22 iulie 2024
Chisinau
Social

Sindicatele au lansat propuneri de modificare a unor legi importante

Loading
Social Sindicatele au lansat propuneri de modificare a unor legi importante
Sindicatele au lansat propuneri de modificare a unor legi importante
sinsicate.md

Membrii Comisiei naționale pen­tru consultări și negocieri colective (CNCNC) s-au întrunit, vinerea tre­cută, într-o nouă ședință. Pe ordinea de zi au figurat mai multe subiecte, între care propunerile de acordare a garanțiilor tinerilor specialiști la angajare în câmpul muncii în me­diul rural, reglementarea activității piețelor și a activității în bază de patentă, propunerile din partea partenerilor sociali la proiectul de lege pentru modificarea și comple­tarea unor acte legislative în ceea ce privește realizarea obiectivelor politicii fiscale și vamale pentru anul 2023.

Primul subiect de pe ordinea de zi a fost cel care vizează garanțiile acordate tinerilor specialiști la angajarea în câmpul muncii conform repartizării. În context, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a venit cu un șir de pro­puneri menite să îmbunătățească condițiile de muncă, să motiveze și să stimuleze tine­rii specialiști care își desfășoară activitatea în diverse ramuri ale economiei naționale, în particular, ce țin de cadrele didactice și medicale, inclusiv în mediul rural.

 

Propunerile CNSM

Acestea se referă la indexarea indemnizației unice la angajare atât pentru cadrele didactice, cât și pentru cadrele medicale și farmaceutice, cel puțin la rata inflației pentru perioada 2020 – iunie 2022.

„De asemenea, indexarea (majorarea), inclusiv a sumelor deja alocate, pentru 30 kW de energie electrică, pentru un metru cub de lemne şi o tonă de cărbuni, inclusiv în cazul încălzirii cu gaze (atât pentru cadre­le didactice, cât și pentru cadrele medicale și farmaceutice), ținând cont de creșterea tarifelor/prețurilor la resursele energetice.  Indexarea compensaţiei pentru închirierea locuinţei (atât pentru cadrele didactice, cât și pentru cadrele medicale și farmaceutice) – cel puțin la rata inflației pentru perioa­da 2020 – iunie 2022. În plus, este vorba de extinderea facilităților acordate tinerilor specialiști pentru toate domeniile de acti­vitate (cultură, serviciul public, asistență socială etc.), care pot fi angajați prin repar­tizare de către ministerele de profil. Toto­dată, examinarea acordării unor astfel de facilități (cu scutirea de plata impozitelor, a primei obligatorii de asistență medicală, a contribuțiilor de asigurări sociale) și pen­tru absolvenții-tinerii specialiști angajați în sectorul real în mediu rural, inclusiv prin subvenționare parțială/totală din bugetul de stat”, a menționat, în cadrul ședinței, Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM.

Sindicaliștii și reprezentanții patronate­lor au mai venit cu propuneri care vizează politica fiscală și vamală pentru anul 2023, care urmează a fi examinate de Ministerul Finanțelor în procesul de elaborare a actu­lui normativ.

Sindicaliștii au făcut propuneri concrete care vizează politica fiscală și vamală pentru anul 2023. Acestea se referă la operarea mai multor modificări și completări la Codul fis­cal al Republicii Moldova, la Legea privind sistemul public de asigurări sociale, Legea asigurării pentru accidente de muncă și boli profesionale, Legea privind indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale, Legea privind sistemul public de pensii, Legea cu privire la acordarea indemnizației în cazul decesului unuia dintre soți. O altă comple­tare propusă de CNSM se referă la unele articole din Legea cu privire la tichetele de masa. Propunerea vizează indexarea valorii tichetelor de masă la rata inflației progno­zată de Banca Națională a Moldovei (BNM) pentru anul 2022, iar o altă propunere vi­zează excluderea prevederii conform căre­ia valoarea tichetelor de masă este supusă contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii.

Cât privește completările propuse de CNSM la Legea cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală, una se referă la personalizarea primelor de asi­gurare obligatorie de asistență medicală. „Acest fapt este necesar, deoarece se con­stată foarte multe cazuri când plătitorii de prime de asigurare obligatorie de asistență medicală perioade îndelungate nu apelează la serviciile medicale prevăzute în Progra­mul unic, dar în situații grave ale sănătății sunt nevoiți să achite serviciile medicale personal. Personalizarea primelor de asi­gurare obligatorie de asistență medicală va reduce povara financiară pentru asigurați în situațiile când cheltuielile pentru servi­ciile medicale sunt foarte impunătoare”, menționează CNSM.

În cadrul ședinței s-a vorbit și des­pre lipsa cadrelor didactice din sistemul de educație și care ar trebui să fie cele mai eficiente măsuri ce i-ar motiva pe ti­neri să aleagă acest domeniu. În context, sindicaliștii din educație au menționat că problema de bază o constituie lefurile mi­zere, iar autoritățile ar trebui să identifice cât mai urgent resurse financiare pentru a le majora salariile.

Totodată, la ședință au fost puse în discuție chestiuni legate de revizuirea ve­nitului lunar minim garantat și examinarea propunerilor de modificare a Hotărârii Gu­vernului nr.1167/2008 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la modul de sta­bilire și plată a ajutorului social, precum și proiectul calendarului de negociere cu par­tenerii sociali a valorii salariului minim, care urmează a fi stabilit în anul 2023.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand