
Foto: arhivă personală
Reprezentanţii Federaţiei Sindicale „Moldova-business-sind” au participat la Conferinţa internaţională în prob-lema vânzătorilor stradali din Maputo (Mozambic, Africa).
Activiştii din Moldova au fost singurii participanţi din Europa. Printre invitaţi s-au mai numărat reprezentanţi ai sindicatelor din Argentina, Zimbabwe, India, Nicaragua, Togo şi din alte ţări. Totodată, datorită participării la seminar, Moldova, pentru prima dată, s-a afirmat pe continentul African ca o ţară cu bune şi vechi tradiţii ale mişcării sindicale.
Sărbătoarea femeilor în stil african
Organizatorul conferinţei este cunoscuta organizaţie de apărare a drepturilor comercianţilor stradali Street Net International, care menţine relaţii strânse cu sindicatele din Moldova, în colaborare cu ASSOTSI (Asociaţia Operatorilor şi Lucrătorilor Sectorului Informal din Mozambic). Evenimentul a fost prilejuit de Ziua Internaţională a Femeii, căreia în Mozambic i se acordă puţin mai multă importanţă decât în ţara noastră. „Este ziua luptei pentru drepturile femeii, ziua în care toate femeile, de la simpli lucrători până la primele persoane din stat, se adună împreună pentru a comemora femeile eroine şi a depune flori, în atmosferă solemnă, la Memorialul independenţei”, spune una dintre participantele la seminar din partea Moldovei, reprezentanta „Moldova-business-sind”, Olga Cojocari, preşedinta comitetului sindical Renaissance Perfect.
Conferinţa a fost dedicată anume problemelor comercianţilor stradali-femei. „Scopul de bază al acesteia a fost necesitatea elaborării unui sistem de abordări şi metode care ar putea schimba în mod radical dezvoltarea calităţilor organizaţionale şi de lider ale femeilor antrenate în economia informală, cu scopul realizării acesteia în viitor”, mai spune Olga. Organizatorii seminarului au depus toate eforturile pentru ca aflarea tuturor participanților la conferinţă la Maputo să fie confortabilă şi sigură”.
Într-adevăr, acest eveniment va fi unul memorabil – de la deschidere, unde participanții au fost salutați în conformitate cu tradițiile africane (muzică, cântece, port național) și până la vizitarea a trei dintre cele mai mari piețe din Maputo. Acolo, participanții la for s-au întâlnit cu reprezentanții comunităților sindicale ale piețelor. „Pentru a înțelege esența vieții, a problemelor, sărăciei și a condițiilor dezolante ale celor angajați la piețele din Africa, trebuie să vezi totul personal. Fiindcă este imposibil să descrii mizeria și dezastrul care domnesc acolo, mașinăria care nu menajează nici copii, nici bătrâni, nici mame”, ne împărtășește Olga Cojocari din impresiile sale de călătorie.
Reprezentanții sindicatelor mol-dovenești, mai bine zis, reprezentantele, au purtat pe toată perioada seminarului costume naționale. Acestea le-au povestit colegelor din alte țări despre specificul național al Moldovei, le-au vorbit despre istoria, așezarea geografică și tradițiile noastre, le-au demonstrat poze în care este reflectată activitatea vânzătorilor stradali din Chișinău. Sindicalistele din Moldova le-au înmânat participanților la conferință mărțișoare, unul dintre cele mai frumoase și semnificative simboluri ale țării noastre.
În cadrul conferinței a fost prezentat și un documentar despre o problemă stringentă din Africa – concediile de maternitate pentru vânzătoarele angajate la patron. „Femeile lipsite de orice susținere din partea angajatorilor și a statului sunt nevoite să-și reia munca deja peste 60 de zile după naștere. Reprezentanții organizațiilor sindicale din Africa depun eforturi susținute pentru a extinde acest termen până la 90 de zile”, a menționat Olga Cojocari.
Concluziile conferinței de la Maputo vor servi drept bază pentru rezoluția cu privire la munca vânzătorilor stradali care urmează a fi aprobată la Geneva în iunie 2015.