Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) și Confederația Națională a Patronatului (CNP) s-au încadrat într-o luptă comună și insistă să fie reexaminat cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real. Acest subiect, discutat într-o ședință comună organizată la sediul CNSM, a pus bazele unui memorandum ce urmează să fie încheiat între CNSM și CNP cât mai curând. Apoi, cu inițiativa respectivă, se va merge la Guvern.
Anterior, Oleg Budza, președintele CNSM, a adresat premierului interimar Aureliu Ciocoi și lui Leonid Cerescu, președinte al CNP, o scrisoare prin care a propus stabilirea cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real în mărime de 3100 de lei, începând cu 1 iulie 2021.
Leonid Cerescu a menționat, la rândul său, că este bine că se va merge la negocieri directe, dar a opinat ca înainte de aceasta trebuie să fie modificat Codul muncii și Legea salarizării.
Oleg Budza consideră că este necesar ca partenerii sociali să inițieze consultări pentru a realiza o creștere mai mare a cuantumului salariului minim garantat în sectorul real, pe care Guvernul să o implementeze prin Hotărâre de Guvern. Potrivit liderului sindical, în 2021 se constată situația în care creșterea sumară anuală a indicelui preţurilor de consum şi a ratei de creştere a productivităţii muncii la nivel naţional nu asigură o creștere a cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real al economiei, având o evoluție negativă.
Garanțiile minime în domeniul salarizării contribuie la migrația forței de muncă peste hotare
„Garanțiile minime în domeniul salarizării sunt destul de reduse, fapt care nu asigură dreptul la un nivel decent de viață lucrătorilor și familiilor lor și nici nu stimulează ocuparea în R. Moldova, dar contribuie la migrația forței de muncă peste hotare, ținând cont de nivelul de salarizare în alte țări.
Ratificând Carta Socială Europeană (revizuită), R. Moldova și-a asumat obligația să respecte recomandarea care vizează mărimea salariului minim – 50-60% din salariul mediu pe economie. Astfel, ținând cont că în anul 2020 salariul mediu a constituit 8107,5 lei, ar urma ca cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real să fie de circa 4000 de lei”, a subliniat Oleg Budza.
Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, a argumentat necesitatea majorării cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real pentru a nu permite diminuarea nivelului de trai al populației prin reducerea veniturilor salariale ale lucrătorilor.
Cuantumul minim garantat a fost stabilit în mărime de 2935 de lei doar începând cu 1 ianua-rie 2021, față de 1 mai 2020, cum ar fi trebuit să fie în mod obișnuit.
Aceasta a condus la pierderea lunară a venitului salarial al angajaților în mărime de 160 de lei sau 1280 de lei pentru opt luni ale anului 2020.