La Bălți, în una din cele mai aglomerate zone ale urbei, funcţionează de mai bine de un an de zile un centru de consultanţă şi mediere pentru angajaţii de la instituţiile şi întreprinderile care activează în acest municipiu. Adică, dacă salariatul are nişte probleme la locul de muncă: fie că nu-i sunt create condiţii decente de muncă, fie că este nemulţumit de mărimea salariului totdeauna poate conta pe asistenţa juridică din partea personalului care se află zi de zi în incinta acestei instituţii.
Potrivit lui Nicolae Suruceanu, secretarul confederal al CNSM, centrul a fost creat de către CNSM ca urmare a implementării Proiectului „Planificare, monitorizare şi evaluare”, co-finanţat de către sindicatul CNV Internaţional din Olanda. Acest proiect ţinteşte susţinerea şi consolidarea capacităţilor sindicatelor din Moldova în ce priveşte protejarea drepturilor şi intereselor angajaţilor, membri de sindicat, a fost lansat în 2013 şi urmează a fi finalizat către sfârşitul acestui an.
„Din momentul lansării proiectului, au fost instalate corturi de informare a angajaţilor, membri de sindicat, în oraşele Chişinău, Orhei, Cahul, Hînceşti, Căuşeni. Prin crearea unor astfel de centre se urmăreşte informarea și consultarea membrilor de sindicat vizavi de drepturile lor social-economice, juridice. Asistenţa necesară este acordată de experţi bine pregătiţi, care au la îndemână un ghid care conţine răspunsurile la cele mai frecvente întrebări care vin din partea vizitatorilor”, a specificat Nicolae Suruceanu.
Ar fi de precizat că proiectul PME este alcătuit din 9 subproiecte, la realizarea cărora este implicată nu doar CNSM, ci încă alte patru sindicate de ramură. Bunăoară, Federaţia „SINDICONS” gestionează subproiectele privind îmbunătățirea condiţiilor de muncă, de sănătate a salariaţilor din ramură şi politica de tineret. În timp ce Federaţia „SINDASP” este antrenată în realizarea subproiectului privind dezvoltarea comunicării şi a marketingului, iar Federaţia Sindicatelor Lucrătorilor Instituţiilor Bancare şi de Asigurări s-a concentrat pe asigurarea dreptului salariaţilor la protecţia şi igiena muncii. În fine, Federaţia Sindicatelor Lucrătorilor din Comunicaţii a fost antrenată la realizarea subproiectului ce ţine de dezvoltarea şi implementarea strategiei de informare şi instruire privind drepturile social-economice şi de muncă ale salariaţilor.
Atât reprezentanţii CNSM, cât şi cei ai federaţiilor de ramură, au organizat în aceşti aproape doi ani de punere în aplicare a proiectului peste 20 de lecţii de instruire în domeniul salarizării, protecţiei social-economice, securităţii şi sănătăţii la locul de muncă cu participarea membrilor de sindicat cu atribuţii în sfera relaţiilor de muncă sau care fac parte din consiliile pentru securitate şi sănătate în muncă.