Președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova(CNSM), Igor Zubcu, s-a aflat săptămâna trecută într-o vizita de lucru în Kârgâzstan. El a participat la seminarele „Organizațiile muncitorilor și viitorul economiei informale” și „Muncă decentă pentru pace și reziliență: Rolul sindicatelor din Asia Centrală în atenuarea consecințelor dezastrelor naturale și ale conflictelor din regiune”, organizate de Organizația Internațională a Muncii (OIM), Consiliul Regional Pan-European (PERC) al Confederației Internaționale a Sindicatelor (ITUC) și Federația Sindicatelor din Kârgâzstan.
La aceste activități au mai participat Veaceslav Rufala, președintele Federației Sindicatelor din Energetică și Industrie, și Dorin Suruceanu, șef al Departamentului educație și cercetare de la Institutul Muncii al CNSM. De asemenea, au fost prezenți lideri ai organizațiilor sindicale din regiune, experți de la OIM și ITUC.
În cadrul activităților, participanții au făcut schimb de experiență cu privire la combaterea economiei informale, rolul și acțiunile întreprinse în acest sens de către organizațiile sindicale, respectarea drepturilor salariaților, membri de sindicat, dezvoltarea parteneriatului social în țările din regiune. Ei au fost familiarizați cu bune practici implementate la nivel internațional în combaterea economiei informale.
Prioritățile organizaților sindicale vor fi axate pe respectarea drepturilor omului
Totodată, sindicaliștii au pus în discuție impactul crizelor multiple care afectează salariații și economiile în ansamblu, provocările legate de viitorul muncii, activitățile cu privire la consultările și negocierile colective, implementarea Convențiilor Organizației Internaționale a Muncii, consolidarea capacităților organizațiilor sindicale pentru a face față crizelor curente.
Cei prezenți la seminare au examinat mai multe rapoarte și documente ale OIM-ACTRAV, au fost informați despre diverse practici de organising sindical, despre experiența mai multor țări privind integrarea diverselor categorii de lucrători care activează în economia informală în cea formală și aderarea acestora la sindicate.
După cum s-a comunicat, pentru următoarea perioadă, prioritățile organizaților sindicale vor fi axate în continuare pe respectarea drepturilor omului și îmbunătățirea condițiilor de muncă, construirea păcii, egalitatea în drepturi, protecția socială pentru toți, tranziția la producția ecologică, realizarea unei munci decente, reconstrucția social-economică în perioada post-pandemică.
Activitățile menționate, desfășurate în Kârgâzstan, fac parte din proiectul „Tranziția de la economia informală la economia formală”, implementat de Organizația Internațională a Muncii în Kârgâzstan și Uzbekistan.