
Foto: arhivă personală
Recent, la Moscova a avut loc şedinţa Consiliului Asociaţiei Internaţionale a Sindicatelor Angajaţilor Întreprinderilor Locativ-Comunale, a Industriei Locale şi Sectorului de Servicii şi Plenara Sindicatului Angajaţilor din Domeniul Asigurării Necesităţilor Vitale din Rusia. La lucrările acestora, împreună cu colegi din alte ţări ale CSI, a participat şi Ana Selina, preşedintele Comitetului Republican al Sindicatului Lucrătorilor din sfera Deservirii Sociale şi Producerii de Mărfuri „Sindindcomservice”.
Apa, dreptul fundamental al omului
Mai detaliat a fost examinată strategia prin care sindicatele se opun privatizării întreprinderilor prestatoare de servicii de utilitate publică. Această privatizare este impusă de aderarea ţărilor la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC). Considerând apa unul dintre drepturile omului, sindicaliştii s-au pronunţat pentru susţinerea în cadrul Internaţionalei Serviciilor Publice (PSI) a revendicărilor întregii mişcări mondiale sindicale cu privire la excluderea tuturor formelor de privatizare a sectorului de alimentare cu apă şi canalizare. Federaţia Europeană a Sindicatelor din Serviciile Publice (EPSU), din care face parte şi „Sindindcomservice”, a iniţiat colectarea unui milion de semnături pentru a recunoaşte accesul la apă – un drept fundamental al omului. Până în prezent au fost adunate peste un milion 400 mii de semnături. Ulterior, vor fi desfăşurate negocieri cu Comisia Europeană pentru ca la nivelul guvernelor tuturor ţărilor din Comunitatea Europeană să fie conştientizată importanţa soluţionării acestei probleme. Astăzi este demonstrat că businessul privat, în tendinţa de a acumula profituri, recurge la majorarea bruscă a tarifelor, disponibilizări, diminuări salariale şi reducerea tuturor facilităţilor sociale. Promiţând să facă investiţii în modernizarea tehnică a producerii, firmele private ani la rând nu alocă nimic în acest sens şi astfel încalcă contractele de concesiune sau privatizare. Ţinând cont de faptul că gestionarea de către stat a serviciilor de utilitate publică reprezintă o pârghie pentru reducerea sărăciei şi asigurarea echităţii sociale, sindicatele caută metode prin care să se opună businessului privat în domeniul alimentării cu apă şi altor servicii de utilitate publică, care au o importanţă socială. În Franţa, Marea Britanie şi unele ţări africane, practica de transmitere a acestor servicii către operatorii privaţi confirmă ideea enunţată. În aceste şi alte ţări a demarat procesul de reprivatizare, iar autorităţile publice locale au demonstrat într-o perioadă scurtă că impactul social al acestuia este exclusiv pozitiv.
![]() |
„Sindindcomservice” depune eforturi pentru a-şi apăra membrii de sindicat |
În ultimul timp, autorităţile locale din Moldova tind să transmită în concesiunea firmelor private unele servicii de utilitate publică, în primul rând, cele de salubrizare, alimentare cu apă şi epurare a apei. În acest sens, Sindicatul „Sindindcomservice” depune toate eforturile pentru a-şi apăra la maximum membrii în procesul de încheiere a contractului de concesiune.
Bunăoară, decizia iniţială a Primăriei mun. Bălţi cu privire la transmitere a serviciilor de salubrizare şi evacuare a gunoiului în concesiunea unei structuri private se solda cu lichidarea respectivei întreprinderi municipale şi pierderea unui număr important de locuri de muncă. Bazându-se pe susţinerea colectivului şi prevederile Contractului colectiv de muncă la nivel de ramură, sindicatul a desfăşurat câteva runde de negocieri cu conducerea Primăriei şi noii angajatori, şi a obţinut astfel încheierea unui acord-cadru care se referea la unele priorităţi şi care era în beneficiul angajaţilor. În consecinţă, toate persoanele care au dorit să-şi continue activitatea la noile întreprinderi, au fost angajate prin transfer, iar acest fapt le-a asigurat păstrarea tuturor facilităţilor şi drepturilor de muncă stipulate de contractele colective de muncă şi de Contractul colectiv de muncă la nivel de ramură. În cadrul acestor întreprinderi deja au fost create organizaţii primare şi au fost încheiate contracte colective de muncă.
În mai multe cazuri, la Râşcani, Cantemir, Drochia, Străşeni şi în alte raioane, noi am beneficiat de înţelegere din partea consiliilor locale şi ale angajatorilor, reuşind remedierea conflictelor apărute. Astfel, angajaţii şi-au păstrat locurile de muncă, nu a fost admisă reducerea salariilor.
Comitetul Republican al Sindicatului „Sindindcomservice” nu s-a limitat la interacţiunea cu autorităţile locale, angajatorii privaţi iniţiind cu partenerii sociali negocieri privind modificarea Contractului colectiv de muncă la nivel de ramură. Cel mai principal amendament este următorul: în cazul transmiterii întreprinderii municipale de utilităţi publice în concesiune angajaţilor cărora nu le vor putea fi oferite locuri de muncă le va fi achitat câte un salariu mediu lunar pentru fiecare an lucrat, însă nu mai puţin de zece salarii medii lunare. Această prevedere ar trebui să constituie atât pentru primării, cât şi pentru noii angajatori, un factor descurajant pentru disponibilizări nemotivate sau disponibilizări în masă.
Procesul de aprobare a unor tarife, politizat
Prin demersurile insistente către Guvern, „Sindindcomservice”, împreună cu Asociaţia Patronală a Serviciilor Publice, a obţinut modificarea legislaţiei, astfel că de acum tarifele pentru căldură, iar în viitor şi cele pentru apă, vor fi aprobate de către o autoritate independentă, adică de ANRE, ceea ce va permite să fie evitată politizarea excesivă în procesul de aprobare a unor tarife justificate din punct de vedere economic. În prezent, Comitetul Republican al Sindicatului împreună cu Asociaţia Patronală a Serviciilor Publice a adresat o scrisoare Guvernului RM solicitând sporirea controlului din partea reprezentanţilor Cancelariei de Stat la capitolul lezarea drepturilor muncitorilor de către autorităţile publice locale care-şi depăşesc atribuţiile. În Moldova, deja a devenit evidentă tendinţa de a opta pentru parteneriatul public-privat în domeniul serviciilor de utilitate publică. În acest context, noi trebuie să fim pregătiţi pentru a ne apăra membrii de sindicat în noile condiţii – la capitolul locuri decente de muncă, condiţii benefice şi remunerare echitabilă, utilităţi publice accesibile şi de calitate.
Criza parcursă de mişcarea sindicală
Un alt subiect important al discuţiilor a fost criza parcursă în prezent de mişcarea sindicală, pierderea de către sindicate a statutului său de partener social cu drepturi egale, dar şi a multor pârghii sociale şi regulatorii de acţiune asupra angajatorilor pentru soluţionarea problemelor angajaţilor.
Atacurile asupra sindicatelor, tentativele de a modifica legislaţia muncii în favoarea angajatorilor privând astfel angajatul de protecţie, diverse reorganizări şi privatizarea întreprinderilor gospodăriei locativ-comunale, care deseori se soldează cu falimentarea şi lichidarea întreprinderilor şi disponibilizarea a sute de oameni ce ajung astfel în stradă, reduce încrederea oamenilor faţă de sindicate şi, în consecinţă, reduce numărul membrilor de sindicat. Am dori să inoculăm membrilor de sindicat, tuturor angajaţilor, ideea că de unul singur nu obţii nimic. Doar împreună suntem o forţă. Nu este cazul să ne lăsăm copleşiţi de nişte decepţii de moment, or angajatorul abia aşteaptă ocazia să dispună abuziv de destinul oamenilor.
Cel mai frecvent se opune sindicatelor angajatorul privat, care are un singur scop – să obţină profituri cu orice preţ. Deseori contractele individuale de muncă reflectă doar interesele sale, iar persoana, pentru că are nevoie de un serviciu, se conformează condiţiilor impuse, însă n-are cine să-i apere interesele, în plus, la întreprindere lipseşte contractul colectiv de muncă.
În aceste condiţii, sindicatele din Moldova urmează să-şi continue demersurile pentru perfecţionarea actelor legislative, să-şi recapete dreptul la iniţiativa legislativă, iar aceste obiective trebuie atinse nu doar prin negocieri, ci şi prin manifestări în masă ale membrilor de sindicat, a celor care s-au unit cu scopul de a-şi apăra drepturile.
Ana Selina,
preşedinte al Comitetului Republican al sindicatului „SINDINDCOMSERVICE”