3 iulie 2024
Chisinau
Social

Sindicatele au demonstrat că sunt o forță în societatea mereu în schimbare

Loading
Social Sindicatele au demonstrat că sunt o forță în societatea mereu în schimbare
Sindicatele au demonstrat că sunt o forță în societatea mereu în schimbare
Vocea poporului

Orice organism social are un reper, un punct de sprijin, o zi anume de la care pornește la drum sau în care s-a luat o de­cizie care îi marchează viitorul. Au fost vre­muri când cei cu pâinea și cuțitul încercau să dezbine societatea, pentru a-și face mai lesne interesele. Așa s-a întâmplat că erau două uniuni ale scriitorilor, două uniuni ale ziariștilor, două confederații sindicale…

Sindicaliștii însă au găsit resurse interi­oare și spirit de inițiativă, acum 16 ani, s-au coalizat, devenind o forță reală, de nezdrun­cinat. Ziua de 7 iunie 2007, când au fuzionat Confederația Sindicatelor și Confederația Sindicatelor Libere „Solidaritate”, în urma căreia a fost creat un singur centru sin­dical național – Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova – a devenit un nou început, un reper în destinul mișcării sindicale.

În 2008, ca un semn de apreciere și mobi­lizare a eforturilor de solidaritate, a viziunilor și obiectivelor urmărite în vederea realizării echității sociale și demnității muncii, 7 iunie a fost instituită drept Ziua Sindicalistului.

De atunci, în fiecare an, toată suflarea sindicală de la noi serbează această zi ca pe o zi profesională. În acest an, sindicaliștii au decis să iasă din tipare și să serbeze altfel Ziua Sindicalistului. Miercuri, sute de mem­bri de sindicat din toate colțurile Republicii Moldova s-au adunat în Grădina Botanică „Alexandru Ciubotaru” din Chișinău pentru a ține sfat și a se bucura împreună pentru realizările obținute, dar și pentru a trasa noi obiective.

În discursul său de deschidere a mani­festării culturale, Igor Zubcu, președintele CNSM, a adresat sincere felicitări cu prilejul Zilei Sindicalistului tuturor celor care acti­vează în mișcarea sindicală, precum și vete­ranilor sindicaliști, care, de-a lungul anilor, au contribuit la consolidarea mișcării sindi­cale din Republica Moldova.

 

Oameni cu sufletul deschis au consemnat ziua care a constituit un punct de cotitură în destinul mișcării sindicale

 

„Prin marcarea acestei zile, dorim să atra­gem atenția și să apreciem contribuția lide­rilor și activiștilor sindicali de toate nivelurile în promovarea principiilor sindicalismului modern, în consolidarea mișcării sindicale, promovarea și apărarea drepturilor și intere­selor salariaților-membri de sindicat, asigu­rarea muncii decente și echității sociale, pre­cum și a unui parteneriat social veritabil și responsabil. Sindicatele din Moldova, unite în 24 de centre sindicale national-ramurale, cu peste 5500 de organizații sindicale prima­re, zilnic își îndeplinesc misiunea nobilă de promovare, reprezentare și apărare a dreptu­rilor și intereselor profesionale, economice, de muncă și sociale ale celor peste 290 de mii de salariați, membri de sindicat”, a re­marcat Igor Zubcu.

El a subliniat, în context, că sindicaliștii sunt primii care reacționează la schimbări­le din societate pentru a promova și apăra drepturile și interesele oamenilor muncii. „Datorită efortului conjugat al aparatu­lui CNSM, al centrelor sindicale național–ramurale, reprezentanților CNSM în teritoriu, liderilor și activiștilor sindicali de toate ni­velurile, pe parcursul a 16 ani de la fonda­rea CNSM, am reușit să obținem mai multe beneficii de ordin social-economic nu doar pentru salariații-membri de sindicat, dar și pentru alte categorii de populație. În peri­oada de referință, mișcarea sindicală a dat dovadă de poziție fermă, unitate și solida­ritate, a demonstrat că este o forță, care, cu adevărat, promovează și apără drepturile și interesele omului muncii”.

Totodată, liderul sindical a recunoscut că mai sunt multe de făcut, fiind vorba de eforturile care urmează să fie depuse în continuare pentru respectarea drepturilor și intereselor salariaților-membri de sindicat, asigurarea unor condiții decente și echitabi­le de muncă și salarizare, precum și pentru asigurarea unui trai decent cetățenilor.

În context, Igor Zubcu a atras atenția asu­pra unor obiective ale mișcării sindicale pen­tru viitor, printre care se numără:

  • promovarea stabilirii unui salariu minim în mărime de 50% din salariul mediu pe eco­nomie. Considerăm că salariul minim trebuie să asigure o pensie minimă;
  • promovarea practicii de reglementare a raporturilor de muncă prin contracte co­lective de muncă în toate unitățile, indiferent de tipul de proprietate și forma juridică de organizare ale acestora;
  • neadmiterea liberalizării legislației mun­cii în detrimentul drepturilor și intereselor salariaților, sub pretextul dezvoltării mediului de afaceri și a climatului investițional;
  • promovarea elaborării și aprobării unor documente de politici în domeniul com­baterii economiei informale și în domeniul securității și sănătății în muncă;
  • consolidarea parteneriatului social în sfera muncii la toate nivelurile;
  • promovarea excluderii taxei pentru în­registrarea de stat a organizației sindicale pentru obținerea statutului de persoană juri­dică, în vederea asigurării dreptului la libera asociere în sindicate ș. a.

„Suntem ferm convinși că doar cu impli­carea plenară a partenerilor sociali (Guvern, Patronate, Sindicate) și doar prin eforturi conjugate ale acestora în cadrul sistemu­lui de parteneriat social pot fi identificate și implementate cele mai eficiente măsuri/soluții pentru problemele social-economice care frământă întreaga societate. Doar îm­preună și doar uniți vom reuși să consolidăm mișcarea sindicală din Republica Moldova, să asigurăm libertatea sindicală și respectarea drepturilor și intereselor salariaților-membri de sindicat, să contribuim la asigurarea unui trai decent și bunăstării oamenilor muncii”, a conchis Igor Zubcu.

Prezentă la eveniment, Snejana Țurcanu, șefa Direcției politici în domeniul raporturilor de muncă și dialog social din cadrul Ministe­rului Muncii și Protecției Sociale, în luare sa de cuvânt, a exprimat cuvinte de mulțumire și a apreciat activitatea sindicatelor.

„Sindicatele, prin efort și abnegație, con­tribuie la apărarea și valorificarea drepturilor salariaților. Ministerul apreciază și încurajea­ză sindicatele, care, de fiecare dată, contu­rează vocea comună și legitimă a oamenilor muncii. Ne dorim și pe viitor o colaborare eficientă ca împreună să depășim provocă­rile cu care se confruntă angajații pe piața muncii. De asemenea, doresc să menționez că sindicatele sunt și un partener eficient în consolidarea dialogului social. Coopera­rea continuă și permanentă între autorități și sindicate va asigura un proces dinamic și de calitate la formularea de politici publice echitabile”, a relevat Snejana Țurcanu.

În cadrul manifestării a avut loc un mo­ment memorabil. Pentru contribuție me­ritorie la consolidarea mișcării sindicale naționale și activitate prodigioasă în apărarea drepturilor social-economice și profesionale ale salariaților, mai mulți lideri și activiști din cadrul federațiilor sindicale au fost distinși cu Insigna de Onoare a CNSM.

Igor Zubcu i-a felicitat pe cei decorați, mulțumindu-le pentru munca depusă cu dă­ruire de sine în beneficiul membrilor de sin­dicat, precum și pentru promovarea princi­piilor sindicalismului, respectarea drepturilor fundamentale ale omului, reușind să se bu­cure de rezultatele muncii lor și de respectul cetățenilor.

În continuare, atmosfera de sărbătoare și voie bună a fost încinsă de partenerul fi­del al CNSM, orchestra „Plai Moldovenesc” a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne (conducător artistic Vasile Jechiu, dirijor Oleg Sainciuc), care a susținut un concert muzical de zile mari.

Pe scenă, împreună cu orchestra „Plai Moldovenesc”, au evoluat maeștri ai scenei, Artiștii Poporului Igor Rusu, Nelly Ciobanu, Nicolae Ciubotaru, interpreții de muzică po­pulară și ușoară Snejana Frija, Nătălița Bot­naru, Lucia Bejenari.

Bineînțeles, au urmat aplauze și cuvinte de gratitudine din partea sindicaliștilor, adresa­te minunatei orchestre „Plai Moldovenesc” și talentaților artiști.

Ziua Sindicalistului înseamnă solidaritate în realizarea echității sociale și a demnității muncii. 7 iunie a devenit deja o tradiție pen­tru marea familie a sindicaliștilor, care apără cu fermitate interesele profesionale, econo­mice și sociale ale salariaților.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand