În perioada, 6-7 decembrie, peste 25 de lideri ai organizațiilor sindicale primare, teritoriale din componența Federației Sindicale a Lucrătorilor din Comerţ, Alimentaţia Publică, Cooperaţia de Consum, Servicii, Restaurante şi Hoteluri (SindLUCAS) au beneficiat de instruiri privind modificările recente operate la legislația muncii, organizarea activității organizațiilor sindicale, managementul sindical.
La deschiderea seminarului, Diana Romanciuc, președintele Federației Sindicale „SindlUCAS”, a ținut să menționeze importanța temelor abordate în scopul menținerii nivelului de informare și împrospătare a cunoștințelor liderilor sindicali. Ea a adus mulțumiri Organizației sindicale internaționale a angajaților din ramura alimentară şi tutungerie, agricultură, restaurante şi hoteluri, alimentația publică şi ramuri conexe (IUF) și Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova pentru susținere și colaborare fructuoasă cu Federația Sindicală „SindLUCAS”.
Participanții la seminar l-au avut în calitate de formator internațional pe Dmitro Stepaniuk, coordonator al IUF, care a vorbit despre rolul și activitatea acestei entități, despre experiența de purtare a negocierilor de către organizațiile sindicale din regiune și despre ampla activitate practică vizând realizarea dreptului de organizare în sindicate.
De asemenea, în cadrul seminarului, formatorii naționali Sergiu Morari, consilier principal al CNSM, și Sergiu Iurcu, consilier superior în cadrul Departamentului protecție social-economică al CNSM, i-au informat pe participanți despre modificările operate în cadrul legal pe parcursul anului 2023, care au vizat legislația muncii și, nemijlocit, Codul muncii, precum și legislația din domeniul protecției social-economice a salariaților.
Suplimentar, formatorii au pus în discuție ce prevederi noi ar putea fi negociate și incluse în contractul colectiv de muncă, urmare a modificărilor la cadrul legal.
Un alt accent deosebit în cadrul seminarului s-a pus pe sarcinile organizațiilor sindicale primare/teritoriale, în domeniul protecției drepturilor social-economice ale membrilor de sindicat. Astfel, s-a discutat despre posibilitățile de intensificare a protecției salariaților, membri de sindicat.
Alt aspect al seminarului a vizat rolul liderului sindical în activitatea organizației sindicale primare, teritoriale. În acest context, Lilia Franț, vicepreședinte al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, a evidențiat următoarele aspecte: reglementările ce vizează activitatea organizației sindicale; liderul sindical: responsabilități, drepturi și competențe; dezvoltarea competențelor de planificare și raportare a activității sindicale.
Pe parcursul seminarului, participanții au fost îndemnați la discuții privind practicile personale în domeniul activității sindicale.
Seminarul a decurs într-un format inter-activ, cu schimburi de opinii și cu examina-rea mai multor situații cu care se confruntă liderii de sindicat în activitatea lor.
Participanților la seminar le-a fost prezentat și distribuit „Ghidul liderului organizației sindicale primare”. Ghidul vine cu recomandări practice pentru gestiunea eficientă a organizației sindicale, relevă răspunsuri și soluții concrete la întrebările și provocările cu care se confruntă liderii organizațiilor sindicale primare în activitatea cotidiană.
Cursul a prevăzut instruirea liderilor sindicali despre promovarea imaginii sindicatelor, funcționalitatea aplicației mobile „Drepturile salariaților”, care a fost realizat de Mihai Condur, manager IT al CNSM.
Activitatea a avut loc cu sprijinul financiar al IUF, al Federației Sindicale „SindLUCAS” și cu suport din mijloacele financiare pentru activitățile de formare sindicală aprobate de CNSM pentru anul 2023.