3 iulie 2024
Chisinau
Social

Sindicaliștii FSCM au făcut bilanțul activității din 2018-2022 și au aprobat o nouă strategie pe cinci ani

Loading
Social Sindicaliștii FSCM au făcut bilanțul activității din 2018-2022 și au aprobat o nouă strategie pe cinci ani
Sindicaliștii FSCM au făcut bilanțul activității din 2018-2022 și au aprobat o nouă strategie pe cinci ani
Vocea poporului

În viața oricărui om există anumite momente esențiale, de cotitură, care îi marchează destinul, îi trasează un nou drum sau îi întăresc pașii să meargă pe calea aleasă. La fel e și cu structurile sindicale, care au obiective clare în activitatea lor: protecția drepturilor și a garanțiilor social-economice ale angajaților afiliați la respectiva echipă.

Congresul VII al Federației Sindicate­lor din Comunicaţii din Republica Mol­dova (FSCM), care și-a ținut lucrările joi, 9 februarie, la Institutul Muncii, este destul de elocvent în acest sens.

La lucrările congresului au participat 103 din cei 105 delegați aleși. De asemenea, au fost prezenți mai mulți parteneri soci­ali, reprezentanți ai structurilor de stat și, bineînțeles, conducerea CNSM, în calitate de oaspeți de onoare.

În cuvântul său de salut adresat delega-ților la Congres, Sergiu Sainciuc, vicepre-ședintele CNSM, a relevat că „Evenimen­tul de astăzi ca atare este unul nu numai al FSCM, dar al întregii familii sindicale din Republica Moldova. Toate evenimentele organizate la nivel de teritoriu, Federație, Confederație contribuie la consolidarea mișcării sindicale și sunt apreciate destul de înalt. Ar fi corect mai întâi de toate să vă aduc sincere mulțumiri pentru activitatea desfășurată în perioada respectivă, dorin­du-vă succese pe viitor și multă sănătate în liniște și pace.

Ramura dvs. este foarte importantă și aduce un aport considerabil la dezvoltarea social-economică a Republicii Moldova și la accelerarea procesului de integrare a țării în UE. În ramură muncesc peste 11 mii de salariați, membri de sindicat. Rata de sin­dicalizare constituie circa 96% și este con­stant în creștere. Succesele și realizările în ramură sunt posibile datorită devotamen­tului și efortului salariaților membri de sin­dicat, care își fac zi de zi meseria cu cinste. Aceste realizări se datorează nu în ultimul rând partenerilor sociali din ramură: Mi­nisterul Infrastructurii și Dezvoltării Regi­onale, Federația Patronatului din Ramura Comunicații. Faptul că aceste instituții sunt prezente la acest eveniment denotă forța și calitatea dialogului social în ramură.

Ne-am dori ca în toate ramurile să fie astfel de relații de cooperare cu sindicatele. Noi apreciem și aducem sincere mulțumiri pentru contribuția dvs. la menținerea unui parteneriat constructiv în ramură”.

Totodată, Sergiu Sainciuc a menționat în mod special că „Vocea poporului” nu este ziarul doar al Confederației, ci al fiecărui membru de sindicat! Citind acest ziar, devii bine informat la timp și cu siguranță prote­jat. „Faceți tot ce este posibil ca să măriți nu­mărul de abonamente. Făcând lucrul acesta, instituția sindicală se consolidează”, a mai punctat vicepreședintele CNSM.

 

Redimensionarea valorilor în materie de protecţie social-economică

În raportul prezentat, Elizaveta Iurcu, președintele în exercițiu al FSCM, a vorbit despre Strategia FSCM pentru 2018-2022 și despre principalele activități desfășurate de Federație în această perioadă.

„Perioada de dare de seamă pentru Fede­raţia Sindicatelor din Comunicaţii a consti­tuit o perioadă a redimensionării valorilor în materie de protecţie social-economică şi de muncă a salariaţilor, membri de sindicat. În această perioadă, Consiliul Federaţiei, Biroul Executiv, organizaţiile membre au determi­nat, în activitatea lor, obiectivele prioritare, cum ar fi: îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi de muncă ale membrilor de sindicat, sala­rii decente și echitabile; consolidarea dialo­gului social care să conducă la soluţionarea problemelor cu care se confruntă lucrăto­rii şi reprezentarea membrilor de sindicat în toate structurile tripartite și bipartite de parteneriat; ridicarea nivelului de profesi­onalism al liderilor sindicali, prin formarea sindicală continuă în vederea consolidării mișcării sindicale și formării efectivului sin­dical activ; promovarea principiilor demo­cratice în relaţiile cu organizaţiile sindica-le membre: drepturi egale, solidaritate, in­dependenţă şi o disciplină financiară care să ofere o garanţie activităţii unui sindicat pu­ternic şi profesionist”, a menționat Elizaveta Iurcu.

Liderul FSCM a relevat, între altele, că în domeniul protecţiei juridice a membri­lor de sindicat s-au întreprins mai multe acțiuni, inclusiv: a continuat implementa­rea asigurării juridice a salariaţilor, membri de sindicat din toate organizaţiile sindicale; pentru realizarea sistemului de asigurare juridică a membrilor de sindicat, s-a acor­dat permanent asistenţă juridică membrilor de sindicat prin examinarea şi soluţionarea petiţiilor, a demersurilor, cererilor parvenite în scris pe adresa Federaţiei; consultarea ju­ridică a membrilor de sindicat în audienţă, prin telefon, prin e-mail sau prin intermediul buletinului informativ „Comunicaţii”; perfec­tarea, la solicitarea membrilor de sindicat, a cererilor prealabile în vederea soluţionării extrajudiciare a litigiilor apărute între ad­ministraţie şi salariaţi; întocmirea cererilor de chemare în judecată, pentru contestarea acţiunilor şi actelor administraţiei, acţiuni ce atentează la  drepturile şi interesele membri­lor de sindicat; reprezentarea membrilor de sindicat, la cerere, în instanţa de judecată.

La ora actuală, toți membrii de sindicat din cele 61 de organizaţii din cadrul FSCM dețin poliţe de asigurare privind asistența juridică, lucru mai rar întâlnit în rândul sin­dicatelor.

Evident, un subiect prioritar pentru sindi­cate, care a stat la temelia activității FSCM, a fost promovarea unei munci decente – con­cept promovat și de OIM prin Obiectivul de Dezvoltare Durabilă nr.8 și de CNSM.

În context, în perioada de dare de seamă, o atenţie sporită a fost acordată soluţionării problemelor ce țin de asigurarea unui nivel decent de viață al salariaților, asigurării ga­ranţiilor sociale ale membrilor de sindicat. Drept mijloace de bază  pentru realizarea acestor sarcini, au servit Convenţiile colecti­ve de muncă la nivel  național  și ramural, Contratele  colective negociate și încheia­te  la  nivelul întreprinderilor, propunerile şi adresările în organele puterii legislative şi executive, dialogul social permanent cu ad­ministraţiile SA „Moldtelecom”, Întreprinde­rea de Stat „Radiocomunicaţii”, „Poşta Mol­dovei”, Serviciului Național de Management al Frecvențelor Radio (SNFR), Combinatului Poligrafic.

 

Accent pe activitatea educațională

Una din prioritățile FSCM a fost și ră-mâne desfăşurarea activităţilor educaţio­nale, orientate spre informarea şi instruirea membrilor de sindicat, pregătirea cadrelor sindicale. Totodată, e necesară perfecţiona­rea calificării cadrelor, în special, în dome­niul respectării valorilor general-umane, a drepturilor sindicale ca parte componentă a drepturilor omului, parteneriatului social, protecţiei muncii etc.

Referindu-se la colaborarea internaţio­nală a FSCM, Elizaveta Iurcu a pomenit în­deosebi UNI Global Industriall, Sindicatul Lucrătorilor Poștali din România, în special cel din județul Suceava și Sindicatul Liber In­dependent Telecomunicații „Bogdan Vodă” Suceava.

FSCM a informat cu regularitate membrii de sindicat despre principalele momente ale activităţii proprii şi despre deciziile adopta­te, în buletinul informativ „Comunicații”, zi­arul „Vocea poporului”, pagina web a FSCM și a CNSM, e-mail și rețelele de socializare (Viber, Facebook).

„În perioada de referință, FSCM a conti­nuat să promoveze avantajele apartenenţei la sindicat şi, cu susţinerea organizaţiilor membre, au fost organizate şi desfăşurate diverse activităţi. O forţă reală sunt şi pre­şedinţii comitetelor sindicale nou aleşi, care s-au încadrat activ în activitatea sindicală, şi sper că ei vor contribui esențial la promo­varea obiectivelor pe care ni le propunem”, a conchis Elizaveta Iurcu.

Spre finalul lucrărilor Congresului, în funcția de președinte al FSCM a fost aleasă, cu vot unanim, Elizaveta Iurcu.

Preluându-și mandatul, dânsa a pro­pus pentru funcțiile de vicepreședinți ai FSCM, pe baze obștești, pe Nona Cojocaru, președinte al Comitetului sindical ÎS „Poșta Moldovei”, și pe Sergiu Gorița, președinte al Comitetului sindical de la SA „Mold-telecom”. Aceștia au fost confirmați cu vot unanim.

În încheiere, președintele proaspăt ales a mulțumit colegilor pentru încrederea acordată. Elizaveta Iurcu a promis că va depune toate eforturile pentru a nu deza­măgi așteptările lor. „Numai împreună vom reuși. Vom munci pentru realizarea obiec­tivelor propuse în Strategia FSCM pen­tru anii 2023-2028, și anume: promovarea drepturilor și intereselor social-economi­ce și de muncă ale membrilor de sindicat prin consolidarea echipei la nivel de FSCM, bazată pe transparență și solidaritate; prin consolidarea și dezvoltarea parteneri­atului social la toate nivelurile; promovarea unui dialog social constructiv la nivel de unitate și ramură; extinderea și consolidarea mișcării sindicale, garantarea democrației sindicale ș. a.”.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand