Într-o societate normală, precum pretinde multă lume că face parte din aceasta, pilonii existențiali sunt educația și sănătatea. Și una și alta țin de sănătatea societății: spirituală, mintală, fizică, medicală, la urma urmei… Fără a diminua din valoarea celorlalte segmente ale societății, susținem totuși că fără aceste domenii riscăm să rămânem într-o zonă gri, din care va fi greu să ieșim.
Pedagogilor, care trudesc în sudoarea frunții pentru prosperarea acestei societăți (în primul rând, mintală, de care depind celelalte), le-a ajuns cuțitul la os. După ce că guvernanții le-au ignorat cerințele și au adoptat, contrar cutumei (fără a pune în discuție problemele de interes major la Comisia națională de consultări și negocieri colective), au adoptat o decizie care vine ca o bătaie de joc față de eforturile și interesele celei mai luminate părți a societății – tagma profesorilor.
După multiple interpelări, discuții publice (vezi unele detalii în pagina 3), după consultări cu structurile sindicale din teritoriu, Biroul Executiv al Federației Sindicale a Educației și Științei (FSEȘ) a luat decizia de a trece la acțiuni de protest față de atitudinea guvernării privind profesorii.
Întrucât principiul de bază în activitatea sindicală este solidaritatea și coeziunea, miercuri, 11 decembrie, Comitetul Confederal al CNSM s-a reunit într-o ședință extraordinară, în care a dezbătut situația în care s-a ajuns, revendicările CNSM și ale pedagogilor, legate de hotărârile votate recent de Parlament în prima lectură privind bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale, bugetul asigurărilor medicale etc.
În debutul ședinței, Igor Zubcu, președintele CNSM, a reiterat că „la ultima ședință a Comitetului Confederal au fost înaintate o serie de revendicări către guvernare, dar nu am primit nici un răspuns”.
Cerințele angajaților bugetari vizează și sectorul real, vizează toată economia națională
Lilia Franț, vicepreședinte al CNSM, a relevat că a discutat cu liderii centrelor sindicale național–ramurale, care au exprimat nemulțumirea membrilor de sindicat pe care îi reprezintă și au adoptat decizii de mobilizare sub diferite forme în susținerea revendicărilor înaintate de CNSM. Totodată, ei și-au exprimat adeziunea la acțiunile de pichetare preconizate. Mai mult, cei care nu vor putea veni la Chișinău, din cauza programului de muncă ce nu poate fi întrerupt sau compromis, vor organiza flash mob-uri de susținere în pauze (un fel de grevă japoneză – n.n.).
Toți vorbitorii au susținut demersurile pedagogilor, subliniind că revendicările lor nu îi vizează doar pe angajații bugetari, ci și sectorul real al economiei. De aceea, fiecare federație sindicală va veni cu un anumit număr de reprezentanți în susținerea pichetării, în funcție de posibilități.
Igor Zubcu a relevat, în context, atitudinea neserioasă a guvernării în „tactica de negocieri”, adoptând decizia de a stabili salariul minim de 5500 de lei fără a consulta partenerii sociali, în timp ce și Patronatul era de acord cu un salariu minim de 6000 de lei.
Ghenadie Donos, președintele FSEȘ, a dezvăluit că a avut mai multe întrevederi, inclusiv cu premierul Dorin Recean, la care a participat și Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, cu ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, întâlniri care au fost încurajatoare, într-un fel, dar s-a pus accentul pe posibilitățile financiare reduse.
„Însă nemulțumirea profesorilor e foarte mare. Rugăm pe toți colegii să ne susțină demersul, fiindcă situația îi privește pe toți. Nu e vorba de politică aici, e vorba de o soluție social-economică, ce trebuie găsită”, a afirmat Ghenadie Donos.
În luarea sa de cuvânt la Comitetul Confederal, Sergiu Sainciuc a ținut să sublinieze că, pe lângă problemele legate de salariul minim, revendicările angajaților bugetari, ceea ce ține de sectorul real vizează toată economia națională – salariul minim de 6 mii de lei, tratamentul balneosanatorial, pensiile, asigurările de sănătate etc. „Iar Guvernul, în loc să promoveze echitatea, promovează inegalitatea prin stabilirea diferitelor mărimi ale valorilor de referință pentru calcularea salariilor”.
Nadejda Lavric, vicepreședinte al FSEȘ, a adus mulțumiri colegilor pentru susținere, pentru solidaritatea de la centru și din teritoriu. „Au confirmat prezența din raioane cel puțin 500 de persoane care vor veni la pichetarea Parlamentului”.
Ca rezultat al discuțiilor, membrii Comitetului Confederal al CNSM au votat unanim hotărârea Cu privire la organizarea și desfășurarea întrunirilor (pichetărilor) pe 13 și 19 decembrie 2024.
În hotărâre se solicită Parlamentului:
- stabilirea salariului minim pe țară în mărime de 6000 de lei, de la 1 ianuarie 2025;
- majorarea cu 35% a valorilor de referință de bază și a celei utilizate la calcularea salariilor personalului didactic, ştiinţifico-didactic, științific, personalului din grupul ocupațional „Ordine publică și securitate a statului” etc.;
- alocarea a 50 de mln. de lei destinate asigurării dreptului la tratament balneosanatorial a persoanelor asigurate.