19 iunie 2024
Chisinau
Social

Șomerii care inițiază o afacere vor beneficia de subvenții mai mari

Loading
Social Șomerii care inițiază o afacere vor beneficia de subvenții mai mari
Șomerii care inițiază o afacere vor beneficia de subvenții mai mari
huffpost.com

Bursa de studii, acordată șomerilor încadrați la cursuri de formare pro­fesională, la acțiunea de instruire la locul de muncă și stagiu profesio­nal, va fi majorată de la 15% până la 35% din salariul mediu pe econo­mie pentru anul precedent. O ho­tărâre în acest sens a fost aprobată de Executiv.

De asemenea, șomerii care doresc să devină antreprenori vor beneficia de subvenționarea a 80% din cheltuielile necesare pentru inițierea afacerii, dar nu mai mult de 20 de salarii medii pen­tru anul precedent. Anterior, Agenția de Ocupare a Forței de Muncă compensa 50% din cheltuieli sau nu mai mult de 10 salarii medii. Aceleași măsuri vor fi aplicate și pentru inițierea unei afaceri în mediul rural și crearea locurilor de muncă pentru persoanele cu statut de șomer.

La acest program pot aplica persoane cu vârsta de minim 18 ani, înregistrate cu statut de șomer, la una din subdiviziuni­le teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, oameni care doresc să inițieze o activitate de antreprenoriat.

În același timp, se reduce, de la 18 la 12 luni, termenul de angajare și menținere a locului de muncă de către angaja­torii care beneficiază de subvenționarea costurilor pentru crearea sau adaptarea locului de muncă pentru persoanele cu dizabilități.

Concomitent, sunt operate modi­ficări ce vor simplifica procedura de obținere a licenței pentru activitatea de plasare în câmpul muncii în străinătate a cetățenilor Republicii Moldova, precum și se vor face ajustări privind suspenda­rea acestei licențe.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand