18 aprilie 2024
Chisinau
Dialoguri

Soluții pentru a depăși stresul la locul de muncă

Loading
Dialoguri Soluții pentru a depăși stresul la locul de muncă
Soluții pentru a depăși stresul la locul de muncă
mldspot.com

Riscurile psihosociale și stre­sul la locul de lucru se numără printre cele mai mari provo­cări în materie de securitate și sănătate în muncă. Salariații din Republica Moldova sunt stresați din mai multe motive. Unul ar fi volumul de muncă excesiv, salariul mic, dar și din cauza hărțuirii psihologi­ce. Despre aceasta vorbim cu Elena Anton, profesor de psi­hologie medicală și nursing la Centrul de Educație Medicală continuă a personalului me­dical și farmaceutic cu studii medii.

– Dna Anton, care sunt cele mai grave probleme psihologi­ce cu care se confruntă salariații din țara noastră?

– La serviciu ne aflăm cea mai mare parte a zilei și aici ne ciocnim cu foarte mulți factori care ne stresează. Avem multe nevoi care nu sunt satisfăcute și atunci devenim agitați, agresivi și avem tendința de a revărsa toate emoțiile negative unul pe celălalt. Uneori ne ducem acasă cu tot ba­gajul de nervi și de emoții nega­tive. Și în acest fel ne facem viața complicată.

– Despre stresul la locul de muncă se vorbește mai mult în ultima vreme, anterior nu prea se discuta despre așa ceva.

– Termenul de stres la locul de muncă nu a apărut atât de de­mult. Astăzi, ritmul de viață in­tens, cu multe activități, când ne asumăm multe responsabilități, ne stresează și teama că nu le reușim pe toate. Una din soluții e să avem un management al timpului corect. Copiii studiază la școală foarte multe, dar nu învață ceva elementar ce le-ar trebui pe parcursul vieții, precum e gestio­narea corectă a timpului. Stresul continuu duce la sindromul arde­rii profesionale și în asemenea ca­zuri, ca ultimă soluție care poate să existe, este schimbarea mediu­lui, a locului de muncă.

– Cum facem totuși față stre­sului la locul de muncă? Sunt niște tehnici care ar putea să ne ajute?

– În primul rând, crearea unor condiții adecvate, plăcute nouă, unde să ne simțim confortabil. Plus de toate, e nevoie de un set de strategii care ne-ar permite să depășim aceste dificultăți. Crea­rea unor relații pozitive cu ceilalți colegi este foarte importantă. Ceea ce ține de autoinstruirea și autodezvoltarea noastră iarăși este o sursă de a preveni stresul profesional.

– Ar trebui să ne adresăm la psiholog în astfel de situații?

– Omul trebuie să se adreseze atunci când simte că are nevoie de ajutor. Fiindcă, dacă suntem impuși, nu o să avem rezulta­tele dorite. Problema trebuie conștientizată că există și omul trebuie să vrea să pună punct acestei stări neplăcute.

– Doamnă Anton, vă mulțumesc pentru timpul acordat și, în context, ne dorim cât mai mulți salariați mulțumiți de lo­cul de muncă.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand