3 iulie 2024
Chisinau
Social

Sondaj: 11% dintre angajatori duc lipsă de specialiști

Loading
Social Sondaj: 11% dintre angajatori duc lipsă de specialiști
Sondaj: 11% dintre angajatori duc lipsă de specialiști
republica.ro

Orice afacere, fie că este la început de cale sau are în spate ani de activitate, se confruntă cu provocări sau neclarități privind legislația muncii. În Republica Moldova, acestea pot fi pe alocuri deo­sebit de accentuate din cauza unui con­text legislativ în continuă evoluție și a situațiilor economice specifice.

Compania Magenta Consulting a rea­lizat un studiu în acest sens, la solicitarea Ministerului Muncii și Protecției Sociale, în rândul a 208 reprezentanți ai întreprinderi­lor din R. Moldova (persoane juridice). Sco­pul studiului a fost de a afla care sunt prin­cipalele probleme sau neclarități cu care se confruntă aceștia privind cadrul legisla­tiv al muncii, dar și ce subiecte potențiale îi interesează pentru a fi incluse în Ghidul Angajatorului.

Astfel, principalele neclarități legate de contractele de muncă și angajarea perso­nalului sunt cadrul legal (structura contrac­tului, depozitarea, salvarea actelor) – 12 la sută din respondenți, salarizarea în regim standard și în alte condiții – 12%. De ase­menea, 11% dintre respondenți au remarcat insuficiența și necalificarea specialiștilor, 9% – termenul contractului, angajarea și per­fectarea contractelor, iar 6% au spus că se confruntă cu problema lipsei de informații despre stagiul de muncă. În același context, 16 la sută dintre angajatori au afirmat că nu au probleme sau neclarități legate de anga­jarea personalului.

Totodată, angajatorii întâmpină proble­me legate de concedierea angajaților. Cea mai frecvent menționată a fost neclaritatea referitor la încetarea contractelor de mun­că sau concedierea, legată de cadrul legal (acte necesare, procedura corectă, preaviz) – 24 la sută dintre respondenți au menționat acest fapt.

21% dintre angajatori au menționat indiferența, iresponsabilitatea angajaților și neanunțarea intenției de concediere.

Totodată, unul din cinci respondenți a afirmat că nu are neclarități sau probleme legate de gestionarea timpului de lucru și a timpului de odihnă. Pe de altă parte,cele mai frecvente probleme dezvăluite sunt acordarea, calcularea concediilor (plă­tite, neplătite) – 19%, evidența timpului de lucru – 15%, lucrul în schimburi (orar flexibil) – 13 la sută dintre respondenți. Datele au fost colectate pe un eșantion de 208 respondenți (persoane juridice), în peri­oada 3 noiembrie – 11 decembrie 2023.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand