21 November 2024
Chisinau
Social

Sindicatele din mai multe ţări au examinat actuala situație globală

Loading
Social Sindicatele din mai multe ţări au examinat actuala situație globală
Sindicatele din mai multe ţări au examinat actuala situație globală
orgnabor.ialm.ru

În ajunul Zilei Internaționale a Solidarității Oamenilor Muncii, 1 Mai, Confedera-ția Internațională a Sindicatelor (ITUC) a organizat webinar-ul cu tema „Un Nou Contract Social pentru Redresare și Reziliență”. Scopul activității a fost de a examina situația globală și a identifica acțiunile necesare pentru a asigura recu­perarea post-pandemică.

La lucrările acestui webinar, alături de reprezentanți ai organizațiilor sindicale din diferite țări, au participat și reprezentanți ai Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova și ai centrelor sindicale național-ramurale. La webinar au fost prezenți oficiali de rang înalt, precum Guy Ryder, director general al Organizației Internaționale a Muncii (OIM), Sha­ran Burrow, secretar general ITUC, Oliver de Schutter, raportor special al ONU. În cadrul webinar-ului, cei trei oficiali s-au referit la Declarația Cen­tenară a OIM și la provocările legate de viitorul muncii, politicile cu privi­re la protecția socială, incluziune, drepturi și locuri de muncă, asigurarea protecției sociale pentru toți, relevă Departamentul mass-media și relații internaționale al CNSM.

Potrivit organizatorilor, pandemia de coronavirus a scos la iveală deficiențe majore în economia globală și este nevoie de un Nou Contract Social. ITUC estimează că, în anul 2021, până la 130 de milioane de oameni din întreaga lume ar putea să-și piardă locul de muncă.

În ajunul zilei de 1 Mai, ITUC a publicat o Declarație în care se menționează necesitatea de a spori investițiile în sectorul serviciilor publice și a crea programe guvernamentale de ocupare a forței de muncă; de a stimula crearea unor locuri de muncă de calitate; investiții în educație și formare; formalizarea ocupării informale.

Reamintim că, în anul 1889, Congresul Internaționalei Socialiste a de­cretat ziua de 1 mai ca Ziua Internațională a Solidarității Oamenilor Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago, ziua fiind comemora­tă prin manifestații muncitorești. Cu timpul, 1 Mai a devenit sărbătoarea mișcărilor muncitorești în majoritatea țărilor lumii, diversele manifestări căpătând amploare, pe măsură ce autoritățile au convenit cu sindicatele ca această zi să fie liberă.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand