26 aprilie 2024
Chisinau
Без рубрики

Sindicatele insistă asupra majorării garanţiilor salariale minime

Loading
Без рубрики Sindicatele insistă asupra majorării garanţiilor salariale minime
Sindicatele insistă asupra majorării garanţiilor salariale minime

 

 

comittul-confederal

Foto: vocea.md

Salariile angajaţilor din ţara noastră sunt dintre cele mai mici din regiune, în pofida creşterii de 2,8 ori a acestora în urma politicilor în domeniu re­alizate în anii 2005-2013, arată datele unui studiu recent. În aceste condi­ţii, obiectivul Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova este de a obţine majorarea garanţiilor minime în domeniul salarizării şi, în primul rând, a salariului minim pe ţară până la nivelul minimului de existenţă.

 

Petru Chiriac, vicepreşedinte al CNSM, a menţionat, în cadrul şedinţei de săptă­mâna trecută a Comitetului Confederal al CNSM, că în Republica Moldova este atestat cel mai scăzut nivel de remunera­re a muncii din Europa de Est. Astfel, în primul semestru al acestui an, mărimea minimă de remunerare a muncii a consti­tuit 43 de dolari americani, în timp ce în Belarus, de exemplu, a fost de 172 de do­lari, în Rusia – de 165, iar în Ucraina – de 103 dolari.

Cadrul legislativ existent în domeniul salarizării acordă independenţă maximă unităţilor din sectorul real al economiei, în care nivelul de remunerare depinde de mijloacele financiare disponibile. Pentru aceste unităţi, statul stabileşte doar ga­ranţiile minime, în timp ce pentru institu­ţiile bugetare salarizarea este totalmente reglementată de stat şi depinde de mijloa­cele financiare prevăzute în buget.

Din această cauză, în ţara noastră s-a format un nivel nejustificat de scăzut al salariilor, care a constituit în primul se­mestru al anului curent 278 de dolari americani pe lună, a argumentat vorbito­rul.

Situaţia este agravată şi de faptul că există o tendinţă de reducere a capacită­ţii salariale faţă de valoarea sa maximă. Tendinţa în cauză are loc şi în ţările ve­cine, însă ritmul de scădere este mai mic. În ţările UE, ponderea fondului de remu­nerare a muncii în PIB este semnificativ mai mare şi este cuprinsă în intervalul de 50-60 la sută.

Petru Chiriac a subliniat că preţul scă­zut al forţei de muncă nu oferă ţării noastre avantaje concurenţiale pe pieţele externe, pe fondul scumpirii produselor indigene pe seama creşterii costurilor pentru resur­sele energetice, materia primă etc.

Vicepreşedintele CNSM a accentuat că negocierile purtate, anul acesta, cu parte­nerii sociali s-au soldat cu majorarea sa­lariilor atât pentru angajaţii din sectorul real al economiei, cât şi pentru cei din in­stituţiile bugetare. Totuşi, în pofida creş­terilor salariale din acest an, dar şi a celor preconizate pentru 2015, aceste schimbări pozitive sunt insuficiente pe fondul ten­dinţei de majorare a preţurilor, în special, la alimente, care stau la baza coşului mini­mului de existenţă.

Conform Cartei Sociale Europene, mă­rimea retribuţiei minime a muncii trebu­ie să fie stabilită de către stat la un nivel ce ar depăşi de cel puţin 2,5 ori minimul de existenţă. Astfel, pentru a atinge nive­lul european recomandat, este necesar să fie majorat de câteva ori nivelul minim de remunerare a muncii, a concluzionat Petru Chiriac.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand