28 martie 2024
Chisinau
Без рубрики

Sindicatele, împreună cu partenerii sociali, au marcat Ziua Mondială a muncii decente

Loading
Без рубрики Sindicatele, împreună cu partenerii sociali, au marcat Ziua Mondială a muncii decente
Sindicatele, împreună cu partenerii sociali, au marcat Ziua Mondială a muncii decente

 

 

cnsm-ziua-muncii-decente

Foto: vocea.md

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova, împreună cu partenerii sociali, au marcat pe 7 oc­tombrie, Ziua Mondială a muncii decente în cadrul unei mese rotunde cu genericul „Drepturi pentru lu­crători – soluţii adecvate pentru schimbări climatice”.

 

Președintele CNSM, Oleg Budza, a relatat că sindicate­le împreună cu partenerii so­ciali încearcă să minimalizeze munca „la negru” pentru a oferi angajaților un loc de muncă de­cent.

„Îndemnul nostru este să ne unim eforturile pentru a dezvol­ta o economie social orientată, productivă şi competitivă, care să ne asigure un viitor nouă şi întregii planete. Să contribuim la crearea locurilor de muncă stabile, cu salarii decente, cu condiţii sigure şi sănătoase de muncă, astfel ca omul muncii să fie apreciat în Republica Moldo­va la nivelul cuvenit”, a subliniat liderul sindical.

La rândul său, Petru Chiriac, vicepreședinte al CNSM, a lan­sat un apel către toate structu­rile competente, menționând că Confederația Națională a Sindi­catelor din Moldova se alătură declaraţiilor structurilor sindi­cale de pe toată planeta care vi­zează combaterea schimbărilor climaterice şi a impactului ne­gativ al acestora asupra locurilor de muncă.

„Pentru a păstra o planetă lo­cuibilă, precum şi în scopul de a contribui la crearea de locuri de lucru care să asigure o stabilitate climaterică, facem apel către toţi cetăţenii ţării, către deputaţi, că­tre Guvern, patronate şi sindica­te să-şi conjuge eforturile pentru promovarea principiilor muncii decente în Republica Moldova”, a specificat Chiriac.

Leonid Cerescu, președintele Confederației Naționale a Patro­natelor din Moldova, a declarat că asemenea întruniri și comuni­cări conduc la o conlucrare con­structivă cu partenerii sociali.

„Vreau să aduc mulțumiri sin­dicatelor că avem poziții comune în soluționarea diverselor pro­bleme. Însă, cu regret, după doi ani de lucru și negocieri în ceea ce privește modificarea Codului muncii, acesta a fost stopat în Guvern. Este necesar să impul­sionăm această modificare și să asigurăm lucrătorilor o muncă decentă”, a precizat Cerescu.

Prezent la eveniment, Sergiu Sainciuc, viceministru al Mun­cii, Protecției Sociale și Familiei, a subliniat că în Republica Mol­dova este necesar un sistem mai bun de protecție socială.

„Am făcut pași concreți împre­ună cu partenerii sociali, însă, pe lângă locurile de muncă califi­cate, avem nevoie și de persoane calificate”, a conchis Sainciuc.

 

Precizăm că Ziua Mondi­ală a muncii decente (Wor­ld Day for Decent Work) se marchează anual, la 7 oc­tombrie, în întreaga lume de către mişcarea sindicală, fiind instituită la iniţiativa Confederaţiei Internaţio­nale a Sindicatelor (CIS).

Ziua Mondială a muncii decente, după cum se men­ţionează în sursele oficia­le, este perioada mobiliză-rii forţelor publice-sociale, când sindicatele din toată lumea revendică asigura­rea remunerării decente şi echitabile a muncii, locuri de muncă de calitate, pro­tecţie socială sigură, res­pectarea drepturilor şi a libertăţilor angajaţilor.

Manifestările în cadrul Zilei Mondiale a muncii de­cente se desfăşoară conco­mitent în peste 130 de ţări, la care participă sute de mii de oameni.

 

Departamentul Informațional al CNSM

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand