Reprezentanţii sindicatelor cheamă partenerii sociali să utilizeze alţi indicatori pentru determinarea nivelului de necesităţi ale persoanelor şi, în mod corespunzător, pentru stabilirea garanţiilor minime în domeniul salarizării.
Un astfel de indicator ar fi bugetul minim de consum care, spre deosebire de minimul de existenţă, presupune coşuri de produse, mărfuri şi servicii formate în baza unor norme, a menţionat Petru Chiriac, vicepreşedinte al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, în cadrul şedinţei de joi a Comitetului Confederal al CNSM.
Reprezentanţii salariaţilor propun schimbarea indicatorilor ce stau la baza determinării necesităţilor minime ale persoanelor |
Petru Chiriac a apreciat că minimul de existenţă reflectă doar cuantumul de produse, mărfuri şi servicii ce permite unui om să existe sau să supravieţuiască, dar nu şi să îşi reproducă forţa de muncă sau să-şi întreţină familia.
De vreme ce unul dintre obiectivele sindicatelor este de a asigura respectarea dreptului oamenilor la un trai decent, acestea vor promova instituirea unei dependenţe stricte între evoluţia preţurilor şi creşterile salariale. Totodată, pornind de la caracterul social al mai multor mărfuri şi servicii şi de la existenţa unor cetățeni dependenți de plăţile sociale, sindicatele se pronunţă şi pentru reglementarea preţurilor şi a tarifelor la diferite mărfuri şi servicii.
Astfel, conform unor calcule, valoarea bugetului minim de consum este de aproximativ două ori mai mare decât minimul de existenţă şi se estimează la 3400-3500 de lei.