21 November 2024
Chisinau
Social

Sindicatele, preocupate de majorarea în lanț a prețurilor la carburanți

Loading
Social Sindicatele, preocupate de majorarea în lanț a prețurilor la carburanți
Sindicatele, preocupate de majorarea în lanț a prețurilor la carburanți
Vocea poporului

Agricultorii din Republica Moldova sunt afectați grav de scumpirile în lanț ale carburanților. Asta după se­ceta de anul trecut și anul pandemic în care nu au putut să-și comercia­lizeze produsele agricole în piețele agroalimentare.

Reprezentanți ai Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova și ai Patronatelor s-au întâlnit recent cu conducerea Consiliu­lui Concurenței, pe care au avertizat-o ante­rior că vor organiza acțiuni de protest.

„În ciuda faptului că prețul la un baril de petrol la bursele internaționale se menține la 68 de dolari, în ultimele șase luni, benzina s-a scumpit cu 33%, fără nici o reacție adec­vată din partea Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică și a Consiliului Concurenței, poziția lor reducându-se doar la învinuiri reciproce. Cauza principală in­dicată de ei: fluctuația pieței internaționale și majorarea accizelor (cu 9%). Pornind de la cele expuse, cerem soluţii eficiente pen­tru agricultori: facilități și scutire de im­pozite în perioada lucrărilor agricole”, se menționează într-o declarație emisă de Federația Națională a Patronatelor din Agri­cultură și Industria Alimentară și Federația Națională a Sindicatelor din Agricultură și Alimentație „Agroindsind”.

Potrivit semnatarilor, Consiliul Concu-renței a prezentat un raport secret al Comi­siei parlamentare economie, buget și finanțe „Privind activitatea din ultima perioadă a petroliștilor”, care ar putea demonstra sau respinge înțelegerea de cartel a petroliștilor. Până în prezent, conținutul acestui raport nu este cunoscut opiniei publice, iar companiile cu pricina continuă activitatea distructivă a situației social-economice din R. Moldova.

Reprezentanții celor două federații solicită publicarea raportului și readucerea situației la normal pe piața internă a carburanților, prin plafonarea prețurilor la pompă și apli­carea reducerii acestora, în cazul procesului de micșorare a lor la bursele internaționale – în caz contrar, federațiile spun că vor orga­niza acţiuni de protest.

„Fără a ne dori să facem politică, vrem să fie o claritate în acest sens. De exemplu, anul trecut, salariul mediu în agricultură a fost cel mai mic din economie. Dacă agenții econo­mici din agricultură sunt nevoiți să plătească mai mult pentru carburanți, ei nu vor putea majora salariale. Iar cu salariul de 3000-4000 de lei nu poți menține personalul. Atunci când prețurile pe piața internațională scă­deau în lanț, la noi nu s-a văzut să se iefti­nească prea mult carburanții”, a menționat Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, în cadrul ședinței.

Reprezentanții Consiliului Concurenței, prezenți la ședință, au remarcat faptul că se întâmplă foarte rar, în opinia lor, ca patro­natele și sindicatele să lupte pentru aceleași scopuri. „Asta înseamnă că vă leagă o idee comună și vreți să susțineți oamenii care vă susțin”, a menționat Marcel Răducan, președintele Consiliului Concurenței. Aces­ta a menționat că pe piața internațională prețul la carburanți este în creștere, așa că nu ne putem aștepta ca în Republica Mol­dova să fie altfel și că ei nu se pot implica la stabilirea prețurilor.

„Funcția noastră este doar cea de control. Ceea ce s-a întâmplat la noi în ultima pe­rioadă – au fost luni când prețurile au fost majorate cu 30-35% și după aceea au fost perioade când s-a lucrat în minus. Asta ca la sfârșit de an media să fie de rentabilitate de 10% per an. Aici noi am intervenit, dar nu din cauza fluctuației prețurilor, ci pen­tru că am observat că prețurile cresc la toți în aceeași zi și sunt la fel. Noi am inițiat o investigație privind înțelegerile de cartel. Acum este în derulare ancheta și, în cazul în care acest lucru va fi demonstrat, este o încălcare pedepsită grav în toată lumea”, a menționat Marcel Răducan.

Sindicatele doresc să se facă claritate în acest domeniu. Astfel, după declarația co­mună a Federației Naționale a Patronate­lor din Agricultură și Industria Alimentară și Federația Națională a Sindicatelor din Agricultură și Alimentație „Agroindsind”, și CNSM a pregătit un demers de susținere. Aceasta va fi expediată premierului, Consi­liului Concurenței și ANRE.

Pe 14 iunie, în cadrul ședinței publice a ANRE, va fi examinat și supus votului pro­iectul de hotărâre privind aprobarea Meto­dologiei de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand