Peste 35 de persoane, care fac parte din activul sindical al Universității de Stat din Moldova (USM), au participat, recent, la un seminar de instruire, informare și conștientizare în domeniul securității și sănătății în muncă (SSM). Evenimentul a fost organizat de Comitetul sindical al salariaților USM în cooperare cu Federația Sindicală a Educației și Științei și s-a desfășurat în incinta Institutului Muncii.
Seminarul a fost moderat de către președintele Comitetului sindical al salariaților de la USM, Efim Chilari. La acesta au participat și Ana Arnaut, șefă de secție la Federația Sindicală a Educației și Științei, precum și Viorel Braga, directorul general al Institutului Muncii.
Cei doi au salutat prezența reprezentanților USM, menționând faptul că instrui-rea în domeniul securității și sănătății la locul de muncă este o prioritate pentru toate structurile sindicale, deoarece doar posedând anumite cunoștințe și instrumente de acțiune în diverse situații care pot avea loc în cadrul profesional, angajatul poate fi în siguranță și protejat. S-a mai subliniat și importanța unui suport permanent pentru angajații USM, în vederea instruirilor pe diferite dimensiuni, deoarece SSM reprezintă un set de activități cu scopul de a asigura condiții optime în desfășurarea procesului de muncă, protejarea sănătății, a integrității corporale și vieții salariaților și a altor persoane antrenate în procesul de muncă.
Tot în această ordine de idei, s-a accentuat că Institutul Muncii este un centrul educațional al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, care pune la dispoziția sindicaliștilor servicii de educație și cercetare, spații pentru diverse activități. În aceste scopuri, colaboratorii Institutului Muncii sunt deschiși și depun efort maxim pentru a desfășura cu bine orice tip de evenimente: conferințe, simpozioane, congrese etc.
Instruirea a fost divizată și realizată în șase compartimente. În primul s-a vorbit despre actele normative de securitate şi sănătate în muncă. Cel de-al doilea compartiment a vizat răspunderea pentru încălcarea actelor normative în domeniul SSM, urmat de organizarea şi desfășurarea activităţilor privind securitatea și sănătatea în muncă a angajaților instituției la locul de muncă şi prevenirea riscurilor profesionale, elaborarea actelor normative la nivel de entitate în domeniul SSM, accidentelor de muncă, dar și evaluarea condiţiilor de muncă.
Participanții la seminar au manifestat un interes sporit și s-au implicat în discuții prin adresarea unor întrebări sau relatarea unor situații de muncă.
Formatorul seminarului, Alexandru Pascari, inspector principal de muncă în cadrul Inspectoratului Muncii al Sindicatelor,a prezentat participanților informații utile în acest sens, studii de caz bazate pe elemente practice.
De asemenea, sindicaliștii au aflat cum sunt clasificate accidentele de muncă, mecanismele de comunicare despre producerea accidentelor de muncă, cum are loc procesul de cercetare a accidentelor grave și mortale, pregătirea corectă, conform legislației, a actelor normative la nivel de unitate ce vizează domeniul SSM.
La sfârșitul programului de instruire, participanților li s-au acordat certificate de participare.