3 iulie 2024
Chisinau
Social

Sindicatele cer mai multă protecție pentru cei care asigură ordinea publică

Loading
Social Sindicatele cer mai multă protecție pentru cei care asigură ordinea publică
Sindicatele cer mai multă protecție pentru cei care asigură ordinea publică
Vocea poporului

Mai mulți polițiști au fost răniți în timp ce încercau să disper­seze mulțimea și să înlăture de pe carosabil corturile am­plasate în fața Președinției și a Procuraturii Generale de către participanții la protestele or­ganizate în ultima perioadă de un partid politic. Sindicatele din ramură trag un semnal de alarmă și atenționează protes­tatarii că nesupunerea și răni­rea polițiștilor este o încălcare gravă.

„În timpul altercațiilor, mai mulți colaboratori ai poliției nu doar au fost ultragiați, au fost chiar atacați, li s-au cauzat leziuni corporale care sunt documenta­te în modul stabilit de lege. Per­soanele responsabile vor fi trase la răspundere, vor achita acele amenzi care vor fi aplicate de or­ganele abilitate”, a declarat Mihail Lașcu, președintele Federației Sin­dicatelor din Moldova „Sindlex, într-o conferință de presă. Mihail Laşcu a cerut „respectarea drep­turilor la securitate a polițiștilor și carabinierilor aflaţi în exerciţiul funcţiunii la asigurarea ordinii pu­blice”.

„Respectăm dreptul constituțional al fiecărui cetățean și fi­ecărei formațiuni politice de a exprima o opinie. Dar acest lucru ar trebui să aibă loc într-o mani­eră civilizată și pașnică. Acțiunile de protest nu ar trebui să încalce drepturile altor cetățeni la libera circulație sau la un trai conforta­bil. În lumina acțiunilor recente, observăm contrariul – polițiştii nu sunt ascultaţi la cererile lor legale, li se opune rezistență, legea este încălcată în mod deschis”, a sub­liniat Laşcu.

Liderul sindical i-a îndemnat pe organizatorii protestelor să desfășoare acţiunile în strictă con­formitate cu litera legii, pentru a preveni infiltrarea în rândurile manifestanților a persoanelor in­adecvate, predispuse la violență și provocări. Mihail Laşcu a reamin­tit că poliția și polițiștii de frontie­ră, reprezentanți ai altor departa­mente ale Ministerului Afacerilor Interne, au fost „pe prima linie” la primirea refugiaților din Ucraina vecină, aflată în război.

„Oamenii legii au dat dovadă de demnitate și profesionalism, consolidând imaginea Republicii Moldova. Iar acum acţionează în baza autorităţii lor de a asigura siguranţa publică, nepermiţând blocarea străzilor. Organele de resort ar trebui să folosească atât legislația administrativă, cât și cea penală, dacă în timpul protestului sunt constatate încălcări”, a spus Lascu.

Sindicatele fac apel către toți responsabilii de organizarea pro­testelor, dar și către protestatari, să nu se lase provocați și să res­pecte drepturile reprezentanților organelor de ordine. „Executați-vă prevederile statutului dvs., faceți-o pe cale pașnică”, a în­demnat Mihail Lașcu.

„Angajații din poliție se află în exercitarea atribuțiunilor de servi­ciu fiind protejați de lege și orice încercare de intimidare a acestora trebuie pedepsită. Solicităm or­ganelor de resort să întreprindă unele măsuri urgente de ridicare a nivelului de asigurare a  securității angajaților organelor de drept”, a declarat, la rândul său, Ange­la Otean, președinta Sindicatu­lui „Demnitate”, care a amintit că structura sindicală pe care o conduce a împlinit 13 ani. Ange­la Otean a menționat că organele de poliție sunt apolitice și că își exercită obligațiile de serviciu în strictă conformitate cu normele de drept și cu legile Republicii Moldova”.

Fiind întrebați dacă salariul polițiștilor și garanțiile sociale ale acestora corespund cu mun­ca depusă și cu riscurile la care sunt expuși zilnic, reprezentanții sindicatelor au menționat că în permanență sunt în negocieri cu reprezentanții organelor abilitate pentru a le fi majorate salariile polițiștilor și a face această mese­rie atractivă.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand