Un grup de lucru, format din specialişti sindicali, este pe punctul de a fi creat sub auspiciile Institutului Muncii de la Chişinău, cu scopul de a contribui la impulsionarea procesului de elaborare a unor standarde ocupaţionale pentru profesiile muncitoreşti.
„Astfel de standarde sunt elaborate şi acceptate în tot spaţiul Uniunii Europene. Şi, de vreme ce ţara noastră tinde spre integrarea europeană, piaţa autohtonă a forţei de muncă se va contopi cu cea comunitară unică, iar libera circulaţie a muncitorilor îi va plasa pe aceştia în condiţii de mare concurenţă. De aceea, pregătirea profesională a moldovenilor trebuie să se desfăşoare după principii noi, moderne”, a declarat Nicolae Suruceanu, secretar confederal al CNSM, în cadrul unei mese rotunde organizate, miercuri, la Chişinău.
Nicolae Suruceanu şi-a exprimat regretul că, din 2000, ţara noastră bate pasul pe loc în această privinţă. În opinia sa, există multiple bariere interdepartamentale, dar nici partenerii sociali nu s-au implicat activ în acest proces. Experienţa altor state demonstrează, însă, că elaborarea standardelor sociale în afara dialogului social nu garantează calitatea solicitată pe piaţa forţei de muncă.
„Vom avea grijă ca acest grup de lucru să fie format în urma schimbului de experienţă, din această săptămână, şi să dea rezultate, în timpul apropiat”, a accentuat, în context, Sergiu Stanciu, directorul general al Institutului Muncii. Pe fondul schimbărilor ce au loc, în prezent, la Institutul Muncii, această activitate are menirea de a aduce plusvaloare şi a extinde aria de ocupaţii din cadrul acestei structuri sindicale, precum şi de a o face mai atractivă.
Cristina Petre, expert în materie din România, a specificat că standardele ocupaţionale reprezintă un element de calitate în formarea profesională continuă a adulţilor. În România, elaborarea lor a început acum 17 ani, iar între timp a fost creată o bază de date din aproximativ 1000 de standarde din toate domeniile de activitate economică.
„Avem deja experienţă şi de revizuire periodică a standardelor elaborate iniţial, astfel încât să le îmbunătăţim conţinutul şi să le armonizăm cu tendinţele europene de dezvoltare”, a adăugat Cristina Petre.
Victor Talmaci, preşedintele Federaţiei „Sindicons”, a declarat pentru „Vocea poporului” că prin această iniţiativă se doreşte să fie constituite cât mai multe comitete sectoriale pentru elaborarea standardelor ocupaţionale, iar la baza lor să fie puse principiile de bază ale parteneriatului social.
„Colaborăm de peste 20 de ani cu sindicatul şi patronatul din ramura construcţiilor din România. Acolo, cu susţinere financiară din exterior, au fost elaborate 35 de standarde ocupaţionale pentru profesiile muncitoreşti”, a subliniat preşedintele „Sindicons”.
Victor Talmaci a remarcat că, prin eforturile comitetului sectorial din care face parte, au fost elaborate deja şapte standarde ocupaţionale, din cele 35-37 de câte are nevoie industria materialelor de construcţie şi a construcţiilor. Totodată, există o decizie comună a partenerilor sociali din ramură privind preluarea şi ajustarea standardelor ocupaţionale româneşti.