 80 la sută dintre salariaţii spitalului sunt pensionari sau de vârstă pre-pensionară. Cu astfel de refor­me, medicina de la periferie va fi pusă pe butuci”, a subliniat liderul sindical de la Spitalul Raional Ocniţa.

Grigore Smochină, şeful Secţiei aneste­zie şi terapie intensivă din cadrul spitalu­lui, este de părerea că salariile sunt prea mici pentru munca pe care o prestează angajaţii din medicină.

„Eu am, de exemplu, un salariu de doar 4600 de lei, conform noii formule de cal­cul, dar aveam anterior  5500 lei, asisten­tele medicale au un salariu de bază de 3600 de lei, farmaciştii – doar patru mii de lei. Cred că e nevoie de dublarea sa­lariilor, pentru ca să putem duce un trai decent. Poate că sunt mulţumiţi de salarii medicii şi asistentele medicale care recent au absolvit instituţiile de învăţământ, dar nu şi salariaţii care au o vechime în muncă de 25-30 de ani. Sunt singurul medic an­estezist din raion, pentru mai multe sec­ţii – chirurgie, traumatologie, ginecologie, internare, în timp ce necesarul ar fi mult mai mare, pentru o populaţie de 56 de mii oameni, cât are raionul Ocniţa. În secţia pe care o conduc a fost micșorat numărul de paturi, de la şase la trei. Totodată, a fost redus şi numărul de asistente medicale, de la trei la una. Trei paturi în reanimare e foarte puţin pentru o populaţie de 56 de mii de oameni. Plus de asta, în secţie activează doar o singură asistentă medi­cală, astfel că aceasta trebuie să lase sin­guri bolnavii în stare gravă şi să meargă în sala de operație să facă  anestezie. Şi dacă mai este şi un copil la reanimare, situaţia e deplorabilă, ne vine foarte greu să lu­crăm în astfel de condiţii, fizic nu reușim să ne descurcăm. Cerem să fie angajată încă o asistentă medicală, pentru a putea face faţă solicitărilor. La renimarea paci­entului participă minim două persoane, la noi – doar una. Despre ce fel de reanimare adecvată poate fi vorba?”, se întreabă in­dignat Grigore Smochină.

Sursa citată a adăgat că una dintre pro­bleme ar fi aparatajul învechit. „Aparatele au 30-50 de ani şi nu corespund cerinţe­lor medicale actuale, nu avem specialist ultrasonograf, iar pentru a face o tomo­grafie computerizată, pacienţii trebuie să meargă la alte instituţii medicale din ţară”, a punctat Grigore Smochină.

Liderul sindical, Alexandru Şargu, a adăugat că recent Spitalul Raional Ocniţa a procurat aparataj de laborator dintr-un grant oferit de Guvernul Japoniei. Institu­ţia a fost reparată în anul trecut din bani alocaţi în acest scop de Consiliul Raional, fiind instalate ferestre termopan şi schim­bat sistemul de canalizare.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand