3 iulie 2024
Chisinau
Social

Situația social-economică din regiune, discutată de CE și de Consiliul VKP

Loading
Social Situația social-economică din regiune, discutată de CE și de Consiliul VKP
Situația social-economică din regiune, discutată de CE și de Consiliul VKP
vkp.ru

Comitetul Executiv și Con­siliul Confederației Genera­le a Sindicatelor (VKP) s-au întrunit recent la Moscova în ședințe în format mixt: online și cu prezență fizică, în care au dezbătut situația social-economică a țărilor independente din CSI în care își desfășoară activita­tea organizații membre ale VKP, precum și poziția sin­dicatelor în unele probleme actuale.

La reuniuni au participat Igor Zubcu, președintele CNSM, Mar­gareta Strestian, lider al FSCRE, Petru Chiriac și Sergiu Sainciuc, vicepreședinți ai CNSM. Aceștia din urmă au rostit alocuțiuni în care au abordat situația social-economică din Republica Moldova și cea pri­vind crearea locurilor de muncă de­cente și sănătoase.

Natalia Podșibeakina, secretar general adjunct al VKP, a prezentat un raport despre campania de soli­daritate „Salariul minim – la nivelul minimului de existență”. În cadrul dezbaterilor, dar și în hotărârea adoptată pe marginea acestui su­biect, s-a subliniat că desfășurarea acestei campanii de către sindicate­le din statele independente în peri­oada de pandemie de Covid-19 a căpătat o importanță deosebită.

Totodată, s-a relevat că, în pofida majorării salariului minim în perioa­da în care s-a desfășurat campania de solidaritate, nivelul garanției de stat în retribuirea muncii în țările din regiune a rămas unul scăzut și nu protejează populația împotriva sărăciei. Mai mult decât atât, într-o serie de țări, salariul minim este stabilit în mod conștient sub pragul sărăciei.

În cadrul dezbaterilor pe mar­ginea raportului „Cu privire la eco­logia muncii și la rolul sindicatelor în dezvoltarea „economiei verzi”, în crearea locurilor de muncă si­gure și sănătoase”, Petru Chiriac, vicepreședinte al CNSM, a prezen­tat, în discursul său, situația din Republica Moldova la acest capi­tol. Dânsul a subliniat că protecția mediului înconjurător este foarte importantă pentru R. Moldova, care este parte a multor acorduri internaționale în domeniul mediu­lui, inclusiv Convenția privind polu­area atmosferică transfrontalieră pe distanțe lungi.

„Pentru prima oară în R. Mol­dova, a fost efectuată, în partene­riat cu Agenția Spațială Europeană (ESA), o cercetare pentru întocmi­rea unei hărți a poluării atmosferice fiind folosite date ale observării Pă­mântului. Cercetarea s-a desfășurat în timpul în care erau instituite restricții dictate de Covid-19”, a punctat vicepreședintele CNSM.

Potrivit cercetărilor, în ansamblu, nivelul de poluare atmosferică în R. Moldova este relativ scăzut, față de alte țări europene și față de vecinii noștri, corespunzând, în mare mă­sură, Ghidului privind calitatea ae­rului al OMS.

Petru Chiriac a dat drept exem­plu în acest sens întreprinderea Lafarge Ciment S.A. din Rezina, unde există organizații membre ale CNSM și unde protecția mediului înconjurător și păstrarea resurselor naturale constituie o componentă cheie a angajamentelor asumate. Standardele severe de la Lafarge sunt aplicate în toate cele 64 de țări ale lumii în care aceasta are filiale.

În aceeași ordine de idei, vice-președintele CNSM a dezvăluit că sindicatele din R. Moldova promo­vează crearea „locurilor de muncă verzi”, în care lipsesc factorii no­civi, unde există condiții decente de muncă, ce exclud traumatismul, bolile profesionale, influența nega­tivă asupra mediului. Iar aici au un rol esențial Inspectoratul Muncii al Sindicatelor, precum și Laborato­rul de control al factorilor de risc al CNSM, cu certificat eliberat de Centrul Național de Acreditare din R. Moldova (MOLDAC).

Referindu-se la situația soci­al-economică din R. Moldova și la acțiunile sindicatelor, Sergiu Sain­ciuc, vicepreședinte al CNSM, a re­levat, în alocuțiunea sa, că în pre­zent economia țării își revine după declinul din 2020, legat de pande­mia de Covid-19 și de seceta care a afectat agricultura.

„Potrivit datelor BNS, în prima jumătate a anului curent PIB-ul a crescut, în expresie reală, cu 11,7% față de aceeași perioadă a anu­lui 2020. Conform prognozelor, creșterea economică în anul curent va constitui 7,5%, ceea ce va con­tribui la restabilirea cererii interne. Rata anuală a inflației a constitu­it, în octombrie a.c., 8,81 la sută. Creșterea inflației s-a întețit după restabilirea cererii și din cauza scumpirii agentului termic și a pro­duselor alimentare”, a menționat Sergiu Sainciuc.

Totodată, deficitul bugetar va ajunge în 2021, conform prognoze­lor, la 5% din PIB, din cauza spori­rii cheltuielilor legate de depășirea crizei cauzate de pandemie. Iar datoria de stat a crescut până la 34% din PIB, în mare parte din ca­uza creșterii prețurilor mondiale la materiile prime. Rata șomajului a constituit 3,6%, iar în rândul tineri­lor – 7,1%.

Sergiu Sainciuc a mai dezvălu­it în discursul său acțiunile între­prinse de CNSM pentru protecția intereselor social-economice ale angajaților. Este vorba, între alte­le, de dialogul social tripartit, de stabilirea salariului minim unic în economie, perfecționarea Legii pri­vind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, majorarea sa­lariului minim garantat în sectorul real, revenirea la pensia anticipată, perfecționarea mecanismului de recalculare a pensiilor celor care continuă să lucreze etc.

Din păcate, a spus în încheiere Sergiu Sainciuc, pandemia de Co­vid-19 va avea un efect de durată asupra creșterii economice a țării și este nevoie de măsuri eficiente pen­tru restabilirea economică și pentru susținerea populației. În acest sens, sindicatele au început elaborarea de propuneri concrete pentru sti­mularea economică și crearea de locuri de muncă decente, care se vor regăsi în noul Program național de ocupare a populației.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand