
Foto: vocea.md
Membri ai Sindicatului „Sănătatea” s-au întrunit, recent, în cadrul şedinţei Consiliului Republican pentru a discuta problemele din ramură, a evalua activitatea din anul trecut şi a stabili priorităţile pentru anul 2014.
La lucrările Consiliului Republican au participat conducerea sindicatului de ramură şi membrii consiliului acestuia, conducerea Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova şi a Ministerului Sănătăţii, precum şi parteneri sociali.
Analizând activitatea organi-zațiilor sindicale membre și a Biroului Executiv în anul 2013, s-a constatat că majoritatea obiectivelor Programului Sindicatului „Sănătatea”, aprobat de Consiliul Republican în ședința din 10 martie 2012, au fost realizate.
![]() |
Sindicaliştii din sănătate au făcut un bilanţ al anului 2013 şi au trasat obiectivele pentru anul 2014 |
În 2013, s-a pus accent pe implicarea activului sindical în procesul de consolidare a or-ganizațiilor, de dezvoltare progresivă a sistemului autohton de sănătate, promovarea normelor parteneriatului social la toate nivelurile, realizarea convențiilor și a contractelor colective de muncă, a drepturilor la muncă și remunerare adecvată, gestio-narea corectă a mijloacelor financiare și a bunurilor materiale ale unităților.
Resursele umane și protecția împotriva șomajului
„Analizând principalii indicatori ai pieței forței de muncă în domeniul sănătății, constatăm o descreștere anuală a asigurării populației cu medici și personal medical mediu. Ca și în anii precedenți, rămâne nesoluționată problema asigurării proporționale a populației cu cadre medicale, îndeosebi în mediul rural, care este de circa două ori mai joasă decât în mediul urban, îndeosebi cu medici de familie”, a menționat Victor Benu, președintele Sindicatului „Sănătatea”.
În context, a fost constatată o descreștere continuă a personalului până la vârsta de pensionare și o creștere a numărului de pensionari și invalizi.
Motivele sunt bine cunoscute: pensiile foarte mici, care nu acoperă nici plata serviciilor obligatorii.
În anul 2013, din cele 345 de instituții evaluate, numai în 27 administrația publică locală și unitățile medicale i-au încurajat financiar și moral pe tinerii specialiști să activeze după repartizarea de către Ministerul Sănătății.
Finanțarea unităților medicale, farmaceutice și de învățământ
Ca rezultat al argumentărilor și acțiunilor constructive ale partenerilor sociali de toate nivelurile din sectorul sănătății, cheltuielile globale ale Bugetului de Stat pentru sănătate anual este în creștere. Astfel, în anul 2013, față de anul 2012, au crescut cu 423 de milioane de lei. Pentru anul 2014 este prevăzută o creștere cu 327,8 milioane de lei.
Însă, ca și în anii precedenți, cheltuielile din PIB sunt de câteva ori mai mici comparativ cu țările UE. În anul 2013, Republica Moldova a alocat 385 de dolari SUA pe cap de locuitor sau de 8,3 ori mai puțin comparativ cu țările UE – 3.231 de dolari”, se menționează în raport.
În cadrul şedinţei, sindicaliştii au analizat raportul conducerii Sindicatului „Sănătatea”, au discutat despre o serie de chestiuni care se referă la bugetul sindicatului şi alte aspecte ce ţin de activităţile programate pentru anul curent.
Obiectivele pentru anul 2014
Printre direcţiile prioritate ale sindicatului „Sănătatea” pentru anii 2014-2015 au fost menţionate: consolidarea organizațiilor sindicale; unificarea orga-nizațiilor sindicale din sectorul primar; îmbunătățirea activi-tății pe plan organizatoric, informațional și educațional; recrutarea noilor membri; monitorizarea realizării prevederilor con-
vențiilor şi contractelor colective de muncă; îmbunătățirea parteneriatului social la toate nivelurile; realizarea normelor de salarizare; controlul asigurării de către angajator a condițiilor adecvate de muncă; gestionarea corectă și eficientă a mijloacelor financiare și a bunurilor materiale ale instituțiilor.