26 septembrie 2023
Chisinau
Social

Sindicaliștii din Republica Moldova, solidari cu cadrele didactice din România

Loading
Social Sindicaliștii din Republica Moldova, solidari cu cadrele didactice din România
Sindicaliștii din Republica Moldova, solidari cu cadrele didactice din România
facebook.com

Sindicatele din Educație din Ro­mânia – Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Națională Sindicală „Alma Ma­ter” și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” au anunțat greva generală, după ce negocie­rile cu Guvernul au eșuat. Peste 100.000 de cadre didactice din România au intrat în grevă gene­rală, iar protestul ar putea duce chiar la înghețarea anului școlar.

Federația Sindicală a Educației și Științei (FSEȘ) este solidară cu mii­le de cadre didactice din România, care au intrat în grevă generală de luni, 22 mai 2023.

„Înțelegem nemulțumirile pro­fesorilor din România, care sunt le­gate de salariile mici, avem și noi, în Republica Moldova, aceeași pro­blemă. Ne solidarizăm cu cele trei federații sindicale, care au ajuns la concluzia că numai o grevă genera­lă poate determina Guvernul să dea importanță educației naționale.

Susținem plenar revendică­rile sindicaliștilor din domeniul educației, considerăm că scoaterea din Legile Educației a prevederii ca salariul unui profesor debutant să plece de la salariul mediu net trezește mari suspiciuni în legătură cu intențiile reale ale partenerilor sociali, or, dialogul dintre părți tre­buie să aducă rezultate. Este justi­ficată cerința sindicatelor ca stabili­rea salariului de bază al profesorului debutant să pornească de la nivelul salariului mediu brut pe economie, urmând ca întreaga grilă salaria­lă să fie construită pornind de la acest principiu. Cerința e valabilă și ar putea fi aplicată și pentru stabi­lirea salariilor pentru profesorii din Republica Moldova”, se arată într-o declarație a FSEȘ, făcută publică.

„Noi, sindicaliștii din Republi­ca Moldova, îndemnăm decidenții din România să pună preț pe dialo­gul constructiv cu sindicatele și să găsească soluții pentru a debloca situația, pentru a asigura creșteri salariale în cel mai important do­meniu – EDUCAȚIA!”, se mai spune în documentul citat.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand