Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi a atras atenţia că ţările europene trebuie să se pregătească pentru un posibil nou val de ucraineni care fug de război, în contextul presiunii forţelor ruse în estul Ucrainei. Cifrele ONU arată că peste opt milioane de ucraineni și-au părăsit țara de la începutul războiului, adică aproape o cincime din populație.
Republica Moldova a fost printre primele țări care au primit refugiați ucraineni. În 11 luni de război, pe teritoriul statului nostru au intrat peste 600 de mii de refugiați, inclusiv peste 100.000 de copii.
Sindicaliștii au fost printre primii care le-au sărit în ajutor celor care au fugit din calea războiului din Ucraina. La data de 25 februarie 2022, Comitetul Confederal al CNSM a adoptat o hotărâre cu privire la susținerea cetățenilor ucraineni refugiați din cauza războiului în Republica Moldova. Conform acesteia, a fost acordat spațiu de cazare refugiaților ucraineni la sanatoriul „Nufărul Alb” din orașul Cahul, la stațiunile balneoclimaterice „Codru” din satul Hârjăuca, raionul Călărași, și „Bucuria-Sind” din Vadul lui Vodă.
„Bucuria-Sind” este și în continuare dispusă să ofere sprijin refugiaților. Ion Munteanu, directorul sanatoriului din Vadul lui Vodă, a menționat că în prezent se discută cu Comitetul Internațional al Crucii Roșii despre preluarea unui grup de refugiați din Ucraina cu probleme locomotorii, care vor beneficia inclusiv de tratament sanatorial.
Solidaritate internațională
Zilele trecute, la „Bucuria-Sind” a fost adus un nou lot de ajutoare umanitare pentru refugiații din Ucraina, care constă din 150 de seturi de lenjerie de pat. Ajutorul a fost oferit de organizațiile internaționale de caritate „International Blue Center” din Turcia și „Action medeor” din Germania, care au o colaborare strânsă cu Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Constructoare de Automobile și Mașini Agricole.
Aghasi Mammadli, coordonator regional al organizației „International Blue Center”, și Boris Babici, președintele Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Constructoare de Automobile și Mașini Agricole, au făcut un schimb de opinii și de informații despre situația refugiaților din Ucraina și despre măsurile luate de sindicate pentru acordarea ajutorului umanitar.
Părțile au menționat că vor continua să ofere suportul necesar pentru refugiați și și-au exprimat speranța că războiul se va sfârși cât de curând, iar viața normală își va relua cursul.
Precizăm că, pe parcursul anului 2022, cele două organizații internaționale de caritate au oferit mai multe loturi de ajutoare umanitare (alimente, produse de igienă personală, aparataj electronic, detergenți) pentru refugiații ucraineni care au fost cazați la sanatoriile gestionate de Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova.