29 martie 2024
Chisinau
Social

Sindicaliștii pledează pentru măsurarea responsabilității guvernelor 

Loading
Social Sindicaliștii pledează pentru măsurarea responsabilității guvernelor 
Sindicaliștii pledează pentru măsurarea responsabilității guvernelor 
Vocea poporului

Se știe, în situații extreme se re­marcă oameni de caracter, dar și se dezvăluie slăbiciunile unor persoane cu funcții de răspun­dere, ale autorităților, în ultimă instanță. Pandemia de Covid-19 a scos la iveală un eșec al gu­vernării în majoritatea țărilor, deoarece guvernele au neglijat nevoile oamenilor. Acest lucru este subliniat într-un nou raport al Confederației Internaționale a Sindicatelor (ITUC), intitulat „Ceea ce contează cu adevă­rat: măsurarea responsabilității guvernamentale și trecerea dincolo de PIB”.

Potrivit Confederației Națio-nale a Sindicatelor din Moldova(CNSM), Raportul stabilește o agendă globală pentru a reconstrui încrederea între cetățeni și guver­ne, care s-a diminuat substanțial în perioada pandemiei, a schim­ba politicile guvernamentale și a măsura ceea ce contează pentru oameni.

„Oamenii își pierd încrederea în democrație într-un moment în care avem cea mai mare ne­voie de conducere incluzivă din partea persoanelor alese pentru a ne reprezenta. Chiar înainte de Covid-19, guvernele au adminis­trat economiile naționale greșit, iar din această cauză au eșuat, ge­nerând astfel o mare vulnerabilita­te în rândul populației. În timp ce răspunsul la pandemie a văzut cel mai mare act de solidaritate pen­tru a opri răspândirea virusului, criza democrației amenință cu de­raierea planurilor de recuperare”, a declarat Sharan Burrow, secretar general al ITUC.

Conform Indicelui global al drepturilor, elaborat de ITUC în 2020, 54 de țări au refuzat sau au restricționat libertatea de exprima­re și de întrunire. Mai mult de una din trei persoane (36%) chestiona­te în sondajul global al ITUC afir­mă că lipsa de acțiune din partea guvernului în ceea ce privește as­cultarea nevoilor lor și a celor din familia lor îi face să fie supărați sau disperați. Doi din trei participanți la sondaj (66%) spun că oamenii ca ei au puțină influență asupra economiei globale.

„Vedem în urma acestei pande­mii aproape 500 de milioane de lo­curi de muncă pierdute și miliarde de oameni împinși în sărăcie. Știm că, pentru a ne reconstrui econo­miile și un viitor durabil, avem ne­voie de un nou contract social, iar acest contract trebuie să se bazeze pe încredere. De prea mult timp, politicile guvernamentale au fost măsurate în raport cu definiția în­gustă a câștigurilor și pierderilor din PIB-ul unei țări. Reconstrui­rea democrațiilor puternice și a economiilor incluzive va necesita ca guvernele să își schimbe abor­darea. Ele trebuie să își lărgească viziunea pentru a măsura ceea ce contează cu adevărat. În acest ra­port, dezmințim miturile PIB-ului și arătăm de ce este o măsură in­completă a progresului economic”, a subliniat Burrow.

Raportul arată cum PIB-ul nu reușește să surprindă cum este distribuită creșterea economică; neglijează examinarea îmbunătă-țirilor salariilor și condițiilor lucră­torilor și nu recunoaște impactul muncii neplătite, informale asupra economiilor; nu reușește să cap­teze informații despre bunăstarea lucrătorilor și a societății în ansam­blu.

Noul raport al ITUC stabilește șase indicatori pe baza cărora gu­vernele pot reconstrui încrederea. Acești indicatori sunt standardele la care trebuie să răspundă gu­vernele pentru a oferi o lume mai echitabilă:

  • o economie care funcționează pentru toți;
  • nivelul de trai pentru o viață decentă;
  • protecție socială universală și servicii publice de calitate, cu o impozitare echitabilă;
  • un mediu durabil;
  • drepturi și libertăți democratice;
  • angajament cu oamenii.

„Democrația funcționează nu­mai dacă oamenii se implică. Va fi nevoie de voință politică, dar împreună putem schimba dezba­terea politică pentru ca guvernele să măsoare ceea ce contează cu adevărat și să folosească această nouă responsabilitate guverna­mentală pentru a construi încre­derea în democrație. Consecințele prăbușirii democrației sunt prea grave pentru a fi ignorate”, a mai spus Sharan Burrow.

În cadrul campaniei „Democrații pentru oameni”, ITUC a lansat o petiție online pentru ca oamenii să-și asume angajamente de a se implica în democrație, de la vo­tul candidaților la funcții publice, la verificarea știrilor false, până la participarea la un miting soci­al distanțat organizat în vederea aderării la sindicate.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand