
Foto: arhivă personală
Federaţia Sindicală „Moldova–business–sind” şi Sindicatul Lucrătorilor din Comerţ, Alimentaţia Publică, Cooperaţia de Consum, Servicii, Restaurante şi Hoteluri din Republica Moldova „SindlUCAS” au organizat, în perioada 25-28 februarie curent, la Staţiunea balneară „Bucuria–Sind” SRL, seminarul cu genericul „Solidaritate socială și economică”.
La seminar au participat 32 de reprezentanţi ai organizaţiilor sindicale primare din 12 raioane, inclusiv UTA Găgăuzia, precum și din mun. Bălţi şi Chişinău.
Tema pusă pentru discuţie la seminar a fost propusă de organizaţia internaţională „Street Net” si Organizaţia internaţională pentru apărarea drepturilor femeilor «Flow” din Olanda, care au și susţinut desfăşurarea seminarului.
Evenimentul a avut drept scop valorificarea experienţei internaţionale în domeniul solidarităţii sociale şi economice, identificarea problemelor social–economice cu
care se confruntă membrii de sindicat la locul de muncă, dar şi eventualele soluţii pentru acestea.
Strategii şi instrumente elaborate de ILO
Seminarul a constituit o premieră în domeniu și a debutat cu prezentarea manualului „Solidaritate sociala și economică: noțiuni generale”, elaborat de Centrul internaţional de instruire al OIM de la Torino (Italia), şi publicat în anul 2010.
În cuvântul introductiv al manualului se precizează: „ILO (Or-ganizația Internațională a Muncii, OIM) promovează ideea economiei sociale din momentul fondării sale. În activitatea sa, pe parcursul deceniilor, ILO a căpătat o largă experienţă în economia socială, elaborând un număr mare de strategii şi instrumente, care ajută lucrătorii în lupta pentru dreptatea socială prin programul „Munca decentă”. „Promovarea economiei sociale este o acţiune comună, simultană, o susţinere universală a fiecărei etape din Programul „Munca decentă”. Întreprinderile şi organizaţiile cu economie socială creează şi susţin locurile de muncă şi de trai, oferă protecţie socială, consolidează şi aprofundează dialogul social cu toţi lucrătorii. În prezent, când lumea întreagă îşi revine după criza economică, lichidând urmările acesteia, promovarea ideilor de economie socială în cadrul programului „Munca decentă” poate deveni o etapă importantă în realizarea Pactului Global privind locurile de muncă la toate nivelurile”.
Temele propuse la seminar: „Cooperativele – actori cheie ai economiei sociale; rolul economiei sociale și serviciile sociale din Moldova” au fost susținute de către Natalia Suboci, preşedinta Federaţiei Sindicale „Moldova–business–sind” şi Valentina Mazur, preşedinta Sindicatului „SindLUCAS”.
Capacitatea de a face faţă noilor evoluţii
Pe parcursul seminarului au fost abordare subteme însoțite de dezbateri și discursuri cum ar fi: solidaritatea, relațiile de muncă, salarii, conceptul de dialog social, parteneri sociali, precum și o dezbatere generala a cadrului legislativ care reglementează domeniul dialogului social, cele mai importante niveluri de negociere colectivă pentru stabilirea remuneraţiei şi a timpului de lucru. Moderator la acest compartiment a fost Ana Moldovanu, şefă a Departamentului protecţie social–economică al CNSM.
Participanţii la seminar au avut ocazia să se familiarizeze şi cu o temă nouă, care este foarte necesar să o cunoască fiecare membru de sindicat: „Provocări ce însoţesc racordarea activităţii sindicatelor din Moldova la rigorile UE: capacitatea de a face faţă noilor evoluţii”, prezentată de Liliana Posțan, dr., cercetător al Institutului Muncii al Sindicatelor din Moldova.
În cadrul aceste lansări, Liliana Posţan a prezentat rezultatele studiului de cercetare despre: „Sindicatele şi prevederile Acordului de Asociere dintre Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele sale membre, pe de o parte, și Republica Moldova, pe de altă parte; sindicatele şi Directivele UE”; Modelul social european şi sistemul social naţional; reprezentativitatea și legitimitatea organizațiilor sindicale care reprezintă lucrătorii și procesul de dialog social (din conceptul PERC de dezvoltare organizaţională); structurarea organizațiilor în materie de logică și de desfăşurare a procesului de negocieri colective și a altor aspecte importante, cărora ar trebui să li se acorde atenție (din conceptul PERC de dezvoltare organizaţională) etc.
Natalia SUBOCI,
preşedinta Federaţiei Sindicale „Moldova–business–sind”