
Foto: gov.md
Conducerea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) s-a întâlnit, pe 31 ianuarie, cu prim-ministrul în exercițiu, Iurie Leancă, pentru a expune propunerile sindicatelor pentru noul Program de activitate al viitorului Guvern.
Astfel, în domeniul parteneriatului social, CNSM propune să se perfecţioneze cadrul legal în domeniul parteneriatului social, în principal, ce vizează sporirea eficienţei activităţii Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colecti-ve şi a practicii judiciare în domeniul relaţiilor de muncă.
În domeniul retribuirii muncii, sindicatele propun să se promoveze proiecte de documente ce ar viza îmbunătăţirea şi perfecţionarea cadrului legal vizând salarizarea, şi anume, ce ține de stabilirea unui singur salariu minim pe economie, excluderea prevederilor legale ce favorizează achitarea salariului în plic etc. În ceea ce privește impozitarea persoanelor fizice, CNSM propune să fie elaborată şi promovată o politică fiscală ce ar viza reducerea poverii fiscale pentru persoanele fizice cu venituri joase. De asemenea, neimpozitarea veniturilor ce sunt sub nivelul minimului de existenţă.
![]() |
CNSM speră că noul Guvern va ține cont de propunerile sindicatelor în luarea deciziilor |
Totodată, în domeniul asigurării şi protecţiei sociale, confederația propune elaborarea şi promovarea proiectelor de perfecţionare a cadrului legal în vederea asigurării unei protecţii mai bune pentru diferite categorii ale populaţiei, precum părinţii tineri, persoanele cu dizabilităţi, şomerii, pensionarii ş.a.
În domeniul asigurării medicale, CNSM propune să fie elaborate şi promovate proiecte de perfecţionare a cadrului legal ce vizează asigurările de sănătate în vederea stabilirii unei echităţi în modalitatea de calculare şi plată a contribuţiilor de asigurări de sănătate, pentru ameliorarea calităţii serviciilor medicale, precum şi întru îmbunătăţirea nivelului general al sănătăţii populaţiei.
Unde-s doi puterea crește
În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, s-a propus promovarea politicilor de racordare a cadrului legal la Directivele UE, precum şi promovarea prevederilor legale ce ar reduce riscurile legate de condiţiile de muncă.
CNSM a venit cu propuneri și în domeniul creşterii nivelului de trai al populaţiei. Astfel, este necesar de promovat politici ce ar viza racordarea legislaţiei naţionale la actele de drept internaţional în domeniul nivelului de trai, precum şi utilizarea în determinarea nivelului de trai a unor indicatori adecvaţi situaţiei din ţară.
În domeniul protecţiei producătorului autohton, CNSM propune elaborarea şi promovarea modificărilor la cadrul legal ce ar stimula crearea locurilor de muncă, inclusiv ar face mai competitive mărfurile şi serviciile oferite de producătorii autohtoni.
Trebuie să schimbăm radical multe lucruri în ţară
În cadrul întâlnirii, sindicaliștii au mai propus instituirea Tribunalului muncii sau a arbitrajului muncii, specializat în so-luționarea conflictelor colective și a litigiilor individuale; neadmiterea majorării vârstei de pensionare pentru ambele sexe, dar și neadmiterea modificărilor la Codul muncii în detrimentul salariaților.
La rândul său, premierul în exercițiu Iurie Leancă a menționat că este de acord cu 90% din propunerile înaintate de conducerea CNSM și își dorește ca, o dată în trimestru, să aibă ședințe de lucru cu reprezentanții sindicatelor pentru a evalua realizările propunerilor care vor fi incluse în Programul de activitate al viitorului Guvern. Iurie Leancă a evocat, în cadrul consultărilor, necesitatea aplicării unor măsuri drastice pentru combaterea corupţiei şi realizarea reformei în justiţie. „Avem nevoie de aceste consultări. Pe anumite domenii, e nevoie de abordări noi. Am conştientizat demult că fără un sistem judecătoresc echitabil nu vom putea obţine rezultatele scontate. Efectele cu care s-au soldat încercările noastre de a combate corupţia şi de a reforma justiţia sunt robuste. Iată de ce trebuie să schimbăm radical multe lucruri în ţară pentru ca să avem şi un mediu de afaceri mai liber şi salariaţi mulţumiţi”, a punctat Iurie Leancă.