Centrele sindicale naţional-ramurale îşi propun să depisteze şi să analizeze cazurile concrete de încălcare a drepturilor salariaţilor, care vor fi raportate ulterior Confederaţiei Internaţionale a Sindicatelor. Acest lucru a fost menţionat de şeful Departamentului juridic al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Ion Preguza, în cadrul şedinţei de ieri a Comitetului Confederal al CNSM.
Activitatea în cauză va fi desfăşurată în contextul în care ţara noastră urmează să prezinte Organizaţiei Internaţionale a Muncii doar în acest an circa 15 rapoarte privind aplicarea convenţiilor acestei organizaţii care au fost ratificate de Republica Moldova.
Preşedintele CNSM, Oleg Budza, a remarcat în context că rapoartele respective vor fi coordonate cu reprezentanţii sindicatelor, care vor avea astfel posibilitatea să-şi expună punctul de vedere pe marginea conţinutului acestor documente.
O reţea de identificare şi examinare a situaţiilor în care sunt violate drepturile sindicale şi de muncă este în proces de creare |
O dată cu semnarea Acordului de Asociere la Uniunea Europeană, ţara noastră ş-a angajat să-şi armonizeze legislaţia, inclusiv din domeniul muncii, la cea comunitară. Astfel, conform acordului sus-menţionat, la capitolul dreptul muncii, securitate şi sănătate în muncă, urmează să fie implementate mai multe directive europene.
Acestea au obiective privind asigurarea unor drepturi ale lucrătorilor legate de transferul de întreprinderi, organizarea timpului de lucru, îmbunătăţirea condiţiilor de muncă etc.
În cadrul aceleiaşi şedinţe au mai fost examinate chestiuni ce țin de starea securităţii şi a sănătăţii la locul de muncă în 2013, aprobarea Planului de activitate al CNSM pentru semestrul doi al acestui an, precum şi a Regulamentului de organizare şi funcţionare a Centrului de consultanţă şi mediere pentru lucrători etc.