29 martie 2024
Chisinau
Без рубрики

Sindicatele cer Parlamentului suspendarea legii privind drepturile consumatorilor de apă

Loading
Без рубрики Sindicatele cer Parlamentului suspendarea legii privind drepturile consumatorilor de apă
Sindicatele cer Parlamentului suspendarea legii privind drepturile consumatorilor de apă

 

 

scurgeri-de-apa

Foto: vocea.md

Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova este serios intenţionată să oprească jecmănirea locuitorilor ţării care se folosesc de serviciile pu­blice de alimentare cu apă şi de canalizare. Drept confirmare, Oleg Budza, preşedintele CNSM, a ad-resat lui Igor Corman, preşedintele Parlamentu­lui, o scrisoare prin care solicită ca legislativul să suspende în mod urgent aplicarea unui şir întreg de articole din Legea pri­vind serviciul public de alimentare cu apă şi de canalizare adoptată acum aproape un an de zile.

 

Este vorba tocmai de acele prevederi „strâmbe” din legea respectivă care prejudicia­ză interesele consumatorilor. Adică articolele care reglemen­tează evidenţa apei furnizate consumatorului, facturarea şi achitarea tarifului pentru ser­viciul public de alimentare cu apă, raporturile juridice dintre operator şi consumator, regle­mentarea relaţiilor de furnizare a serviciului respectiv în blo­curile de locuințe, precum şi a tarifelor pentru alimentare cu apă şi de canalizare. Totodată, în apelul preşedintelui CNSM se cere modificarea în termene rezonabile a Legii privind ser­viciul public de alimentare cu apă şi de canalizare.

Amintim că, la 6 noiembrie curent, Oleg Budza s-a adresat cu o scrisoare către prim-mi­nistru Iurie Leancă, prin care a solicitat respectarea drepturi-lor consumatorilor, sistarea implementării şi iniţierea pro­cedurii de anulare a unor pre­vederi din legea cu pricina.

 

Pierderile să fie suportate de cei vinovaţi

 

Precizăm că CNSM consi­deră drept ilegale acţiunile în­treprinderii municipale „Info­com”, care a inclus pierderile de apă din reţelele interne ale blocurilor de locuințe în factu­rile expediate proprietarilor de apartamente. Din această cau­ză, în opinia sindicatelor, mulţi dintre locuitorii municipiului Chişinău au fost obligați să plătească ilegal între 40 și 200 de lei pentru apă pe care nu au consumat-o. CNSM lămurește că pierderile de apă din reţele comunale din subsolurile case­lor cu multe etaje, rezultate din diferenţa volumului apei înre­gistrat de contorul de la bran­şamentul blocului de locuințe şi datele apometrelor din apar­tamente, au fost repartizate în mod ilegal apartamentelor, în loc să fie suportate de către organizaţiile care exploatează reţelele respective, după cum prevede o hotărâre a Guvernu­lui din 27 mai 2002.

 

„Apă–Canal” şi „Infocom” nu respectă legea

 

Mai grav, conducerea sindi­catelor din Moldova este de pă­rere că operatorul „Apă–Canal” şi întreprinderea „Infocom” au încălcat chiar şi unele preve­deri ale Legii privind serviciul public de alimentare cu apă şi de canalizare, adoptată în 2013. Astfel, facturarea serviciului public de alimentare cu apă şi de canalizare pentru luna sep­tembrie anul curent, a fost rea­lizată fără ca „Apă–Canal” să fi încheiat contracte individuale cu locatarii şi cu proprietarii de apartamente, să fi instalat contoare pentru evidenţa con­sumului de apă în locuinţe, să fi preluat pentru deservire şi exploatare reţelele interne de alimentare cu apă şi de canali­zare de la gestionarii blocurilor de locuințe.

De altminteri, Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova se arată indignată de faptul că Parlamentul, atunci când a votat legea respectivă, a decis să pună în cârcă consu­matorilor obligaţia de a procu­ra contorul, de a achita costul instalării, deservirii, verificării metrologice a acestuia, de a plăti tariful pentru serviciile de alimentare cu apă, în care sunt incluse cheltuielile menţionate mai sus.

De asemenea, CNSM nu ac­ceptă ca locatarii şi proprietarii de apartamente să acopere cos­tul pierderilor de apă rezultate din gestionarea proastă şi să plătească penalităţi pentru fi­ecare zi ce depăşeşte termenul de plată stabilit în contract şi indicat în factură. Or, în vizi­unea sindicatelor, prevederile date ale legii prejudiciază drep­turile şi interesele legitime ale consumatorilor.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand