
Foto: CNSM
Sindicatele din Republica Moldova se află, în prezent, într-un proces foarte activ de schimbare şi îşi propun să fie aproape de membri, de nevoile lor, să le asigure atât realizarea drepturilor şi intereselor legale, cât şi obţinerea unor beneficii suplimentare. Declaraţia aparţine secretarului confederal al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Nicolae Suruceanu, şi a fost făcută în cadrul primei ediţii a Academiei de vară “Dialog social 2013”, axate pe rolul sindicatelor şi al mass-media în protecţia drepturilor salariaţilor.
Secretarul confederal al CNSM a accentuat că procesul de schimbare a devenit mai accentuat în 2007. Acesta se caracterizează prin rolul pe care îl joacă acum sindicatele, care nu se mai identifică aşa ca pe vremuri cu un bilet de tratament. „În prezent, sindicatele sunt chemate să lupte pentru drepturile şi interesele salariaţilor pe care îi reprezintă şi care trebuie să simtă că este important să fii membru al acestei organizaţii”, a specificat Nicolae Suruceanu. Potrivit secretarului confederal CNSM, în lume, mişcarea sindicală a apărut la începutul secolului XIX, odată cu relaţiile industriale. Pe teritoriul Basarabiei, acestea s-au constituit în 1905, în timpul construc ţiei căii ferate Chişinău – Ungheni. Sindicatele au o istorie bogată şi întotdea una au depins de sistemul în care au activat. În lume există două concepte sindicale extreme: cel comunist, care spune că toţi suntem egali, dar nimeni nu este liber şi cel liberal sau neoliberal, care se străduieşte ca totul să fie liber, inclusiv relaţiile de muncă şi care spune că toţi suntem liberi, dar nu şi egali.
Potrivit secretarului CNSM, în lume, mişcarea sindicală a apărut la începutul secolului XIX, odată cu relaţiile industriale. Pe teritoriul Basarabiei, acestea s-au constituit în 1905, în timpul construcţiei căii ferate Chişinău-Ungheni. Sindicatele au o istorie bogată şi întotdeauna au depins de sistemul în care au activat. În lume există două concepte sindicale extreme: cel comunist, care spune că toţi suntem egali, dar nimeni nu este liber şi cel liberal sau neoliberal, care se străduieşte ca totul să fie liber, inclusiv relaţiile de muncă, şi care spune că toţi suntem liberi, dar nu şi egali. În afară de cele două extreme există şi un concept de mijloc – social-democraţia- şi sindicatele din toată lumea tind să împărtăşească principiile acestuia.

Foto: CNSM
În anii 1900, sindicatele luptau ca ziua de muncă să fie de opt ore, angajaţilor să le fie achitate salarii demne şi să le fie create condiţii bune de lucru. Şi astăzi, la începutul secolului XXI, problemele societăţii sunt aceleaşi. Sindicatele au dus întotdeauna o luptă pentru a le asigura salariaţilor dreptul la un regim de viaţă care ar permite distribuirea în trei părţi egale a celor 24 de ore, care ar include: durata timpului normat de muncă, a celui liber şi de odihnă, precum şi a celui destinat somnului.
Contradicţiile dintre capital şi muncă
Cât timp există contradicţii între capital şi muncă, atâta timp este nevoie ca salariaţii să fie reprezentaţi în raport cu patronatele şi statul. Tradiţional, unii afirmă că motivarea porneşte de la ajutorul material, biletele de tratament sau organizarea odihnei. Anterior, toate aceste lucruri erau asigurate de stat prin intermediul sindicatelor. Acum, statul susţine că este liber şi nu mai alocă bani pentru aşa ceva.
Principalele aspecte ce ţin de motivare se referă la salariile demne, siguranţa locurilor de lucru, dar şi calitatea forţei de muncă sau pregătirea profesională. Cât priveşte remunerarea, chiar dacă astăzi dispunem de un serviciu cu un salariu mare, nimeni nu este sigur că mâine nu va rămâne fără acesta.
![]() |
Cât timp există contradicţii între capital şi muncă, atâta timp este nevoie ca salariaţii să fie reprezentaţi în raport cu patronatele şi statul |
În condiţiile libertăţii de mişcare a mărfurilor, investiţiilor şi a oamenilor, se poate întâmpla ca investitorii străini să-şi închidă întreprinderile şi să plece. Un asemenea caz a avut loc recent în ţara noastră.Un investitor a trimis toţi cei 100 de salariaţi de la întreprinderea pe care a creat-o în ţara noastră în concediu, a început să încarce utilajul în tiruri şi să-l transporte în Polonia. Atunci când au observat ce se întâmplă, salariaţii au reuşit să stopeze acest proces. Multe ţări s-au confruntat cu probleme similare în momentul integrării în sistemul european.
Parteneriat şi dialog social
Unul din principiile de bază ale mişcării sindicale care ia amploare şi în ţara noastră este parteneriatul şi dialogul social. Acesta este caracteristic Uniunii Europene şi reiese şi din standardele Organizaţiei Internaţionale a Muncii. Dezvoltarea în ţara noastră a unui dialog social a fost unul dintre obiectivele Planului de acţiuni RM-UE. Guvernul trebuie să asigure participarea reprezentanţilor salariaţilor la luarea deciziilor, adoptarea legilor şi hotărârilor de Guvern în ceea ce ţine de aspectele social-economice. În acest fel se asigură reprezentarea intereselor salariaţilor, se luptă ca acestea să nu fie afectate, să fie realizate drepturile angajaţilor.

Foto: CNSM
Alte aspecte de o mare importanţă ale activităţii sindicatelor sunt cele organizaţionale şi financiare. Cu referire la acestea, în procesul de restructurare, sindicatele din Republica Moldova se asociază la tradiţiile existente în Europa şi în toată lumea. Cât despre aspectele financiare, atunci când sindicatele sunt reprezentative, ele îşi păstrează independenţa. Totuşi, există şi cazuri în care organizaţiile depind financiar şi sunt influenţate de patron, iar acestea sunt numite galbene, a mai menţionat Nicolae Suruceanu.
Munca decent
Elena Carchelan, şef adjunct al Inspectoratului Muncii al Sindicatelor, a menţionat că activităţile de control întreprinse de această instituţie scot în evidenţă faptul că de multe ori angajatorii nu le asigură salariaţilor condiţii bune de muncă, ceea ce se poate solda cu accidente. Multe cazuri de încălcare a normelor legale se referă la cuantumul de retribuire a muncii, la faptul că nu se efectuează examenul medical atât la momentul angajării salariaţilor, cât şi, ulterior, în corespundere cu prevederile legii. Totodată, la multe întreprinderi nu se efectuează atestarea locurilor de muncă, nu se achită sporuri pentru activitatea în condiţii nocive.

Foto: CNSM
În aceste condiţii, principala sarcină a sindicatelor este de a reprezenta şi apăra drepturile şi interesele profesionale, economice, de muncă, sociale, colective şi individuale ale membrilor. În prezent, este practicată frecvent munca nedeclarată care face parte din economia informală şi are efecte negative asupra angajatorilor, salariaţilor şi a societăţii în întregime. Astfel, agenţii economici care practică munca nedeclarată o fac pentru a se eschiva de la plata impozitelor. Munca fără forme legale a devenit o activitate profitabilă, deoarece nu prevede evidenţa fiscală, protecţia socială şi asistenţa medicală pentru angajaţi. O strategie a Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, în acest domeniu, este fondată pe convingerea că prin combaterea acesteia poate fi realizat obiectivul principal – implementarea conceptului general recunoscut de muncă decentă, a conchis Elena Carchelan.
Sindicatele şi mass-media
Sindicatele sunt o parte a societăţii civile şi au o putere extrem de mare, iar istoria acestei organizaţii este similară cu cea a presei, a apreciat Vasile Patraşcu, consilierul preşedintelui CNSM. Sindicatele din ţara noastră au devenit independente concomitent cu republica, pe 27 august 1991. Până atunci, ele erau considerate „curea de transmisie”, adică erau sindicate„la comandă”. Din 1991, putem vorbi despre independenţa sindicatelor din Republica Moldova, a specificat Vasile Patraşcu.
În opinia lui Veaceslav Perju, şeful Departamentului relaţii cu publicul şi mass-media al CNSM, beneficiile şi garanţiile de care se bucură în prezent salariaţii din ţara noastră au fost obţinute la iniţiativa şi insistenţa sindicatelor. Aportul acestora nu este însă întotdeuna cunoscut de salariaţi. Bunăoară, nu sunt mulţi cei care ştiu că majorarea indemnizaţiilor pentru îngrijirea copiilor, a salariului minim pe economie şi a altor plăţi a fost posibilă, în mare parte, datorită iniţiativelor şi insistenţei sindicatelor.
„Din păcate, nici statul nu acceptă de fiecare dată să întreprindă asemenea acţiuni. Ştim că plăţile acordate părinţilor pentru îngrijirea copiilor sunt încă destul de mici şi salariile nu sunt încă suficient de mari, dar pentru aceasta există sindicatele şi activează zi de zi”, a constatat Veaceslav Perju.