Comunitatea științifică consemnează anual, la 10 noiembrie, Ziua Internațională a Științei pentru Pace și Dezvoltare, marcată la nivel global. În condițiile de astăzi, de mare actualitate este provocarea teribilă din domeniul sănătății, pandemia de Covid-19, care a scos în evidență capacitățile limitate ale specialiștilor în ceea ce privește combaterea acestei maladii crunte și măsurile de profilaxie.
Provocările pandemiei globale s-au răsfrânt și asupra cercetării, cu unele dificultăți care au limitat accesul în biblioteci și arhive, sistarea de scurtă durată a deplasărilor interne și externe, organizarea manifestărilor științifice online etc. Dar aceste impedimente au fost recuperate, unele parțial, iar altele în totalitate, fără a influența considerabil activitatea științifică a cercetătorilor. Însă, regretabil este faptul că în această perioadă dificilă a pandemiei am pierdut ființe dragi și personalități cu renume național și mondial, care puteau contribui la valorificarea considerabilă a potențialului științific.
Rolul științei rămâne unul primordial în viața societății, în educarea generațiilor, în păstrarea identității naționale a fiecărei etnii, precum și în promovarea valorilor ştiinţifice şi culturale în lume. Acest ideal măreț al științei, pentru cercetătorii din Republica Moldova, se află în incertitudine datorită procesului de reformă a domeniului de cercetare, care până astăzi rămâne o enigmă fără șanse de elucidare în viitorul apropiat. Impactul reformei se soldează cu pierderea a peste 13% din totalul angajaților și a circa 10% de tineri cercetători. Aceste pierderi sunt cu mult mai mari, deoarece multe colective au fost nevoite să se restrângă la cate 3-4 angajați pe un salariu, în urma concursului proiectelor de cercetare. O altă problemă este remunerarea muncii tinerilor, care au un salariu în jur de 5600 de lei, iar bursa este de 1200 de lei.
Situația în care se află astăzi știința în țara noastră este una regretabilă, deoarece necesită o altă abordare, mai constructivă, având la bază o tactică și o strategie bine determinată, clară pentru întreaga societate. Țin să menționez că eficientizarea reformei ar avea un impact major și ar fi un stimulent considerabil pentru toți cei care se dedică propriului domeniu de activitate științifică. Sentimentul de coeziune și de conștientizare că nu suntem singuri pe făgașul spinos al reformei cercetării ne va ajuta să găsim curajul și forțele necesare pentru a merge înainte și a cuceri cele mai înalte piscuri în știință.
În această zi frumoasă, exprim înalta consideraţie faţă de oamenii de ştiinţă – de la simplu cercetător până la academician, dorindu-le
multă sănătate, excelență în activitatea de cercetare, succese de performanţă cu recunoaştere internațională, iar recunoștința societății să vă însoțească pe tot parcursul vieții. La mulți ani, dragi cercetători!
Cu profund respect,
Oleg CHIHAI, președinte al Sindicatului „Știința”, doctor în biologie, conferențiar cercetător