Munca celor mai harnici, disciplinaţi angajaţi din industria uşoară a fost apreciată recent cu diplome de onoare ale Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova.
Evenimentul a avut loc la Centrul Internaţional de Expoziţii „MOLDEXPO” şi a fost prilejuit, potrivit Nadejdei Rusnac, preşedintele Consiliului Sindicatului Lucrătorilor din Industria Uşoară, de organizarea expoziţiei internaţionale specializate „Moldova Fashion Expo”. Este cel mai mare forum al lucrătorilor din industria uşoară a ţării, unde şi-au demonstrat produsele 80 de întreprinderi şi distribuitori din Republica Moldova, România, Ucraina şi Turcia.
Din cele relatate de Nadejda Rusnac, persoanele cărora le-a fost înmânată distincţia CNSM sunt cei mai buni angajaţi care contribuie la dezvoltarea industriei uşoare. Candidaţii au fost înaintaţi de către comitetele sindicale ale întreprinderilor din ramura dată, iar ulterior, listele acestora au fost aprobate de către Comitetul executiv al Consiliului Sindicatului Lucrătorilor din Industria Uşoară. Astfel încât doar cei mai buni dintre cei mai buni, în viziunea preşedintelui sindicatului de ramură, au fost distinşi cu diplome de onoare ale CNSM.
Totuşi, mai precizează Nadejda Rusnac, nu chiar toţi cei care au meritat distincţia respectiva au fost prezenţi la eveniment, deoarece au fost implicaţi în procesul de producere. Aşa că aceştia îşi vor primi diplomele sindicatelor şi patronatelor din industria uşoară, premiile în cadrul acţiunilor organizate la întreprinderi cu ocazia sărbătorii profesionale, Ziua lucrătorului din industrie, care se marchează la mijlocul lunii noiembrie. Bunăoară, premierea celor mai buni salariaţi ai întreprinderii de confecţii „Ionel” va fi sincronizată cu acţiunea de evaluare a contractului colectiv de muncă.
Industria uşoară, o pondere grea în economia națională
Diplomele de onoare ale CNSM au fost înmânate de către Mihail Hîncu, vicepreşedinte al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova. Dumnealui a relevat că deja este o tradiţie a reprezentanţilor industriei uşoare de a organiza în ajunul sărbătorii profesionale un astfel de eveniment, la care participă colectivele întreprinderilor, patronatele de ramură, persoane de la Guvern, conducerea sindicatelor din ţară. Este un prilej, spune Mihail Hîncu, de a face unele bilanțuri ale activităţii sectorului respectiv al industriei autohtone. Or, este clar că, deşi mai persistă anumite probleme, industria uşoară este o ramură în creştere, capătă o pondere tot mai „grea” în economia ţării. Pur şi simplu, un sector mai performant decât industria uşoară în ţară nu există. Drept urmare, produsele confecţionate de întreprinderile de profil ajung să fie comercializate nu doar pe piaţa internă, ci şi pe cea externă.
Totodată, vicepreşedintele CNSM este de părere că şi sindicatele trebuie să contribuie mai mult la îmbunătăţirea condiţiilor de muncă ale angajaţilor, să fie mai insistente faţă de patroni, directori de întreprinderi în ceea ce priveşte asigurarea unui nivel înalt al securităţii muncii, cuantumului decent al salariilor.