Pe data de 2 septembrie curent, în incinta Casei Sindicatelor din Moldova, și-a desfășurat lucrările Congresul al VII-lea al Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Constructoare de Automobile și Mașini Agricole.
Congresul a ascultat raportul de activitate al sindicatului ramural pentru perioada 2015-2020, prezentat de președintele Federației, Boris Babici, și raportul comisiei de cenzori.
În raportul de activitate a fost făcută o analiză amplă activității sindicatului de ramură în perioada de după Congresul VI pentru realizarea obiectivelor strategice trasate, fiind dezvăluită detaliat contribuția Sindicatului la apărarea intereselor profesionale, economice și sociale ale angajaților din branșă, membri de sindicat, a drepturilor sindicale și de muncă. De asemenea, au fost abor-date chestiuni ce țin de securitatea și sănătatea în muncă, amplificarea relațiilor internaționale, activitatea informațională etc.
De asemenea, în documentul prezentat este constatat faptul că, în pofida condițiilor actuale, destul de dificile, intreprinderile din ramură găsesc posibilitatea de a moderniza, de a elabora și a lansa în producție noi tipuri de mașini și utilaje adaptate la cerințele economiei de piață. Totodată, s-a remarcat că potențialul întreprinderilor din ramură este în stare să soluționeze pe deplin problema asigurării țării cu principalele mașini agricole. În acest context, raportorul a accentuat că susținerea de către stat e indispensabilă atât pentru producătorii autohtoni de tehnică agricolă, cât și pentru producătorii din sectorul agrar. De aceea, ramura ar trebui privită ca element principal al strategiei economice în dezvoltarea producției agricole din țară.
O atenție deosebită a fost acordată și importanței Convenției ramurale și a Contractelor Colective de Muncă la nivel de întreprindere și a rolului securității și sănătății în muncă. În aceeași ordine de idei, s-a subliniat importanța creării Comitetelor de securitate și sănătate în muncă la întreprinderile din ramură.
În documentul prezentat de președintele Sindicatului de ramură și-a găsit oglindire și rolul Laboratorului de control al factorilor de risc, creat de CNSM pentru efecturea măsurilor instrumentale ale următorilor factori de risc: iluminatul, microclimatul, zgomotul, vibrația câmpurilor electromagnetice la locurile de muncă.
Gheorghe Gangură, inspector pentru securitatea și sănătatea în muncă al Sindicatului de ramură, a relevat, în discursul său, că în perioada de referință sindicatul ramural s-a implicat activ în constituirea comitetului sectorial pentru formarea profesională în domeniul fabricării de mașini, utilaje și echipamente. El a adăugat că comitetele sectoriale reprezintă o platformă de dialog social dintre reprezentanții pieței muncii și instituțiile de învățămînt, cu scopul de a indentifica necesitățile agenților economici și a le include în procesul de formare profesională.
De asemenea, a fost remarcat și faptul că în perioada de referință a continuat procesul de elaborare a noilor standarde ocupaționale și s-a propus să fie urgentată elaborarea standardelor de către Comitetele sectoriale sau să fie preluate aceste standarde de la alte țări din UE.
Pentru susținerea potențialului industrial, a revitalizării economice a țării, orientării spre crearea unor oportunități de ocupare a forței de muncă, precum și pentru atragerea investițiilor și revenirea acasă a muncitorilor emigranți, pe parcursul ultimilor ani, sindicatul ramural a sprijinit și promovat implementarea Legii cu privire la parcurile industriale și a zonelor economice libere. În context, Sindicatul a identificat un șir de propuneri parvenite de la Organizația de tineret din ramură, a căror implementare va contribui la creșterea nivelului de trai, la reducerea migrației, diminuarea șomajului în rândul tinerilor și la asigurarea acestora cu spațiu locativ.
Alte acțiuni ale sindicatului ramural întreprinse în perioada de referință au fost axate pe promovarea constituirii instanțelor specializate de judecată, de tipul tribunalelor muncii, sau a completelor de judecată specializate pentru soluționarea litigiilor de muncă. De asemenea, s-a acordat o atenție sporită tratamentului balneosanatorial al lucrătorilor din ramură și odihnei de vară a copiilor, inclusiv participării anuale a copiilor angajaților din branșă la Festivalul anual al copiilor din Europa și Asia în or. Ankara (Turcia), pregătit și desfășurat de Organizația Eurasia Metal (IEMF), la care este afiliat sindicatul respectiv de ramură.
O atenție sporită a fost acordată și ac-tivității Sindicatului ramural în situația epidemiologică a infecției cu COVID-19.
Congresul a adoptat Strategia de dezvoltare a sindicatului ramural pentru perioada anilor 2020-2025. Pentru atingerea scopurilor propuse în acest document, Sindicatul de ramură își propune întreprinderea măsurilor pentru a nu fi diminuate sau încălcate drepturile și garanțiile salariaților, prevăzute de normele dreptului internațional, ale Uniunii Europene, Constituției Republicii Moldova, Codului muncii, Legii Sindicatelor și de alte acte normative din domeniu.
Congresul a adoptat o declarație adresată Guvernului Republicii Moldova privind susținerea și protejarea producătorului autohton din Industria Constructoare de Automobile și Mașini Agricole.
Delegații congresului au înaintat un șir de propuneri către CNSM, precum și revendicări adresate conducerii de vârf a țării, privind deschiderea unor noi locuri de muncă, stabilirea unor salarii decente, crearea condițiilor de muncă sigure și sănătoase, pensii echitabile, servicii medicale de calitate.
În legatură cu hotărârea de a trece la noua structură și formă de organizare a sindicatului – cea de Federație, Congresul a adoptat Statutul în redacție nouă.
Boris Babici a fost reales unanim în funcția de președintele al Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Constructoare de Automobile și Mașini Agricole pentru un nou mandat de cinci ani.