Recent, Sindicatul „Demnitate” a organizat, la Institutul Muncii, o conferință jubiliară consacrată împlinirii a cinci ani de la crearea sindicatului lucrătorilor din structurile de forţă, cu genericul „Retrospectiva activității sindicale în poliție. Perspective și noi abordări sindicaliste prin prisma reformării poliției și conformării la standardele europene”.
La eveniment au participat conducerea Confederației Națio-nale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), peste 130 de membri ai Sindicatului „Demnitate”, conducerea Ministerului Afacerilor Interne, a Inspectoratului General de Poliție, reprezentanți ai Parlamentului.
Oleg Budza, președintele CNSM, a subliniat că „pe parcursul a cinci ani de activitate a Sindicatului „Demnitate” au fost obținute o serie de rezultate în domeniul protecției drepturilor și intereselor membrilor de sindicat. Însă mai sunt necesare de întreprins anumite acțiuni pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă ale lucrătorilor din poliţie. Confederația a susținut inițiativa de creare a sindicatului angajaţilor din poliție, iar ex-ministrul de Interne, Victor Catan, a contribuit şi a depus eforturi mari pentru ca acest lucru să se realizeze”, a accentuat Budza.
Mihail Lașcu, președintele Sindicatului „Demnitate”, a menţionat că sindicatul pe care îl reprezintă a fost creat pentru a proteja drepturile social-economice ale angajaților din poliție, precum și pentru a obține un pachet social decent, aceasta fiind una din sarcinile primordiale. „Vom depune necontenit eforturi şi vom face tot posibilul pentru ca salariaţii din poliție să fie în continuare stimulați și avantajați, să fie membri de sindicat, iar angajatorii să respecte drepturile și cerințele înaintate de către sindicate, întru îmbunătățirea condițiilor de muncă, de sănătate și securitate în muncă”, a subliniat Lașcu.
Cu această ocazie, ministrul de Interne, Dorin Recean, a constatat că polițiștii trebuie să fie mândri că au contribuit împreună cu organele de conducere ca cetățeanul din Republica Moldova să se simtă în siguranță în țară. „Avem același obiectiv cu sindicatele și în acești ani am reușit împreună să implementăm reforma în poliție, să oferim angajaților un pachet social adecvat și condiții mai bune de muncă. Vom avea nevoie și în continuare de susținerea sindicatelor, care ne stimulează să soluționăm mai operativ problemele pentru protecția salariaților”, a accentuat Recean.
Poliția, un pilon în societate
La rândul său, Liliana Palihovici, vicepreședinte al Parlamentului, a declarat că în ultimii ani s-au făcut multe pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă ale angajaţilor din poliţie, începând de la schimbarea uniformei până la modernizarea secțiilor de poliție. „În următorii patru ani, cu siguranţă, vom continua să investim în acest domeniu, deoarece poliția este un pilon important în societate. Rămâne ca cetățenii noștri să aibă încredere mai mare în poliție, care îi apără, și să se adreseze la ei fără frică. Aduc sincere felicitări Sindicatului „Demnitate”, care a reușit pe parcursul acestor ani să contribuie la îmbunătățirea condițiilor de muncă și la creșterea salariilor în acest domeniu”, a încheiat Palihovici.
În cadrul reuniunii, au fost trecute în revistă principalele realizări ale Sindicatului „Demnitate”, printre care se numără semnarea cu Ministerul Afacerilor Interne a Convenţiei colective de muncă la nivel ramural pentru perioada 2010–2015, formarea organizaţiilor sindicale primare în comisariate şi alte subdiviziuni de poliţie, reuşind să-şi extindă activitatea şi asupra altor organe de drept.
Astfel, la 1 ianuarie 2012, la sindicat a aderat şi Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei.
Sindicatul „Demnitate” a fost primul din spaţiul CSI care a aderat la Uniunea Europeană a Poliţiştilor (EPU). Sindicatului, în calitate de reprezentant al societăţii civile, îi este atribuit un rol important în îmbunătăţirea imaginii angajaţilor organelor de drept şi a sistemului ocrotirii ordinii de drept, în ansamblu.