20 aprilie 2024
Chisinau
Sanatate

Somnul, asociat riscului scăzut de infectare cu COVID-19

Loading
Sanatate Somnul, asociat riscului scăzut de infectare cu COVID-19
Somnul, asociat riscului scăzut de infectare cu COVID-19
pixabay.com

Cu toții, indiferent de vâr­stă avem nevoie de somn de calitate, de care depinde nu doar buna dispoziție și ni­velul de energie, ci, inclusiv, buna funcționare a sistemului imunitar. În această perioadă a pandemiei multe persoane s-au confruntat cu tulburări de somn produse din cauza stresului, anxietății, depresiei și a altor sentimente care ne încearcă. Și înainte de pande­mia de COVID-19 exista o reală problemă în privința somnului, statistica arătându-ne că până la 45% din populația lumii are probleme cu somnul și că tot mai mulți adulții dorm insufici­ent, deci mai puțin de 6-7 ore pe noapte, decât cele 8 ore re­comandate de specialiști.

O cercetare recentă sugerează că dacă o persoană doarme suficient, riscul de infectare cu COVID-19 se reduce cu peste 10 la sută. Studiul in­clude peste 2.800 de angajați din linia întâi din sistemul de sănătate din șase țări expuse virusului. S-a descoperit astfel că fiecare oră dormită în plus a redus riscul de infectare cu COVID-19 cu 12%. Un alt studiu din China arată că persoanele care nu au dormit sufi­cient cu o săptămână înainte de a se infecta cu COVID-19 s-au confruntat cu forme severe.

Vrei să adormi mai repede și să dormi mai mult? Cercetătorul în ma­terie de somn Mattew Walker explică cum să-ți reglezi somnul prin 12 pași de igienă a somnului.

  1. Respectați un program de somn. Mergeți la culcare și treziți-vă la aceiași oră în fiecare zi. Dacă dormiți până mai târziu în weekend, nu veți compensa pe deplin carențele de somn din timpul săptămânii. Puneți o alarmă pentru ora de culcare.
  2. Activitatea fizică este minu­nată, dar nu mai târziu de pragul de 2-3 ore înainte de culcare.
  3. Evitați cofeina și nicotina. Cafeaua, cola, anumite ceaiuri și cio­colata conțin stimulentul cofeină, iar efectele sale pot să aibă nevoie chiar și de opt ore pentru a dispărea com­plet. Cafeaua băută după amiază vă poate face mai dificil adormitul noap­tea. Nicotina, este și ea un stimulent, adesea făcându-l pe fumător să doar­mă doar foarte superficial.
  4. Evitați băuturile alcoolice înainte de culcare. Un păhar de vin înainte de culcare ar putea să vă aju­te să vă relaxați, dar consumul masiv vă poate priva de somn sau/și crea dificultăți de respirație pe timpul nopții.
  5. Evitați mesele copioase și băuturile mari cu 4 ore înainte de somn. O masă copioasă poate pro­voca indigestie, ceea ce va influența negativ somnul.
  6. Dacă este posibil, evitați me­dicamentele care întârzie somnul sau care vi-l afectează. Unele me­dicamente prescrise în mod obișnuit pentru inimă, tensiune arterială sau astm, precum și unele remedii natu­riste pentru tuse, răceli sau alergii pot afecta somnul. Aici, vorbiți cu medicul sau farmacistul pentru a verifica acest moment.
  7. Nu faceți sieste după ora trei după-amiază. Un pui de somn poate compensa o carență de somn, dar si­estele târzii pot face mai dificil ador­mitul noaptea. Dacă aveți obiceiul de a face sieste, nu depășiți 45 de minute de somn în timpul zilei.
  8. Relaxați-vă înainte de culca­re. Nu vă aglomerați excesiv ziua așa încât să aveți timp să vă deconectați. Cititul sau ascultatul muzicii ar putea face parte de ritualul de dinainte de culcare.
  9. Faceți o baie fierbinte înain­te de somn. Scăderea temperaturii corporale de după baie s-ar putea să vă ajute să vă relaxați și să vă simțiți somnoroși.
  10. Scăpați de orice care s-ar putea să vă distragă de la somn, cum ar fi zgomote, lumini puter-nice, temperaturi ridicate. Tempe-ratura camerei nu trebuie să depășească 21 de grade și ar fi bine să mențineți camera bine venti­lată.
  11. Expunerea adecvată la soa­re. Lumina zilei este esențială pentru reglarea tiparelor de somn de zi cu zi. Experții în somn recomandă că, dacă aveți probleme cu ador-mitul, e bine să vă expuneți o oră la lumina soarelui de dimineață și să stingeți luminile înainte de cul­care.
  12. Patul nu este și birou! Rezervați patul pentru somn. Nu stați treji în pat mai mult de 20 minute. Dacă începeți să vă simțiți îngrijorați, ridicați-vă și faceți ceva relaxant.

În concluzie, somnul ar trebui să reprezinte o prioritate, mai ales că acesta nu afectează doar sănătatea fizică, ci și mentală, iar deprivarea de somn duce la slăbirea sistemu­lui imunitar. Evitând deprivarea de somn, nu numai că sporești siste­mul imunitar, ci și îmbunătățești calitatea vieții. Chiar dacă ritmul vieții este aglomerat, iar stresul atinge cote uluitoare, somnul tre­buie să facă parte din program, fără discuție.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand