28 martie 2024
Chisinau
Social

Sindicatele europene se mobilizează ca să-i ajute pe angajați în condițiile pandemiei

Loading
Social Sindicatele europene se mobilizează ca să-i ajute pe angajați în condițiile pandemiei
Sindicatele europene se mobilizează ca să-i ajute pe angajați în condițiile pandemiei
esp.md

Liderii sindicatelor care reprezintă lucrătorii din sănătate și îngrijire, structuri afiliate Uniunii Europe­ne a Serviciilor Publice au lansat ideea desfășurării unei săptămâni europene de acțiune, în perioada 26-30 octombrie.

Această decizie a fost luată în cadrul unei ședințe din 8 octombrie, în care reprezentanții sindicatului au discutat despre situația legată de criza pandemică. La reuniunea on-line a participat și Igor Zubcu, vicepreședinte al Federației Sindi­cale „Sănătatea” din Moldova.

Pandemia a făcut ravagii în câteva țări din sud-estul Europei. De pildă, în Re­publica Moldova s-a înregistrat cea mai înaltă rată a mortalității. Sindicatele au comunicat că de Covid-19 au decedat mulți oameni, inclusiv un mare număr de funcționari de stat, îndeosebi din sistemul de sănătate și din serviciile municipale. Exemplele sunt analoge pentru majorita­tea celorlalte țări. Întrucât protecția soci­ală nu este întotdeauna bine organizată, sindicatele îi susțin pe membrii lor și pe angajații din sistemul medical.

 

Sistemul de sănătate și cel de protecție socială nu sunt finanțate suficient

 

Sindicatele din Turcia au deschis baze de odihnă pentru angajații medicali și pentru cei din serviciile de îngrijire, pentru ca aceștia să se refacă în deplină securitate după lungi perioade de muncă stresantă. Criza a scos la iveală multe probleme fun­damentale. Unele sindicate au relevat că au revendicat majorarea salariilor, ca apoi să se convingă că guvernul nu respectă acordul la care s-a ajuns. Sindicatele se pregătesc de acțiuni de masă. În general, sistemul de sănătate și cel de protecție so­cială nu sunt finanțate suficient și Comisia Europeană a solicitat unor țări, precum Bulgaria, să majoreze finanțarea acestor domenii.

În unele țări, oamenii protestează îm­potriva corupției. Sunt sprijinite campa­niile împotriva corupției și partidele care se angajează să lupte cu corupția. Pen­tru sindicate este important să se opună corupției, pentru a câștiga încrederea ma­selor și a o menține.

Câteva sindicate au anunțat că, din ca­uza consecințelor economice ale pande­miei, a scăzut finanțarea, iar unele struc­turi locale au fost închise. Altele au reușit să se adreseze către membrii lor și să le arate activitatea desfășurată pentru apă­rarea drepturilor angajaților. În unele țări și sectoare, numărul de membri de sin­dicat rămâne destul de înalt, dar în altele acesta se diminuează. Problema reducerii numărului de membri a fost discutată cu Milos Vlaisavljevic și Agnieszka Ghinara­ru, responsabili în Federația Europeană a Sindicatelor din Serviciile Publice (EPSU) de asistarea sindicatelor în organising și atragerea de noi membri. Sunt accesibile materiale, îndrumare și instrumente de lucru. Liderii și organizatorii sindicali pot fi pregătiți și instruiți folosind un spectru larg din experiența sindicatelor din Europa și din afara acesteia. Există o practică de elaborare și desfășurare a campaniilor. In­struirea poate fi organizată cu sindicatele din unul și același domeniu pentru schimb de experiență între țari pe teme concrete. Este important faptul că sindicatele își tra­sează obiective, pentru ca apoi să poată fi evaluat progresul.

 

CES discută cu partenerii sociali din UE pentru stabilirea unui salariu minim echitabil

 

Richard Pound, responsabil de negoci­eri colective în cadrul EPSU, i-a informat pe reprezentanții sindicatelor despre ulti­mele evenimente. El a atras atenția asupra activității Confederației Europene a Sindi­catelor (CES), îndeosebi privind consultă­rile în UE cu partenerii sociali din Comisia Europeană pentru stabilirea unui salariu minim echitabil. Programul de activitate al Comisiei prevede că inițiativa legislativă în acest sens va fi publicată pe 28 octombrie. EPSU o va examina în grupul său de lucru pentru negocieri colective, a cărei ședință este programată pentru 5 noiembrie. Po­und a informat de asemenea asistența despre campania de purtare a negocie­rilor colective pe care a planificat-o CES. Organizațiile afiliate EPSU pot folosi acest lucru ca pe o oportunitate de a cere res­pectarea Convenției OIM nr. 151 cu pri­vire la apărarea dreptului la organizare și la procedurile de stabilire a condițiilor de ocupare a funcțiilor de stat sau să solicite ca respectarea contractelor colective de muncă să constituie parte a contractelor de stat.

Cel de-al doilea val al pandemiei a în­ceput chiar înainte de instalarea sezonu­lui de iarnă. Sistemul de sănătate și cel de îngrijire se află sub o presiune enormă. Se remarcă o creștere rapidă a numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus în toată Europa. În unele regiuni, sistemul medical nu mai poate face față solicită­rilor din cauza infecției cu Covid-19, alte afecțiuni rămânând pe un plan secundar. Chiar în România s-au înregistrat cazuri concrete potrivit cărora medicii, pacienții au scăpat de sub control unele boli grave, fiindcă nu existau paturi și echipa­mente pentru tratarea acestora, spitale­le fiind suprasolicitate de cei infectați cu Covid-19.

Sindicatele trag semnale de alarmă privind lipsa echipamentului de protecție personală necesar, a materialelor și per­sonalului pentru a face față acestei noi creșteri a numărului de infecții. Mulți angajați, nu numai din sistemul medical, unde există o presiune enormă, se simt epuizați și stresați după ce s-au confruntat cu primul val.

Jan Willem Goudriaan, secretar gene­ral al Federației Europene a Sindicatelor din Serviciile Publice (EPSU), a relevat că „EPSU și membrii săi îndeamnă Uniunea Europeană și guvernele naționale să pună echipamente de protecție la dispoziția personalului în toate spitalele, precum și în alte instituțiile de sănătate și de servi­cii sociale. Ne vom ridica pentru sistemele noastre de sănătate publică și asistență socială, astfel încât să poată răspunde provocărilor pandemiei viitoare”.

 

Cei din prima linie trebuie susținuți financiar și moral

Săptămână de acțiune care va avea loc în perioada 26-30 octombrie în Europa este la unison și cu apelul Confederației Internaționale a Sindicatelor (ITUC), care cheamă la o zi de acțiune cu genericul „In­vestind în îngrijire acum”, care urmează să aibă loc pe 29 octombrie curent.

Medici, asistente medicale, asistenți so­ciali care îngrijesc de bătrâni la domiciliu și alți lucrători din prima linie se mobilizează în întreaga Europă cu aceste revendicări:

  • salarii mai mari;
  • mai mult personal;
  • îngrijire de calitate pentru toți.

 

Manifest privind propunerile sindicatelor europene

Trebuie să ne asigurăm că lecțiile co­recte sunt învățate din această pandemie și că cei din prima linie sunt susținuți fi­nanciar, cu echipamente, și, nu în ultimul rând, moral, ceea ce este necesar pentru a continua lupta împotriva Covid-19. În ur­mătoarele câteva zile, un manifest în care sunt dezvăluite propunerile sindicatelor europene pentru viitoarele reforme ale asistenței medicale va fi publicat, sublini­indu-se oportunitățile de transformare și reformare a sistemului medical și asistenței sociale pe termen lung, se arată în mesajul preluat și distribuit de Federația Sindicală „Sănătatea” din Moldova.

Reuniunea respectivă a avut loc on-line sub președinția lui Răzvan Gae, vicepre­şedinte al Federaţiei SANITAS, vicepre­şedinte al comitetului EPSU „Sănătate şi servicii sociale”, care este și lider regional. Din regiunea respectivă fac parte Albania, Azerbaidjan, Bulgaria, Republica Moldova, România și Turcia. La aceasta au aderat în jur de 50 de lideri sindicali.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand