
Foto: vocea.md
Congresul V al Sindicatului Feroviarilor din Moldova şi-a desfăşurat lucrările pe 19 martie curent. Raportul de activitate al Sindicatului Feroviarilor pe ultimii cinci ani a fost prezentat de către vicepreşedintele acestuia, Ina Vodeaniţcaia. Ea a informat asistența că Sindicatul Feroviarilor din Moldova întruneşte 47 de organizaţii primare, care numără peste 12 mii de membri. Pentru Congresul V al Sindicatului Feroviarilor din Moldova au fost desemnați 105 delegaţi, 95 dintre care au participat la for.
În raportul Congresului V al Sindicatului Feroviarilor, Ina Vodeaniţcaia a menţionat că, în perioada de dare de seamă, organele sindicale ale lucrătorilor Căilor Ferate din Moldova au avut o poziţie activă, au contribuit la asigurarea stabilităţii sociale, la menţinerea condiţiilor normale de muncă ale angajaţilor, sporirea securităţii şi sănătăţii în muncă. Consiliul General al Sindicatului și Prezidiul acestuia au acordat o atenţie deosebită perfecţionării şi instruirii cadrelor sindicale.
La congres au fost trasate și priorităţile vizând consolidarea, perpetuarea și amplificarea potenţialului sindical pentru perioada 2015-2020.
În urma audierilor și dezbaterilor pe marginea raportului de dare de seamă a organelor sindicale și a obiectivelor pentru următoarea perioadă, reflectate în programul de activitate al Sindicatului Feroviarilor din Moldova pentru anul 2015 și în raportul de dare de seamă a Comisiei de cenzori și de revizie, Congresul V al Sindicatului Feroviarilor a decis: activitatea Consiliul General al Sindicatului pentru perioada de dare de seamă este apreciată drept satisfăcătoare. Totodată, participanții la forum au aprobat raportul Comisiei de cenzori și de revizie, precum și Programul direcțiilor principale de ac-tivitate a SFM pentru anii 2015-2020.
Utilizarea eficientă a potențialului sindicatului
Consiliul General al Sindicatului și organizațiile sindicale primare au întreprins următoarele măsuri de rigoare pentru executarea programului: utilizarea eficientă a potențialului sindicatului, modernizarea strategiei și a tacticii în scopul apărării drepturilor de muncă, social-economice și al protecției intereselor membrilor de sindicat; îmbunătățirea activităţii informaționale operative privind viața sindicală, asigurarea transparenței în promovarea activității organiza-țiilor sindicale primare, precum și a prezentat rapoarte de dare de seamă despre activitatea comitetelor sindicale la ședințele Prezidiumului, a informat periodic membrii de sindicat despre probleme și soluții la acestea.
![]() |
Piatra unghiulară a activității sindicale este asigurarea ocupării forței de muncă și ridicarea nivelului de trai |
În cadrul dezbaterilor pe marginea problemelor s-au pronunțat mai mulți delegați: Serghei Logvinenco, ex-vicepreşedinte al SFM, Sergiu Tomșa, director general al ÎS Calea Ferată din Moldova, Svetlana Scripnic, preşedintele Comisiei de cenzori şi control al SFM, Nicolai Nicolaev, ex-președinte al Comitetului sindical din cadrul Secției de întreținere a Căii Ferate din Basarabeasca, care au apreciat obiectiv munca sindicală la diferite niveluri structurale ale SFM, înaintând, totodată, propuneri și sugestii argumentate către autorități cu referire la multiplele aspecte ale activității sindicale.
Cu urări de bine și de împliniri s-au adresat către participanții la congres: Oleg Budza, președintele CNSM; Sergiu Tomșa, directorul general al ÎS „Căile Ferate din Moldova”; Galina Proca, vicepreşedinte al organizaţiei sindicale a ÎS „Căile Ferate din Moldova”.
Oleg Budza a relevat, în luarea sa de cuvânt la congres, că este foarte important că astăzi Sindicatul Feroviarilor din Moldova este o echipă competentă, care îi susţine pe angajați în soluţionarea multiplelor probleme. „Noi dorim ca, în colaborare cu Ministerul Muncii, să creăm un sistem de pensionare în care să fie stipulate concret toate detaliile reale. Considerăm că avem tangenţe şi obiective comune în activitate. Alt aspect pe care dorim să-l soluţionăm este ca din mijloacele de asigurare medicală să fie acordate bilete de odihnă şi tratament pentru angajaţii care lucrează în condiţii nocive de muncă. Noi întreprindem mai multe masuri şi sper ca vom reuşi în toate”, a conchis președintele CNSM.
Congresul a aprobat și Programul direcţiilor principale de activitate al Sindicatului Feroviarilor pentru anii 2015-2020, care prevede îmbunătăţirea şi perfecţio-narea continuă a activităţii organelor sindicale în ceea ce privește protecţia profesională, social-economică a drepturilor şi intereselor de muncă ale lucrătorilor Căilor Ferate. Congresul consideră că ac-
tivitatea de bază a Consiliului General al Sindicatului şi organizaţiilor sindicale trebuie să fie direcţionată spre soluţionarea sarcinilor primordiale: asigurarea ocupării forței de muncă, ridicarea nivelului de trai al membrilor de sindicat, atingerea unui nivel decent de remunerare a muncii și achitarea la timp a salariilor etc.
În scopul asigurării efective a forțelor de muncă, majorării salariilor și îmbunătățirii nivelului de trai al membrilor de sindicat, organele sindicale au întreprins următoarele acţiuni: au contribuit la îmbunătățirea relațiilor sociale de muncă între angajatori și angajați, a făcut un bilanțal rezultatelor executării contractelor colective de muncă, a informat membrii de sindicat privind majorarea remunerării muncii feroviarilor prin obținerea salariului tarifar nu mai mic decât minimul de existență, a contribuit la îmbunătățirea activi-tății economice și de producere a ÎS „Căile Ferate din Moldova” etc.
Totodată, reprezentanții SFM doresc monitorizarea permanentă a angajatorilor care vor trebui să asigure salariații cu echipament de protecție la locul de muncă. Sindicaliștii vor solicita crearea condițiilor de protecție a sănătății și securității la orice loc de muncă, vor elabora, în colaborare cu angajatorii, măsuri de prevenire a accidentelor la locul de muncă, vor opta pentru micșorarea numărului locurilor de muncă cu condiții nocive și periculoase ş. a.
Respectarea legii, protecție și susținere
Pentru asigurarea drepturilor sociale, se vor întreprinde măsuri precum ar fi realizarea controlului sindical la capitolele respectarea legislației muncii, executarea condițiilor contractului colectiv de muncă, protejarea drepturilor colective și individuale ale membrilor de sindicat și susținerea consultativă a membrilor de sindicat. De asemenea, sindicatul va participa la soluționarea conflictelor de muncă și la adoptarea deciziilor, în caz de necesitate, cu privire la organizarea acțiunilor colective.
În scopul îmbunătățirii activită-ții organizaționale și a situației financiare a sindicatelor, delegații la congres au propus următoarele acțiuni: în anul 2015, când se împlinesc 110 ani de la constituirea Sindicatului Feroviarilor din
Moldova, să se întreprindă măsuri de consolidare a unității sindicatelor în baza perfecționării formelor și a metodelor de muncă ale organelor sindicale, în vederea protecției social-economice și a intereselor membrilor de sindicat; promovarea și asigurarea politicii unice a sindicatelor și executarea acesteia de către toate organizațiile sindicale; organizarea unui control strict al veniturilor și cheltuielilor organizațiilor sindicale, utilizarea mijloacelor potrivit scopurilor trasate și în conformitate cu devizul de cheltuieli aprobat; prezentarea în termenele stabilite a rapoartelor de dare de seamă a comitetelor sindicale etc.
Congresul V al Sindicatului Feroviarilor şi-a încheiat lucrările prin alegerea noii conduceri. În funcția de preşedinte al Sindicatului Feroviarilor din Republica Moldova a fost ales Ion Zaporojan, care anterior a deţinut funcţia de preşedinte al comitetului sindical de la Direcţia Căii Ferate a ÎS „Calea Ferată din Moldova”. În calitate de vicepreşedinte a fost desemnat Petru Cernițchi.
Participanții la congres au mai ales componența Comisiei de cenzori, au confirmat membrii Consiliului General al SFM și au ales componența Biroului Executiv al SFM.