Sindicatul Educaţiei şi Ştiinţei din Republica Moldova a anunţat că va organiza, în perioada 8-11 aprilie, acţiuni de protest dacă Guvernul nu va satisface cererea de majorare cu 50 la sută a salariilor angajaţilor din sistemul de învăţământ. Preşedintele sindicatului sus-menţionat, Dumitru Ivanov, a precizat pentru „Vocea poporului” că revendicările cadrelor didactice au fost aduse, miercuri, la cunoştinţa reprezentanţilor statului, care urmează să anunţe, astăzi, decizia luată în acest sens.
Dumitru Ivanov a menţionat că factorii de decizie guvernamentali urmau să consulte şi opinia parlamentarilor în această chestiune. În funcţie de răspunsul pe care îl vor obţine, reprezentanţii acestui sindicat vor decide dacă renunţă sau nu la proteste, dar sunt dispuşi să negocieze în continuare.
Negocierile sunt anevoioase, iar poziţiile nu coincid în ceea ce priveşte data majorării şi suma de bani ce trebuie alocată în acest scop, a declarat zilele trecute la o conferinţă de presă preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Oleg Budza. „Este vorba despre alocaţii destul de mari şi această decizie trebuie negociată cu parlamentarii şi cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional. Totodată, noi insistăm ca cel puţin o parte din majorările salariale să fie pusă în aplicare de la începutul lunii mai”, a subliniat vorbitorul.
Preşedintele CNSM a admis că majorarea cu 50 la sută a salariilor în învăţământ necesită fonduri suplimentare enorme, de circa 800 de milioane de lei pe an. Acestea pot fi luate dintr-o viitoare tranşă a finanţării din partea FMI, dar şi bugetul de stat dispune de unele rezerve. Sumele respective ar putea fi scoase şi din economia subterană, dacă s-ar întreprinde acțiuni concrete în această direcţie, a argumentat Oleg Budza.
Manifestaţiile vor avea loc dacă Guvernul nu va majora salariile pedagogilor |
Vorbitorul a opinat că, pornind de la calculele prezentate, cerinţele profesorilor sunt reale. „Noi înţelegem care este presiunea asupra bugetului de stat, dar suntem conştienţi şi de faptul că, dacă vrem să avem profesori şi ca în sistem să vină specialişti tineri, trebuie să schimbăm situaţia. Acum unii pedagogi ies la pensie, iar în locul lor nu vine nimeni. Un asemenea deficit de cadre se resimte şi în cazul cadrelor medicale, al dădacelor, al bibliotecarilor”, a argumentat liderul CNSM.
Cu toate acestea, este îmbucurător faptul că majorările salariale preconizate pentru luna septembrie se vor răsfrânge şi asupra personalului auxiliar din sectorul bugetar, care este plătit în prezent cu doar 800-900 de lei lunar.
Oleg Budza a accentuat că CNSM va susţine prin participare nemijlocită acţiunile de protest anunţate de reprezentanţii cadrelor didactice. Conducerea confederaţiei este sigură că peste 5000 de profesori vor ieşi la proteste şi că pedagogii au susţinere masivă în raioanele ţării.
În opinia preşedintelui CNSM, Guvernul are posibilitatea să întreprindă măsuri pentru a nu se ajunge la grevă generală. În cazul unui asemenea scenariu, vor avea de suferit copiii, părinţii, dar şi pedagogii. Oleg Budza a mai dezvăluit că, la o recentă întâlnire pe care a avut-o cu premierul Iurie Leancă, acesta a confirmat că Guvernul are în vedere unele soluţii, dar vrea să le discute mai întâi cu reprezentanţii coaliţiei de guvernare.
Reprezentanţii Sindicatului Educaţiei şi Ştiinţei şi-au anunţat intenţia de a picheta, în perioada 8-10 aprilie, sediul Guvernului, în intervalul orelor 10.00-12.00. Pentru 11 aprilie, a fost preconizată desfăşurarea, cu începere de la 11.00, a unui miting de protest în Scuarul Teatrului de Operă şi Balet. La miting vor fi invitaţi să participe reprezentanţi ai Guvernului, Ministerului Educaţiei, CNSM, precum şi ai sindicatelor naţional-ramurale.
În cazul în care nu vor fi soluţionate revendicările, Sindicatul Educaţiei şi Ştiinţei şi-a rezervat dreptul de a declanşa grevă generală la nivel de ramură.