Războiul din Ucraina afectează puternic și femeile ucrainene. Astăzi, femeile luptă pe front, un al doilea „front” este acasă: milioane de mame s-au refugiat pentru a-și proteja copiii. Dar vocea lor se face greu auzită pe „frontul media”. Femeile sunt minoritare și în știrile despre război, rar le auzim ca experte și tot mai rar sunt numite în poziții decizionale.
Situația femeilor din Ucraina, țară aflată în război, dar și a celor din Republica Moldova, țară aflată în imediata apropiere de război, a fost discutată, în perioada 7-8 noiembrie, la Chișinău, la lucrările noii ediții a Școlii de femei a Consiliului Regional Pan-European (PERC) a Confederației Internaționale a Sindicatelor (ITUC). La eveniment au participat sindicaliste din peste 20 de țări din Europa și Asia. Genericul activității a fost „Grupuri vulnerabile și politici de remunerare/pensionare și alte politici de eradicare și discriminare în funcție de gen”.
Roya Garayeva, președinta Comitetului de Femei PERC, a subliniat că activitatea a fost organizată anume la Chișinău, pentru a fi mai aproape de surorile din Ucraina, a le susține și a le arăta solidaritate.
„Republica Moldova a devenit un coridor umanitar și adăpost pentru sute de mii de refugiați. A demonstrat o solidaritate fără precedent atunci când locuitorii și-au deschis ușile propriilor case pentru bătrânii, femeile și copiii acestora fugiți din calea războiului. Pentru acest lucru, suntem recunoscători poporului Republicii Moldova. Războiul este ceva îngrozitor și mie personal îmi pare rău că începem evenimentul cu o temă atât de tristă, dar aceasta este realitatea”, a menționat președinta Comitetului de Femei PERC.
Republica Moldova a devenit un coridor umanitar și adăpost pentru sute de mii de refugiați
În cadrul activității au fost prezentate relatări ale sindicalistelor din Ucraina cu privire la situația refugiaților din cauza războiului din țara vecină și problemele cu care se confruntă populația în materie de protecție social-economică.
Când punctele de trecere a frontierei au fost luate cu asalt de refugiați ucraineni, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova le-a oferit acestora cazare și îngrijire în sanatoriile pe care le are în gestiune. O parte dintre ei și-au rezolvat problemele și au plecat în alte țări europene, dar o altă parte a fost găzduită luni de zile de sindicate. „Este o platformă a păcii, egalității și a valorilor umane”, a menționat Igor Zubcu, președintele CNSM, referindu-se la Școala de femei PERC.
Igor Zubcu s-a referit, în alocațiunea sa, inclusiv la importanța combaterii inegalităților care încă mai persistă în domeniul politicilor de gen, conform recomandărilor internaționale și standardelor spre care Republica Moldova aspiră. Totodată, liderul sindical a dezvăluit și propunerile CNSM îndreptate spre susținerea salariatelor, membri de sindicat, din țara noastră, cum ar fi asigurarea participării femeilor la procesele decizionale în diferite domenii și la diferite niveluri pentru promovarea corespunzătoare a drepturilor și intereselor acestora; înaintarea de propuneri legislative în ceea ce privește protecția social-economică a femeilor; necesitatea indexării anuale a indemnizației pentru creșterea copilului; respectarea prevederilor legislației muncii cu privire la protecția femeilor și a copiilor acestora și înaintarea mai multor propuneri în acest sens; lansarea aplicației mobile „Drepturile salariaților”; inițierea proceselor de ratificare a Convenției Organizației Internaționale a Muncii nr. 190.
Propunerile CNSM, îndreptate spre susținerea salariatelor
Evenimentul a reprezentat și o bună oportunitate pentru femeile sindicaliste din diferite țări, care se confruntă cu probleme diferite, inclusiv crize și vulnerabilități în condiții de războaie, crize naturale, dificultăți în materie de dialog social, să facă un schimb de opinii și să identifice împreună soluții la problemele cu care se confruntă în activitatea lor sindicală.
Angela Munteanu-Pojoga: Diferența între salariul mediu al femeilor și bărbaților se menține la o valoare destul de înaltă
În context, Angela Munteanu-Pojoga, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, s-a referit la demersurile autorităților Republicii Moldova cu privire la ratificarea Convenției Organizației Internaționale a Muncii nr. 190 privind eliminarea violenței și a hărțuirii la locul de muncă, măsurile de intervenție normativă în vederea alinierii legislației naționale la prevederile Convenției nr. 190, colaborarea cu partenerii sociali în domeniul asigurării egalității de gen și îmbunătățirii situației social-economice a femeilor din Republica Moldova.
„Conform calculelor, în anul 2023, o femeie a trebuit să lucreze până la data de 17 februarie pentru a atinge valoarea câștigului salarial al unui bărbat în anul precedent. Diferența între salariul mediu al femeilor și bărbaților se menține la o valoare destul de înaltă. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, diferența de gen în salarii a constituit 13,6% în 2021, fiind cu doar 0,1pp mai mică decât în anul precedent. În vederea asigurării unei plăți egale, în anul 2022, Parlamentul Republicii Moldova a aprobat o lege care prevede ajustarea legislației cu privire la transparența salarială”, a menționat deputata.
Dânsa a adăugat că legea respectivă reglementează o serie de măsuri, printre care introducerea definițiilor: remunerație, nivel de salarizare, diferența de gen în salarizare, muncă egală, muncă de valoare egală. Iar întreprinderile mari și mijlocii vor fi obligate să informeze periodic angajații despre nivelul salarizării în funcție de gen. De asemenea, salariații și salariatele pot obține la solicitare informații cu privire la nivelurile de remunerare, defalcate în funcție de sex pentru categoriile de salariați care prestează muncă egală sau muncă de valoare egală. Proiectul de lege aprobat face parte din procesul de aliniere a legislației naționale la legislația UE în domeniul ocupării forței de muncă, politicii sociale și egalității de șanse.
În cadrul școlii au avut o intervenție online Anton Leppik, secretar executiv al PERC, Isabelle Schömann, secretar general adjunct al Confederației Europene a Sindicatelor (ETUC). Au mai rostit discursuri Lilia Franț, vicepreședintă a CNSM, Liuba Rotaru, președinta Comisiei de Femei a CNSM, reprezentante ale centrelor sindicale național–ramurale, oaspeți din străinătate, membri ai Biroului Agenției ONU pentru Refugiați (UNHCR) în Republica Moldova.
Participanții la eveniment au abordat probleme precum asigurarea egalității de remunerare pentru o muncă de valoare egală pentru a diminua diferențele de remunerare între bărbați și femei în ceea ce privește remunerarea muncii și pensionare, strategii cu privire la asigurarea egalității de gen, susținerea grupurilor vulnerabile și asigurarea procesului de incluziune a acestora, politici naționale în domeniul asigurării egalității de gen. Acestea au fost doar o parte dintre problemele abordate de participantele la Școala de femei PERC.
Rolul dialogului social în procesul de înlăturare a inechităților
De asemenea, s-a discutat despre situația la capitolul dialog social și rolul partenerilor sociali în procesul de înlăturare a inechităților care există în relațiile de muncă, în special, în contextul dimensiunii egalității de gen și al asigurării de oportunități egale pentru femei și bărbați.
Participantele la Școala de femei PERC au făcut un schimb de experiență cu privire la situația din țările lor în materie de asigurare a egalității de gen, combaterea stereotipurilor care încă mai persistă în relațiile de muncă în multe țări, politicile UE în domeniul asigurării egalității de gen și recomandări internaționale la capitolul respectiv, cum au afectat crizele din ultimii ani activitatea sindicatelor și care a fost impactul acestora asupra femeilor și familiilor lor.