15 mai 2021
Chisinau
Fără categorie

Sindicatul din învăţământ a anunţat declanşarea unor proteste în masă

Loading
Fără categorie Sindicatul din învăţământ a anunţat declanşarea unor proteste în masă
Sindicatul din învăţământ a anunţat declanşarea unor proteste în masă
protest-profesori

Foto: sindicate.md

Sindicatul Educaţiei şi Ştiinţei din Republica Mol­dova a anunţat că va orga­niza, în perioada 8-11 apri­lie, acţiuni de protest dacă Guvernul nu va satisface cererea de majorare cu 50 la sută a salariilor angaja­ţilor din sistemul de învă­ţământ. Preşedintele sin­dicatului sus-menţionat, Dumitru Ivanov, a precizat pentru „Vocea poporului” că revendicările cadrelor didactice au fost aduse, miercuri, la cunoştinţa reprezentanţilor statului, care urmează să anunţe, as­tăzi, decizia luată în acest sens.

 

 

Dumitru Ivanov a men­ţionat că factorii de deci­zie guvernamentali urmau să consulte şi opinia par­lamentarilor în această chestiune. În funcţie de răspunsul pe care îl vor ob­ţine, reprezentanţii acestui sindicat vor decide dacă renunţă sau nu la proteste, dar sunt dispuşi să negoci­eze în continuare.

Negocierile sunt ane­voioase, iar poziţiile nu coincid în ceea ce priveşte data majorării şi suma de bani ce trebuie alocată în acest scop, a declarat zilele trecute la o conferinţă de presă preşedintele Confe­deraţiei Naţionale a Sindi­catelor din Moldova, Oleg Budza. „Este vorba despre alocaţii destul de mari şi această decizie trebuie ne­gociată cu parlamentarii şi cu reprezentanţii Fondu­lui Monetar Internaţional. Totodată, noi insistăm ca cel puţin o parte din majo­rările salariale să fie pusă în aplicare de la începutul lunii mai”, a subliniat vor­bitorul.

Preşedintele CNSM a admis că majorarea cu 50 la sută a salariilor în învă­ţământ necesită fonduri suplimentare enorme, de circa 800 de milioane de lei pe an. Acestea pot fi luate dintr-o viitoare tran­şă a finanţării din partea FMI, dar şi bugetul de stat dispune de unele rezerve. Sumele respective ar putea fi scoase şi din economia subterană, dacă s-ar în­treprinde acțiuni concrete în această direcţie, a argu­mentat Oleg Budza.

 

g_cnsm

Manifestaţiile vor avea loc dacă Guvernul nu va majora salariile pedagogilor

 

Vorbitorul a opinat că, por­nind de la calculele prezentate, cerinţele profesorilor sunt reale. „Noi înţelegem care este presiu­nea asupra bugetului de stat, dar suntem conştienţi şi de faptul că, dacă vrem să avem profesori şi ca în sistem să vină specialişti tineri, trebuie să schimbăm si­tuaţia. Acum unii pedagogi ies la pensie, iar în locul lor nu vine nimeni. Un asemenea deficit de cadre se resimte şi în cazul ca­drelor medicale, al dădacelor, al bibliotecarilor”, a argumentat li­derul CNSM.

Cu toate acestea, este îmbu­curător faptul că majorările sa­lariale preconizate pentru luna septembrie se vor răsfrânge şi asupra personalului auxiliar din sectorul bugetar, care este plătit în prezent cu doar 800-900 de lei lunar.

Oleg Budza a accentuat că CNSM va susţine prin participa­re nemijlocită acţiunile de pro­test anunţate de reprezentanţii cadrelor didactice. Conducerea confederaţiei este sigură că peste 5000 de profesori vor ieşi la pro­teste şi că pedagogii au susţinere masivă în raioanele ţării.

În opinia preşedintelui CNSM, Guvernul are posibilitatea să în­treprindă măsuri pentru a nu se ajunge la grevă generală. În ca­zul unui asemenea scenariu, vor avea de suferit copiii, părinţii, dar şi pedagogii. Oleg Budza a mai dezvăluit că, la o recentă întâlni­re pe care a avut-o cu premierul Iurie Leancă, acesta a confirmat că Guvernul are în vedere unele soluţii, dar vrea să le discute mai întâi cu reprezentanţii coaliţiei de guvernare.

Reprezentanţii Sindicatului Educaţiei şi Ştiinţei şi-au anunţat intenţia de a picheta, în perioada 8-10 aprilie, sediul Guvernului, în intervalul orelor 10.00-12.00. Pentru 11 aprilie, a fost preconi­zată desfăşurarea, cu începere de la 11.00, a unui miting de protest în Scuarul Teatrului de Operă şi Balet. La miting vor fi invitaţi să participe reprezentanţi ai Guver­nului, Ministerului Educaţiei, CNSM, precum şi ai sindicatelor naţional-ramurale.

În cazul în care nu vor fi solu­ţionate revendicările, Sindicatul Educaţiei şi Ştiinţei şi-a rezervat dreptul de a declanşa grevă gene­rală la nivel de ramură.

  
La același subiect
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și