4 December 2024
Chisinau
Без рубрики

Sindicaliștii își exprimă îngrijorarea vizând aplicarea unor prevederi din Codul educației

Loading
Без рубрики Sindicaliștii își exprimă îngrijorarea vizând aplicarea unor prevederi din Codul educației
Sindicaliștii își exprimă îngrijorarea vizând aplicarea unor prevederi din Codul educației
ses

Foto: vocea.md

Sindicatul Educației și Științei (SEȘ) își exprimă îngri­jorarea privitor la aplicarea în practică a unor articole din Codul educației, care, po­trivit sindicaliștilor, contra­vin clauzelor incluse în Codul muncii.

 

Astfel, președinții organizațiilor sindicale raionale, municipale și teritoriale ale SEȘ s-au întrunit, recent, în cadrul unui atelier de lucru pentru a discuta și analiza aplicarea articolului 153 din Codu­lui educației.

Sindicaliștii consideră că acest articol presupune ca, începând cu 23 martie 2015 – când expiră pa­tru luni de la intrarea în vigoare a Codului educației, urmează să înceteze contractele individuale de muncă ale tuturor directorilor instituțiilor de învățământ publice numiți în funcție până la 23 no­iembrie 2009. Astfel, aceștia riscă să rămână fără loc de muncă, fără garanții etc.

„Această prevedere de mult timp este discutată de către SEȘ și o considerăm o nedreptate, de­oarece 50% dintre toți directorii instituțiilor de învățământ erau angajați prin concurs, iar alți 50% au fost numiți în această funcție deja de 30 de ani”, a declarat Du­mitru Ivanov, președintele SEȘ.

Veronica Zubatîi, consultant principal în Direcția resurse uma­ne, reformare continuă și atestare din cadrul Ministerului Educației, consideră că îngrijorarea SEȘ este una neîntemeiată, deoarece este un articol de mult timp așteptat de toată comunitatea pedagogică.

„Nu există temei de frică pen­tru acei directori din instituțiile de învățământ care au o experiență bogată în spate că nu ar putea face față unui concurs. Pentru moment, majoritatea directorilor care au că­zut sub incidența acestui articol au fost desemnați în funcția de direc­tori interimari. Astfel, în termen de șase luni va fi organizat concursul și, dacă aceste persoane vor întruni condițiile regulamentului de con­curs, ele au dreptul să participe, dacă nu au atins vârsta de 65 de ani”, a explicat Zubatîi.

Totodată, ea susține că această prevedere din Codul educației nu contravine Codului muncii, de­oarece ambele sunt legi organice. SEȘ a dat asigurări că va monito-riza ca să nu fie realizate unele scopuri meschine în urma apli­cării acestei prevederi din Codul educației. De asemenea, sindica­tele vor depune eforturile necesare pentru a proteja salariații, iar în caz de necesitate, vor organiza acțiuni de protest.

 

Departamentul Informațional al CNSM

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand