Partenerii sociali din raioanele Rezina şi Dondușeni au semnat noua Convenţie colectivă la nivel teritorial pentru anii 2016-2020. Pentru sindicaliștii din raionul Rezina aceasta este cea de-a treia Convenţie semnată, iar pentru cei din Dondușeni acţiunea este o premieră.
La ceremonia de semnare a Convenției colective în raionul Rezina a participat Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, Eleonora Graur, președintele raionului, Vera Platon, președintele Consiliului interramural al sindicatelor din raion, rep-rezentanți ai patronatelor.
Documentul prevede o serie de obligații ale părților, care urmează a fi implementate în perioada de referință, pentru intensificarea și realizarea acțiunilor de protecție social-economică, asigurarea și apărarea drepturilor salariaților.
Sergiu Sainciuc a salutat eforturile partenerilor sociali din raionul Rezina, îndreptate spre protecția drepturilor și intereselor membrilor de sindicat, care s-au materializat prin semnarea Convenției colective.
Potrivit liderului sindical, continuă să existe discrepanțe importante la plata salariilor în sectorul bugetar și cel real al economiei, fapt ce creează o inegalitate în rândul salariaților care activează în diverse sectoare. Dânsul a menționat că sindicatele continuă procesul de negocieri cu Guvernul în vederea identificării soluțiilor de majorare a salariilor și îmbunătățirii condițiilor de muncă.
Vera Platon a menționat că această Convenție va da un impuls nou dezvoltării parteneriatului social și va contribui la îmbunătățirea conținutului contractelor colective la nivel de întreprinderi în diverse ramuri.
Potrivit Convenției, salariații care pe parcursul anului calendaristic precedent nu au fost
în concedii medicale, beneficiază suplimentar de trei zile de concediu remunerat.
De asemenea, în cazul netransferării primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală în termenele și modul stabilit de legislație, urmare a cărui fapt salariatul a suportat cheltuieli proprii pentru tratament, acestuia i se va restitui costul integral al tratamentului în instituțiile medicale autorizate, în baza bonurilor de plată sau a chitanțelor eliberate de acestea.
Totodată, în caz de reținere nejustificată a salariului, a indemnizației de concediu salariatului i se plătesc suplimentar 0,1% din suma neplătită pentru fiecare zi de întârziere. În același timp, angajatorul acordă femeilor însărcinate o indemnizație unică în mărimea unui salariu lunar în fiecare ramură pentru procurarea medicamentelor în caz de boală și a preparatelor vitaminoase.
O altă Convenție colectivă a fost votată în raionul Dondușeni, în cadrul unui eveniment la care au participat conducerea raionului, partenerii sociali și Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM.
Boris Slesari, președintele Consiliului interramural al sindicatelor din raionul Dondușeni, a menționat că s-a lucrat intens la conținutul Convenției colective la nivel teritorial, care urmează a fi redactată, după care va fi semnată de partenerii sociali din raion.
Victor Chiriac, președintele raionului Dondușeni, a subliniat importanța achitării salariilor la timp, a respectării legislației muncii și dezvoltării dialogului social, iar Convenția colectivă va avea un rol semnificativ în acest sens.
Menționăm că doar în circa 50% din raioanele țării au fost semnate Convenții colective la nivel teritorial. Prin intermediul Convențiilor colective, partenerii sociali se angajează să contribuie la diminuarea șomajului, amenajarea și buna funcționare a locurilor de muncă, să nu acumuleze restanțe la salarii, să diminueze nivelul economiei informale și să organizeze activități culturale pentru salariați și familiile acestora.