
Foto: wisegeek.com
Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în ajutorul cititorului nostru care caută răspunsuri la întrebări de ordin juridic. Continuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprinderi, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. | |
La întrebările primite la redacţie va răspunde şeful Departamentului juridic al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Ion PREGUZA. | |
![]() |
Linia fierbinte la tel. 022-23-76-39 |
Luni şi joi de la 14.00-16.00. |
Încheierea contractelor individuale de muncă, obligatorie pentru angajatori
|
Lucrez într-o gospodărie țărănească, dar nu am încheiat un contract individual de muncă, pentru că, în opinia angajatorului, acesta nu ar fi obligatoriu.
Ion Tăbuică, Taraclia |
Gospodăria țărănească (de fermier) este obligată să întocmească, în formă scrisă, contractul individual de muncă cu salariatul şi să-l înregistreze la autoritatea publică locală, care remite o copie a acestuia inspecţiei teritoriale de muncă. Perfectarea carnetului de muncă al salariatului şi, respectiv, înscrierile în el se fac de către secretarul Consiliului local (art. 326, alin. (2) din Codul muncii). Atribuția în cauză revine acestuia în conformitate cu art. 39, alin. (2) din Legea privind administrația publică locală nr. 436 din 28.12.2006.
În cazul în care contractul individual de muncă nu a fost perfectat în formă scrisă, acesta este considerat a fi încheiat pe o durată nedeterminată şi îşi produce efectele din ziua în care salariatul a fost admis la muncă de către angajator (gospodărie țărănească) (art. 58, alin. (3) din Codul muncii). Dacă salariatul demonstrează faptul admiterii la muncă, întocmirea contractului individual de muncă în forma scrisă va fi efectuată de angajator ulterior, în mod obligatoriu.
În cazul angajării fără respectarea formei scrise corespunzătoare, angajatorul (fermierul) este obligat, de asemenea, în baza procesului-verbal de control al inspectorului de muncă, să încheie cu lucrătorul angajat contractul individual de muncă (art. 58, alin. (4) din Codul muncii).
Dialogul social şi părţile implicate în acest proces
|
Ce reprezintă parteneriatul social și cine participă la el?
Anatolie Godea, Hâncești |
Potrivit art. 15 din Codul muncii, parteneriatul social reprezintă un sistem de raporturi stabilite între salariaţi (reprezentanţii salariaţilor), angajatori (reprezentanţii angajatorilor) şi autorităţile publice respective în procesul determinării şi realizării drepturilor şi intereselor sociale şi economice ale părţilor. La nivel de unitate, în cadrul parteneriatului social, participă salariaţii şi angajatorii, în persoana reprezentanţilor împuterniciţi, iar la nivel naţional, ramural şi teritorial – sindicatele, patronatele şi autorităţile publice respective, în persoana reprezentanţilor împuterniciţi (art. 16 din Codul muncii).
Activitatea financiară a sindicatelor nu poate fi controlată de autorităţi
|
În ce cazuri pot controla autoritățile activitatea financiară a sindicatelor?
Pavel Tătaru, Chișinău |
Potrivit art. 29 din Legea sindicatelor, activitatea financiară a sindicatelor, desfășurată în conformitate cu statutele lor, nu este supusă controlului de către autorități, cu excepția activității de întreprinzător. În acest sens, Comitetul pentru Libertate Sindicală al Consiliului de Administrație al Biroului Internațional al Muncii a subliniat că orice formă de control din partea statului este incompatibilă cu principiile libertății sindicale și ar trebui abrogată (forma de control), deoarece permite ingerința autorităților publice în gestiunea financiară a sindicatelor.